Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανησυχία για τον Κορινθιακό. Τραβήχτηκε η θάλασσα στο Λουτράκι

- Advertisement -

Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης επεσήμανε ότι το φαινόμενο που τον προβληματίζει είναι οι αναφορές ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά της θάλασσας στο Ξυλόκαστρο και το Λουτράκι:

«με προβληματίζει πολύ ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά γιατί έχει παρατηρηθεί ως πρόδρομο φαινόμενο καθώς δείχνει ότι υπάρχει παραμόρφωση του πυθμένα που όπως καταλαβαίνετε οδηγεί σε διάρρηξη».

Παράλληλα, τον προβληματισμό του ενισχύουν και δύο ακόμα δεδομένα και συγκεκριμένα:

– Η πολύ παράξενη σεισμική ακολουθία καθώς δεν έχει σημειωθεί μεγάλος μετασεισμός. Ο μεγαλύτερος ήταν ένας των 2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας. «Έχουμε μια ακολουθία πολύ παράξενη και αυτό έχει παρατηρηθεί λίγες φορές στην Ελλάδα γιατί δεν είναι συνηθισμένο».

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης μιλώντας τόνισε ότι ο δήμος είναι σε εγρήγορση και μέχρι τώρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανένας πότε θα κάνει σεισμό και τι μέγεθος θα έχει.

 

Τι έκανε ο δήμος το 2020 και τι δήλωναν οι σεισμολόγοι (δείτε αναλυτικά εδώ)

Στο Λουτράκι πέρισυ, βρέθηκε ο γνωστός σεισμολόγος κ. Τσελέντης και η ομάδα του. Σε συνεργασία με το δήμαρχο κ. Γκιώνη Γιώργο,τοποθέτησαν σεισμογραφικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας σε διάφορα σημεία της περιοχής (Λουτράκι, Περαχώρα, Λίμνη, Σχίνος κ.α.) αλλά και σε κτίρια.

Το ρήγμα των Αλκυονίδων ανησυχεί τους σεισμολόγους, όπως έχουν τονίσει σε δηλώσεις τους, τόσο ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, όσο και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.

“Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων” είχε προειδοποιήσει το καλοκαιρί του 2019 και συνέστησε ότι “θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα”.

Ο κ. Τσελέντης αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων έχει δηλώσει ότι

“έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι”.

Ο κ. Γκιώνης δήλωσε στο Loutrakiblog.gr

“Η φημολογία ότι οι συνεχείς μικρές σεισμικές δονήσεις αποτελούν “ξέσπασμα” δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη.Ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή και πάντα πρέπει να προσέχουμε. Ανα πάσα ώρα μπορεί να συμβεί μεγάλος σεισμός. Σα δήμος, μέλημά μας είναι η ενημέρωση όχι μόνο των δημοτών αλλά και των επισκεπτών μας. Στην κατεύθυνση αυτή, η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τον εγνωσμενου κύρους σεισμολόγο-καθηγητή κ. Τσελέντη, όντως τοποθέτησε σεισμογραφικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας σε διάφορα μέρη του δήμου και σε δημοτικά κτίρια. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Τσελέντη και την ομάδα του. Αν χρειαστεί να ενημερωθεί ο κόσμος για κάτι περαιτέρω, θα το κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Στην κατεύθυνση αυτή κοιτάμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Θα ανακοινώσουμε και τους  ανοιχτούς χώρους συγκέντρωσης ανά διαμέρισμα του δήμου, σε περίπτωση σεισμού”

 

 

- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Κορινθιακος απο αρχαιτατων χρονων,εναι μια πολυ σεισμογενεις περιοχη.Εχουν συμβει μεγαλοι καταστροφικοι σεισμοι,με αποτελεσμα πολλες πολεις να σβησουν απο τα χαρτη,π.χ Ελικη ,Αρχαια Κορινθος,Κιρρα,Κιατο,Αιγιο,Γαλαξειδι,Ερατεινη Ναυπακτος, Καπαρελι ,Περαχωρα,Λουτρακι,Οι περισσοτερες πολεις ανοικοδομηθηκαν.Το ερωτημα λοιπον ειναι:Αφου ξρρουμε περιπου ποτε ο Κορινθιακος μας δινει μεγαλους σεισμους,κανουμε ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ;ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ;ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ Η ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΝΟΥ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ;ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΑΚΟ ΖΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 500.ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

  2. Τα Αγριογουρουνα φταινε, Οτα εμφανιστουν υαινες, θα επανελθουν τα νερα, εμενα παντως η Θάλασσα με κατά βρέχει οταν περνάω από εκεί

  3. Καλά με την περιφημη κλιματικά αλλαγή τι γίνεται. Αυτοί μας λένε ότι θα λιώσουν οι πάγοι και θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας να μας πνίξει. Κανένας ειδικός θα πει κάτι;

  4. >Καλά με την περιφημη κλιματικά αλλαγή τι γίνεται.Κάνε έναν κόπο να δεις στο site της ΕΜΥ τις θερμοκρασίες στην Ελλάδα και θα δεις ότι μια χαρά τα πάει η κλιματική αλλαγή.>Αυτοί μας λένε ότι θα
    λιώσουν οι πάγοι και θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας να μας πνίξει. Λένε ότι ΣΥΝΟΛΙΚΑ θα ανέβει αλλά δεν χρειάζεται και πτυχία πανεπιστημίου για να καταλάβουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ! Η ΓΗ δεν είναι πισίνα! Από την άλλη αν λόγω τεκτονικών φορτίων μια πλάκα ανυψώνεται. είναι λογικό η στάθμη ΤΟΠΙΚΑ να πέσει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog