Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αστεροσκοπείο Στεφανίου: Η παρέμβαση μετά από δεκαετίες και η σωτηρία του  

- Advertisement -

Είχε λάβει πολλές υποσχέσεις περί συντήρησης και αξιοποίησης. Ο Πολιτιστικός σύλλογος Στεφανίου είναι αλήθεια, για χρόνια αγωνιζόταν ώστε το Αστεροσκοπείο του Στεφανίου να μην βουλιάξει στην φθορά και στην αδιαφορία.

Ως ένα βαθμό το είχε κατορθώσει και ενδεχομένως σήμερα το Αστεροσκοπείο να ήταν σε πλήρη λειτουργία εάν ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση δεν στεκόταν ανάχωμα.

Ο Καλλικράτης συνένωσε τους δήμους Τενέας και Κορίνθου βάζοντας ανάχωμα, αν και προσωρινό, στην διαδικασία αγοράς του αστεροσκοπείου από τον ιδιοκτήτη, καθηγητή Λυσίμαχο Μαυρίδη και βέβαια στην υλοποίηση της πρότασης για μετατροπή του σε Κέντρο έρευνας και διάδοσης της επιστήμης της αστρονομίας , αστρονομικό σταθμό και έδρα  Ελλήνων και ξένων ερασιτεχνών αστρονόμων.

Η πρόταση διάσωσης του αστεροσκοπείου περιελάμβανε και την μετατροπή του σε ιντερνετικό – ρομποτικό, με χαμηλό κόστος λειτουργίας και δυνατότητα 24ωρων παρατηρήσεων. Με τη συνδρομή χορηγών μάλιστα θα γινόταν και η αγορά των απαραίτητων τηλεσκοπίων.

Το Αστεροσκοπείο Στεφανίου είναι ένας σπουδαίος θησαυρός για τον Δήμο Κορινθίων. Λειτούργησε στον λόφο της Δραγατούρας στο Στεφάνι τον Ιανουάριο του 1967 οπότε και καταγράφονται οι πρώτες παρατηρήσεις.

Το Στεφάνι επελέγη από πενταμελή επιτροπή καθηγητών, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας Λυσίμαχος Μαυρίδης ο οποίος αργότερα θα διέθετε την γη του για να φιλοξενηθεί η εγκατάσταση, για τις ανέφελες νύχτες του και το χαμηλό κόστος πρόσβασης.

Εδώ βρισκόταν και βρίσκεται ακόμα και σήμερα μετά από ενέργειες του πολιτιστικού συλλόγου Στεφανίου το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων.

«Μύχιο όνειρό μας είναι η επαναλειτουργία του» είχε πει στην διάρκεια ενός ντοκιμαντέρ το 2016 ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Στεφανίου Κώστας Παπαντωνίου.

Στην πορεία των χρόνων το Αστεροσκοπείο Στεφανίου κατόρθωσε να αποτελέσει ένα σημαντικό διεθνές ίδρυμα παρατηρήσεων και να φιλοξενήσει αστροφυσικούς που μετέπειτα θα αποκτούσαν παγκόσμια φήμη όπως ο Γιόχαν Παραντάις.  

Ανέστειλε την λειτουργία του μετά από 40 χρόνια προσφοράς εξαιτίας προβλημάτων που προέκυψαν μεταξύ του καθηγητού Μαυρίδη και του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Υπό το φόβο της παράδοσης του στην φθορά ο πολιτιστικός σύλλογος κινήθηκε με τον τότε δήμο Τενέας στην κατεύθυνση αγοράς από τον καθηγητή Μαυρίδη. Η αλλαγή, όπως προαναφέρθηκε, στην δομή των ΟΤΑ και την συνένωση του δήμου Τενέας με το δήμο Κορίνθου, οδήγησαν σε καθυστερήσεις όπως και μετέπειτα ο  θάνατος του καθηγητή Μαυρίδη τον Δεκέμβριο του 2011.

Οι συζητήσεις αγοράς ωστόσο δεν εγκαταλείφθηκαν και εν τέλει είχαν αίσιο τέλος μεταξύ του γιου του καθηγητή Μαυρίδη και του δήμου Κορινθίων. Το Αστεροσκοπείο περιήλθε στην ιδιοκτησία του δήμου Κορινθίων το 2013. 

Επόμενο βήμα ήταν η συντήρηση και η επαναλειτουργία. Τα δημοσιεύματα της εποχής γράφουν ότι αυτές οι ενέργειες δυστυχώς δεν είχαν γίνει.  Μάλιστα σε σύσκεψη στο ΚΕΠΑΠ του δήμου Κορινθίων ο τότε Δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός μιλούσε για έναν χώρο του ΚΕΠΑΠ όπου θα φιλοξενούνται σχολεία και κάποιοι θα αναλάβουν την ξενάγηση τους ενώ είχε καταθέσει και την σκέψη κάποια κτίρια να κατεδαφιστούν αφού δεν ήταν εφικτή η συντήρηση όλων – λόγω κόστους-. Ο δήμαρχος τότε είχε χαρακτηρίσει και την αγορά «πολύ ακριβή», ο δήμος δαπάνησε 100 χιλιάδες ευρώ για την αγορά του από τον γιο του καθηγητή Μαυρίδη.

Ομως αυτός ο σχεδιασμός δεν αποτελούσε την πρόταση που είχε κατατεθεί για την επαναλειτουργία του και τον σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ως ιντερνετικό και ρομποτικό αστεροσκοπείο, ως ερευνητικό κέντρο, ως αστρονομικός σταθμός.

Η νέα δημοτική αρχή προχώρησε στις εργασίες επισκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων και σήμερα οι εργασίες αυτές, μ ένα κονδύλι 515.000 ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 95% . Το Στεφάνι ελπίζει πως το «μύχιο όνειρο» θα γίνει πραγματικότητα, πως το αστεροσκοπείο θα αποτελέσει ξανά ίδρυμα διεθνούς αναφοράς και όχι  μόνο φιλοξενίας εκδηλώσεων και μαθητών από τα σχολεία της Κορινθίας.

Σίγουρα το ουσιαστικό βήμα, η συντήρηση και επισκευή του, έχει γίνει. Μένει πλέον, το όραμα εκείνων που το διαχειρίζονται!  

Χ@ρ@

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog