Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κορινθία: Συνάντηση δημάρχων με Βορίδη για τα σκουπίδια. Προβληματισμοί Γκιώνη

- Advertisement -

Ευρύτατη και πολύωρη σύσκεψη είχαν σήμερα Παρασκευή, οι  δήμαρχοι της Πελοποννήσου στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη, παρόντος του υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη

Στην εν λόγω σύσκεψη, παρουσία και του γ.γ. του πιο πάνω υπουργείου Μιχάλη Σταυριανουδάκη,κλήθηκαν να μετάσχουν οι 26 δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι νομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, η εταιρεία διαχείρισης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αντικείμενο της σύσκεψης  αποτέλεσε η πορεία της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υλοποίησή της, αλλά και τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει.

Ο Περιφερειάρχης καλωσόρισε τον Υπουργό και του χάρισε μια τιμητική πλακέτα με τον Πέλοπα,τον μυθικό ήρωα της Πελοποννήσου και ένα βιβλίο με θέμα την έλλειψη νερου στην περιφέρεια.

Από την Κορινθία το παρών έδωσαν οι δήμαρχοι Βασίλης Νανόπουλος (Κορινθίων), Γιώργος Γκιώνης (Λουτρακίου-Π-Αγ.Θ) και Αννίβας Παπακυριάκος (Βέλου-Βόχας) ενώ απουσίασαν οι Σπύρος Σταματόπουλος (Σικυωνίων), Βλάσης Τσιώτος (Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης) και ο Κώστας Φρούσιος (Νεμέας)

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, , κατά την έναρξη της συζήτησης τόνισε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσιάζει μια θεαματικά θετικότερη εικόνα από αυτή που δυστυχώς είχαμε ζήσει στο παρελθόν και η οποία δεν τιμούσε -όπως είπε-την περιοχή και ότι είναι ανάγκη  να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου ΣΔΙΤ απορριμμάτων, να επιτευχθεί ο στόχος επίλυσης των όποιων προβλημάτων όπου ακόμα υπάρχουν ενώ υποσχέθηκε την παρέμβαση και διευκόλυνση του Υπουργείου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Ο κ. Βορίδης ζήτησε από τους δημάρχους να πληρώσουν άμεσα για τα σκουπίδια, προκαλώντας τους πονοκέφαλο, αφού πρέπει να βρουν χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν (η καθαριότητα είναι ανταποδοτική) και η μόνη λύση είναι η εξεύρευση από άλλους πόρους, αναμορφώνοντας τους προϋπολογισμούς των δήμων, αφαιρώντας κονδύλια που προορίζονταν για άλλα έργα.

Ο κ. Νίκας δήλωσε ότι από τη Δευτέρα θα ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ξυλόκαστρο.

Όσον αφορά τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που προβλέπονται βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν, επίσης, προς τον Υπουργό θέματα που απασχολούν ευρύτερα τους Δήμους, όπως το ενεργειακό κόστος, τη χρηματοδότηση των Δήμων και των ΔΕΥΑ, κ.ά.

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης απευθυνόμενος στον υπουργό κ. Βορίδη, εξέφρασε εντόνως τη διαμαρτυρία του και τον προβληματισμό του για πολλά θέματα, γιατί παρόλο το μεγάλο κόστος, το πρόβλημα δεν λύνεται, κάνοντας λόγο και για τα ανακυκλώσιμα τα οποία κατά 45%  επιστρέφονται σε δέματα,με αποτέλεσμα να μην μεταφέρονται με απορριματοφόρα. Αρα οι δήμοι θα καρπωθούν το κόστος και για τη μεταφορά αυτή, ενώ εξέφρασε φόβους ότι αν δεν βρεθεί λύση άμεσα για τα μπάζα, θα γεμίσουν τα ποτάμια και τα ρέματα…

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο δήμος Λουτρακίου, το προηγούμενο διάστημα κατέθεσε ποσό άνω των 70.000 ευρώ για το μισό Ιούλιο!!!

Η αύξηση που αναμένεται να γίνει στο δήμο Λουτρακίου θα είναι της τάξεως του 20%. Ητοι σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό με σπίτι 100 τμ, ενώ πλήρωνε έως τώρα 155 ευρώ περίπου, θα πληρώνει 185 περίπου ετησίως!

Δηλαδή 30 ευρώ παραπάνω το χρόνο. Ισως να μην είναι πολλά χρήματα, αλλα προστιθέμενα μαζί με το αυξημένο κόστος ενέργειας, φόρους κλπ, ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται!

Ο κ. Σταματόπουλος σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, δικαιολόγησε την απουσία του από τη σημερινή σύσκεψη λόγω σοβαρής κοινωνικής υποχρέωσης. Να θυμίσουμε εδώ, ότι ο δήμαρχος είναι ο μόνος που δεν ψήφισε τη σύμβαση με την Τέρνα

Ο κ. Παπακυριάκος μας είπε ότι ήδη έχει ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο την αύξηση των δημοτικών τελών στο δήμο του και ότι πράγματι στην παρούσα φάση όλη αυτή η κατάσταση έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους δήμους.

Ο κ. Φρούσιος απουσίαζε διότι όπως μας δήλωσε, σήμερα επισκέφθηκε το δημαρχείο του, κλιμάκιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

(Με τον κ. Τσιώτο δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε)

Ο κ. Νανόπουλος όπως δήλωσε παλαιότερα στο loutrakiblog.gr δεν θα προβεί σε αύξηση των δημοτικών τελών “Τα δημοτικά τέλη δεν θα αυξηθούν στον επόμενο χρόνο ενώ μέσα από την σωστή διαχείριση και την αύξηση της ανακύκλωσης πρόθεση μου είναι να επιτευχθεί ακόμα και η μείωσή τους.  Η πληρωμή που προκύπτει εκ της σύμβασης ολοκληρωμένης διαχείρισης έχει ήδη πληρωθεί.  ”

 

 

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog