Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Nίκος Σταυρέλης: Κατασκευή Πνευματικού Κέντρου στο Λέχαιο

- Advertisement -

Είναι αδιανόητο το Λέχαιο, η μεγαλύτερη δημοτική κοινότητα του Δήμου Κορινθίων σε εγγεγραμμένους δημότες να  στερείται έστω και ενός δημοτικού κτιρίου για τη στέγαση των υπηρεσιών της κοινότητας, δραστηριοτήτων πολιτισμού, κοινωνικής πολιτικής κλπ.

Πρότασή μας είναι η κατασκευή ενός Πνευματικού Κέντρου.

Θέλουμε να δώσουμε τη χαμένη αίγλη στο κέντρο του Λεχαίου, στην «ΡΑΧΗ». Για 20 χρόνια ο χώρος παραμένει ανεκμετάλλευτος από πλευράς Δήμου. Θέλουμε να ξυπνήσουμε μνήμες των παλαιών κατοίκων και να μάθουν οι νεότεροι.

Θέμα Πρότασης:

Κατασκευή δημοτικού κτιριακού συγκροτήματος Πνευματικού Κέντρου στη Ράχη Λεχαίου επί ιδιόκτητης δημοτικής οικοπεδικής έκτασης 2.217,31 τ.μ. προϋπολογισμού 1.500.000 €.

Το κτίριο θα είναι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με επένδυση πέτρας, με λίθους της παραδοσιακής δόμησης οι οποίοι θα παραπέμπουν στην τεχνοτροπία κατασκευής που εφάρμοσαν οι πρώτοι “πετράδες” κάτοικοι του χωριού. Η αρχιτεκτονική του θα ταιριάζει με το περιβάλλον του χώρου δηλαδή με τον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, τα εναπομείναντα παραδοσιακά σπίτια του χωριού και τον υπάρχοντα μαντρότοιχο ο οποίος, μαντρότοιχος, έχει δομηθεί από τους λίθους του αρχικού κοινοτικού αναψυκτηρίου που υπήρχε  στον ίδιο χώρο. Τέλος, το κτίριο θα είναι εν μέρει κεραμοσκεπές, κρατώντας τα στοιχεία της παραδοσιακής στέγης.

 

-Το διώροφο κτίριο θα περιλαμβάνει:

Α) Υπόγειο συνολικού χώρου 150 τ.μ. περίπου, εκ των οποίων αίθουσα περίπου 90 τ.μ. ως χώρο πολιτισμικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου και αίθουσα εμβαδού περίπου 60 τ.μ. που θα ανήκει στον ιερό ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, σε εκτέλεση του υπ’ αριθμ. 14119/6-12-2002 συμβολαίου, με βοηθητικούς χώρους για το  μηχανοστάσιο, την υποστήριξη αποθήκευσης των υλικών των εκδηλώσεων κλπ

Β) Ισόγειο  200 τ.μ. περίπου που θα απαρτίζεται από αίθουσα αναψυκτηρίου στην οποία θα τελούνται δημοτικές πολιτιστικές τελετές και εκδηλώσεις, θρησκευτικές εκδηλώσεις,  σύμφωνα με το συμβόλαιο δωρεάς , βοηθητικοί χώροι για WC, μικρή αποθήκευση κλπ

Γ) Πρώτο όροφο 200 τ.μ. περίπου με χρήση κυρίως για γραφεία της δημοτικής κοινότητας Λεχαίου, των πολιτιστικών συλλόγων του Λεχαίου, των Συνεταιρισμών της δημοτικής κοινότητας και των συλλόγων κοινωνικής προσφοράς.

Προβλέπεται η ανάπλαση και η ανάδειξη του υπάρχοντος χώρου με τα πεύκα, η τοποθέτηση, με ιδιαίτερα διακριτικό τρόπο, συστημάτων υποστήριξης της ασφάλειας όπως την πυρόσβεση, το security, τον φωτισμό και θα διατεθεί χώρος για την χρήση νέων τεχνολογιών, όπως μετεωρολογικός σταθμός κλπ.

Επίσης, θα κατασκευαστεί μικρό υπαίθριο πετρόκτιστο θέατρο με κερκίδες  για εκδηλώσεις πολιτιστικές (χορευτικά, θεατρικά, χορωδίες, κλπ), φωτιστικά, παγκάκια κλπ.

Προβλέπεται η ενιαιοποίηση του παρακείμενου του δημοτικού χώρου (κάτω από το δρόμο και παράπλευρα της σιδηροδρομικής γραμμής) με νέα  ασφαλή και σύγχρονη παιδική χαρά, νέα καλαίσθητα παγκάκια , φωτιστικά σώματα και ανάπλαση του χώρου του παλιού πηγαδιού.

(ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ)

  1. Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός (Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, Προκήρυξη, Δημοσίευση, Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου έγκρισης του αποτελέσματος, Σύμβαση με το μελετητικό γραφείο, Παράδοση αρχιτεκτονικής μελέτης ιδεών) (σύνολο 8 μήνες.)
  2. Έκδοση οικοδομικής άδειας (2 μήνες).
  3. Έγκριση πίστωσης 500.000 € προϋπολογισμός μελέτης εκτέλεσης του έργου και καθορισμός χρόνου εκτέλεσης και απορρόφησης πίστωσης (1 μήνας).
  4. Εκτίμηση πραγματικού κόστους μετά την έκπτωση 1.000.000 € (δηλαδή περίπου 000 € κάθε έτος) από πόρους του Δήμου.
  5. Δημοπράτηση του έργου (Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής καθορισμού όρων, Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, Κατακύρωση αποτελέσματος, Προσυμβατικός έλεγχος από Ελεγκτικό Συνέδριο, Υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου (5 μήνες).
  6. Προθεσμία εκτέλεσης του έργου 2 χρόνια.
  7. Παράδοση έργου προς χρήση 4 περίπου χρόνια από την ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής.

 

ΝΙΚΟΣ  ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ                                                                 ΚΟΡΙΝΘΟΣ 20/11/2022

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog