Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η ιστορία της Παναγιάς του Βράχου Νεμέας

- Advertisement -

Σπάνια στοιχεία για την ιστορία της εικόνας της Παναγίας που βρίσκεται στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Βράχου Νεμέας έρχονται στην δημοσιότητα , στοιχεία που  βασίζονται στο σπάνιο πλέον βιβλίο τού Κων/ου Κουσουλου καθηγητή Θεολόγου στο Γυμνάσιο της Νεμέας το 1962,με τίτλο:<<ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ ΝΕΜΕΑΣ (Η ΤΟΥ ΠΟΛΥΦΕΓΓΟΥΣ)>>

Η Ιερά και θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου απολαμβάνει υψίστης τιμής από τούς ευσεβείς Χριστιανούς . Ευρίσκεται σήμερα φυλασσόμενη στον Ι.Ν του Αγίου Αθανασίου ,εντός τού ομώνυμου μετοχίου .
Έχει διαστάσεις 95×63 εκ. και είναι αγιογραφημένη σε πανί. Η μορφή τής Θεοτόκου είναι αγιογραφημενη κατά τον τύπο της Παναγίας της Αμόλυντοι.Φερει την επιγραφή <<Η ΑΜΟΛΥΝΤΟΣ ΠΑΡΘΕΝΟΣ>>.
Κράτει τον Κύριο Ιησού Χριστό δορυφορουμενο από δύο Αγγέλους (τους Αρχαγγέλους ίσως)στις δύο άνω γωνιές της Εικόνας, οι οποίοι φέρουν τα σύμβολα τού Πάθους.
Κατά τον Αγγλο αρχαιολόγο Χανδληρ ,ο οποίος επεσκέφθη το μοναστήρι το 1767, η Εικόνα ήταν σε άριστη κατάσταση και παρίστανε επίσης, κάτω από την Παναγία τον μικρό Λεόντιο γονατιστό με την επιγραφή <<Χαιροις Λεοντιε >> .
Παρόμοια επιγραφή υπήρχε σε μαρμάρινη πλάκα και στον Ναό τής Παναγίας ,εντοιχισμένη ,η οποία διάβαζε <<Λεοντιε Χαίρε>>.
Στο δεξί χέρι της Παναγίας διακρίνεται πολύ καθαρά μια τρύπα ,η οποία έχει την εξής ιστορία : Περί το 1750 επέδραμαν οι Τουρκαλβανοί στο μοναστήρι για να λεηλατήσουν ,αφού άρπαξαν δε όλα τα τιμαλφή ,εστραφησαν εναντίον της ιεράς Εικόνας και την επυροβολησαν.
Η σφαίρα βρήκε την Εικόνα στο δεξί χέρι της Θεοτόκου και αμέσως ωσάν εκείνη να ήταν ζωντανή ,έτρεξε πολύ αίμα .
Βλέποντας το θαύμα οι βάρβαροι επιδρομείς τράπηκαν σε φυγή και δεν επειραξαν τις άλλες εικόνες.
Μετά την Επανάσταση του 1821 η Ιερά Εικόνα -εκτος των προαωπων- εκαλυφθη ολόκληρη με ασημί και γέμισε από τα αφιερώματα των πιστών ,οι οποίοι απόλαυσαν τα θαύματα τής Παναγίας.
Όμως το το 1936 και επί ηγουμενίας του Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρου Βλάχου εκλάπησαν όλα από αγνώστους και έτσι στέκεται η Εικόνα έως σήμερα
Η ιστορία της φαίνεται να είναι σύγχρονη με την Ίδρυση της Μονής.Κατα πολλούς ιστορικούς η ιερή Εικόνα ανήκε σε αθηναϊκή οικογένεια ως κειμήλιο ,η οποία και την εδωρησε στην Μονή το 1688, κατά τον επαναπατρισμό ίσως των Χριστιανών.
Συμπεραινεται έτσι ότι η ιερή Εικόνα είναι αρχαιότερα του 1600.
Υπάρχει παράδοση -και μάλιστα υπό πάντων παραδεκτή φημη- ότι είναι έργο του. Ευαγγελιστή Λουκά και ότι ήλθε στην Μονή δια θαύματος ,από την Αθήνα όπου ευρίσκετο.
Γεγονός πάντως είναι,ότι η εικόνα φαίνεται να είναι ένα έργο τού 16ου αιώνα ,η δε φήμη της μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών ήταν μεγάλη .Και βέβαιως μέχρι σήμερα περιβάλλεται με σεβασμό και αγάπη από όλους τους πιστούς .Τα θαύματα της είναι πάμπολλα και ο καθένας που καταφεύγει στην Σκεπη.Της βρίσκει το ποθούμενο .
(Σημείωμα – ανάρτηση του κ.Τέλη Καλλή)
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog