Αν και πρόκειται για συνήθεια ετών για τους κατοίκους της περιοχής ως εικόνα που αντικρύζεις είναι ανησυχητική. Άνθρωποι να χρησιμοποιούν την σκάλα που είναι τοποθετημένη στο σημείο προκειμένου να κάνουν το μπάνιο τους, όχι σε κάποια παραλία ή ακτή αλλά στο λιμάνι, στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου εκεί όπου δεν υπάρχει κανένα μέτρο ασφαλείας και βέβαια κανένας τρόπος άμεσης επέμβασης.

Το σημείο συνήθως προτιμούν ηλικιωμένοι που διαμένουν στον Άγιο Νικόλα και ακριβώς επειδή πράττουν αυτήν την ενέργεια όλη τους τη ζωή δεν υπολογίζουν τους κινδύνους. Το Loutrakiblog κατέγραψε σήμερα λίγο μετά τις 11 ζευγάρι ηλικιωμένων που έκαναν το μπάνιο τους στο σημείο και που παρέμεναν στην θάλασσα για πλέον της μιας ώρας.

Πόσο ασφαλές είναι; Πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κάποιος πως οι αντοχές του δεν θα τον εγκαταλείψουν; Κι αν αυτό συμβεί ποιος θα προλάβει να παρέμβει; Παρακείμενα υπάρχουν καταστήματα εστίασης, απέναντι από το σημείο, αλλά ποιος είναι ο χρόνος παρέμβασης και κυρίως; ποια  η δυνατότητα;

Διότι κάποιος που πίνει τον καφέ του μπορεί να αντιληφθεί αν κάτι συμβεί μπορεί όμως να μην έχει τη δυνατότητα να παρέμβει ο ίδιος, να βουτήξει δηλαδή στον Κορινθιακό, με αποτέλεσμα η επιλογή να είναι η ενημέρωση των αρχών και η δική τους παρέμβαση.

Τους θερινούς μνήμες τα περιστατικά συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους στην θάλασσα είτε λόγω δυνάμεων που τους εγκαταλείπουν έχοντας απομακρυνθεί από την ακτή, είτε λόγω θεμάτων υγείας που προκύπτουν εντός της θαλάσσης, είτε λόγω λάθους εκτίμησης σε καιρικά φαινόμενα, είναι πολλά. Αφορούν κυρίως συνανθρώπους μας μεγαλύτερης ή μεγάλης ηλικίας που δυστυχώς φαίνεται να αγνοούν τους κινδύνους.

Οι έρευνες δείχνουν πως πάνω από 350 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής (κολύμβηση, υδάτινα σπορ, υδάτινη αναψυχή), με τους περισσότερους θανάτους να οφείλονται σε πνιγμό, αμέσως μετά σε παθολογικά αίτια και σε ατυχήματα, όπως και σε μη προσδιορισμένα αίτια.

Τα περισσότερα θύματα είναι άνδρες, ελληνικής υπηκοότητας, άνω των 60 ετών, ενώ οι πιο πολλοί θάνατοι συμβαίνουν σε μη φυλασσόμενες από ναυαγοσώστη παραλίες. Την τετραετία (2017-2020) κατά μέσο όρο 349 άνθρωποι έχασαν ,κάθε έτος, τη ζωή τους στη θάλασσα ενώ σύμφωνα με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας (2007-2019), το 77% των θανάτων οφείλονται σε πνιγμό, το 10% σε παθολογικά αίτια, το 1% σε θανάσιμα ατυχήματα και το 12% σε μη προσδιορισμένα ακόμα αίτια (ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική έκθεση).

Η σκάλα στο λιμάνι είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό που ίσως θα έπρεπε να απασχολήσει τις αρχές.  Παλαιότερα στο σημείο συγκεντρώνονταν αρκετοί ΡΟΜΑ, μικρής ηλικίας για να κάνουν μπάνιο εκεί πλέον όμως όχι.