Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι Ενεργοί Πολίτες Λουτρακίου για την χουμοποίηση των εύφλεκτων υλικών

- Advertisement -
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει απαίτηση ο καθαρισμός δασικών, αγροτικών εκτάσεων και οικοπέδων από ξερά χόρτα, κλαδιά, θάμνους. Παρά τις υστερικές υπερβολές πολλών, υπάρχει όντως αυτή η ανάγκη, φυσικά πάντα μέσα σε λογικά πλαίσια, όσον αφορά τι μπορεί να καθαριστεί. [Δεν είναι δυνατόν να φαλακρώνουν δεκάδες εκατομμύρια στρέμματα κάθε χρόνο, όπως ονειρεύονται κάποιοι ανίδεοι –τουλάχιστον όχι με το σημερινό σύστημα.] Ωστόσο οι Δήμοι δεν έχουν καθορίσει χώρους απόθεσης αυτών των υλικών. [Και αν κάποιοι το έχουν κάνει, δεν το έχουν κοινοποιήσει στους δημότες, ή χρειάζεται να διανύσει κανείς πολύ μεγάλη απόσταση για να φτάσει σε αυτούς.]
     Σήμερα το υλικό αυτό είναι άχρηστο τόσο για τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου, όσο και για αυτόν που ανέλαβε τον καθαρισμό και προσπαθούν να απαλλαγούν με τον πιο γρήγορο και φτηνό τρόπο (σε ρέματα, δίπλα από δρόμους κ.λ.π). Ρισκάρουν και το πρόστιμο, γιατί δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια εξόδων για κάτι που γίνεται κάθε χρόνο. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Να καταστήσουμε ανέξοδη την μεταφορά σε χωροθετημένους τόπους απόθεσης και επεξεργασίας, ώστε να προκύψει κίνητρο νόμιμης απόθεσης. Ποιος θα ρισκάρει το πρόστιμο (το οποίο σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να το καθορίσουμε σε εξοντωτικό ύψος) αν πληρώνεται έστω στοιχειωδώς για αυτήν την μεταφορά;
     Το υλικό θα ζυγίζεται, ή θα μετριέται με τον όγκο, όπως στις μάντρες και αυτός που το έφερε θα πληρώνεται ανάλογα. Το ποσό αυτό ούτως ή άλλως δεν θα είναι μεγάλο, για να υπάρξει κίνδυνος παρατράγουδων. Δεν υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια για να τιμολογηθεί ως πολύτιμο υλικό, αν και στην πραγματικότητα είναι. Βεβαίως είναι εύλογο και πρέπει να ζητήσουμε επιδότηση, αλλά ακόμα κι αν δεν υπάρξει (σύντομα) επιδότηση στο υλικό, σίγουρα μπορούμε να διεκδικήσουμε την χρηματοδότηση της μονάδας χουμοποίησης από Ευρωπαϊκά (και εθνικά) κονδύλια. [Το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού είναι αυτοκινούμενος και η μονάδα μπορεί να μεταφέρεται σε διάφορους χώρους απόθεσης ανά την επικράτεια του Δήμου, ώστε να μειώνονται οι μεταφορές.]
     Οσον αφορά τον Δήμο, που θα είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής της μονάδας χουμοποίησης, χρηματοδοτείται ήδη για τους καθαρισμούς. Το μόνο που χρειάζεται, είναι μία μικρή αμοιβή για τους ιδιώτες που θα φέρνουν υλικό. Αυτή μπορεί να προκύψει από την αξία του χούμου.
     Το πρόβλημα που υπάρχει, είναι ότι η αγορά χούμου σε σακίδια είναι κορεσμένη. Επίσης σε καμία περίπτωση εμείς οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ δεν θα αναζητούσαμε ξένες αγορές (π.χ. Αραβικές) για ένα υλικό, που βρίσκεται σε μεγάλη ανεπάρκεια στην χώρα μας και στον τόπο μας. Κανονικά έπρεπε να παράγεται και να χρησιμοποιείται μαζικά στον αγροτικό τομέα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα τέτοια εθνική και Ευρωπαϊκή πολιτική.
     Επειδή πιστεύουμε, ότι αυτό θα γίνει ίσως και στο εγγύς μέλλον, γιατί αποτελεί τεράστια αναγκαιότητα για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και επειδή πιστεύουμε, ότι οι πρωτοπόροι ωφελούνται πάντα περισσότερο, προτείνουμε την αρχική λειτουργία της μονάδας χουμοποίησης σε ένα μεσαίο επίπεδο τυποποίησης, που να είναι οικονομικά εφικτή η λειτουργία της. Δηλαδή να συσκευάζεται σε μεγάλους σάκους του ενός κυβικού, όπως τα οικοδομικά υλικά, ή να διατίθεται χύμα, για κήπους, μονάδες εντατικής καλλιέργειας κ.λ.π.
     Εκτός από τα κλαδέματα και τους καθαρισμούς του Δήμου και Δημόσιων υπηρεσιών και των ιδιωτών που θέλουν να προστατεύσουν σπίτια και εγκαταστάσεις, η μονάδα χουμοποίησης μπορεί να τροφοδοτείται και από τα κλαδέματα των καλλιεργειών, υλικό από αντιπυρικές ζώνες κ.α..
     Η μετάθεση του ορίου καύσης αυτών των υλικών την 15η  Απριλίου είναι σωστή, αλλά δεν μας καλύπτει πλήρως από πυρκαγιές, μειώνει την περίοδο κλαδέματος και κυρίως συνεχίζεται η σπατάλη της καύσης πολύτιμου υλικού. Η μονάδα χουμοποίησης θα λύσει αυτά τα προβλήματα και θα προσθέσει πολύτιμα οργανικά υλικά στα φτωχά εδάφη μας.
     Η εμπορευματοποίηση της βιομάζας είναι ο μόνος τρόπος να την απομακρύνουμε από εκεί που συνιστά κίνδυνο. Οσον αφορά τις ποσότητες που χρειάζονται για γλάστρες και μικρούς κήπους (που καλύπτονται από το τυποποιημένο κομπόστ σε σάκους 20-70 λίτρων) δεν χρειάζεται κανένας παρεμβατισμός, γιατί αποδίδουν κέρδη, αλλά όπως είπαμε, η αγορά αυτή είναι ήδη κορεσμένη. Ετσι η μονάδα (ή οι μονάδες) του Δήμου μας μπορούν να επιβιώσουν από την αγορά των μεσαίων ποσοτήτων για μεγάλους κήπους και κάποιες μικρές παραγωγικές μονάδες (ιδίως οικολογικές) μέχρις ότου η ΕΕ αρχίσει να επιδοτεί την μαζική χρήση του από τους αγρότες. [Επίσης η χύμα μεταφορά, καθώς και η «συσκευασία» του ενός κυβικού, δεν απαιτούν κλειστή και ακριβή μονάδα συσκευασίας.]
     Δεν συμφωνούμε με την κατεύθυνση της πελετοποίησης αυτού του υλικού για τον Δήμο μας (ακόμα κι αν οικονομικά συμφέρει καλύτερα) και γιατί υπάρχουν πολλές άλλες ενεργειακές πηγές (πιο καθαρές) και γιατί η διαθέσιμη βιομάζα είναι πολύ λίγη για να καλύψει τις ανάγκες μας για την ενίσχυση των φτωχών εδαφών μας, ακόμα κι αν φτάσουμε στο πιο υπερβολικό επίπεδο καθαρισμών.
     Ο στόχος της μαζικής ενίσχυσης των εδαφών με χούμο αυτήν την στιγμή μοιάζει ανέφικτος, λόγω της αδιαφορίας των κυβερνήσεων των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου να διεκδικήσουν κονδύλια για αυτόν τον σκοπό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Αυστρία (που βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από όλες τις χώρες του Νότου) ηγείται και της έρευνας και της προσπάθειας ενίσχυσης των εδαφών της με εθνικά προγράμματα. Η ανάγκη όμως θα κινητοποιήσει κάποια ημέρα τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς και νομίζουμε, ότι θα ήταν καλό, ο Δήμος μας να βρεθεί στην πρωτοπορία αυτής της γιγαντιαίας προσπάθειας, που πρέπει να γίνει. Στα χρόνια (πείνας) που έρχονται, η ευφορία των εδαφών ενός τόπου θα γίνει και ο μεγαλύτερος πλούτος του.
Μόνον έτσι θα μεγιστοποιήσουμε τους καθαρισμούς για αντιπυρική προστασία και θα διασώσουμε την γονιμότητα της γής μας.
Παρακαλούμε λοιπόν, σύμφωνα με τα ανωτέρω, να εκπονήσετε στρατηγικό σχέδιο συγκέντρωσης με συμβολική αμοιβή υλικών χουμοποιησης , θρυμματιποιησης με κατάλληλα κινητά μηχανήματα των υλικών αυτών, από έμπειρους εργάτες, καθώς και  την μετατροπή των εύφλεκτων  υλικών, με τις γνωστές μεθόδους  χουμοποιησης σε χούμο, το οποίο έπειτα να το πωλησουν οι Δήμοι μας στους υποψήφιους αγοραστές.
Επίσης να παλέψετε να χρηματοδοτηθεί η διαδικασία αυτή από τα Ταμεία της ΕΕ, ώστε να υπάρχει κίνητρο να ασχοληθούν πλέον σοβαρά με την καλλιεργεια της γης τους οι νεοέλληνες και ιδιαίτερα να μάθουν οι νέοι τις καλλιέργειες της γης και πώς να παράγει αυτή η αγαπημένη γη της Ελλάδας αγαθά για όλες και όλους.
Με εκτίμηση
Λουτράκι 29.8.3022
ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ
Ο εκπρόσωπός τους
Νίκος Λόης
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog