Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επαναφέρει το θέμα της πόλης Σουσί ο Νίκος Σταυρέλης

- Advertisement -
  • Θέμα ανέκυψε τις προηγούμενες μέρες στην Κόρινθο, όταν διέρρευσε ότι ο δήμος Κορινθίων εμφανίστηκε να έχει πρόθεση σύναψης συμφώνου συνεργασίας με την  πόλη Σουσί του Αζερμπαϊτζάν.

Η Εθνική Αρμένικη Επιτροπή Ελλάδας με επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε στο δήμαρχο εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός αυτό.

Αθήνα 16 Νοεμβρίου 2022
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Αξιότιμα μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Κορινθίων,

Με μεγάλη απογοήτευση αλλά και έντονη δυσφορία πληροφορηθήκαμε από τα ειδησεογραφικά μέσα του Αζερμπαϊτζάν, για το πρωτόκολλο πρόθεσης συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της πόλης της Κορίνθου και του Αζερμπαϊτζάν, με την πόλη Σουσί του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Δήμου Κορινθίων κ. Γεώργιος Μπακάκης, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου και του Δήμου Κορινθίων, συμμετείχε στο παγκόσμιο συνέδριο ιστορικών πόλεων στη Νότια Κορέα, όπου και υπεγράφη το πρωτόκολλο, μεταξύ της ελληνικής και της αζερικής αντιπροσωπείας.

Μια ενέργεια, που δυστυχώς δεν τιμά την αρχαία πόλη της Κορίνθου, αλλά ούτε και τους κατοίκους της , που έχουν επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ανθρωπιστικά θέματα και ζητήματα Διεθνούς Δικαίου, σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η πόλη Σουσί αποτελεί ιστορικό αρμενικό έδαφος, από τα αρχαία χρόνια. Είναι σύμβολο των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, και αντανακλά την δύναμη για αναγέννηση και το πάθος για ελευθερία και ανεξαρτησία του ηρωϊκού λαού μας.

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου των 44 ημερών, το Σουσί πέρασε στην παράνομη κατοχή του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έκτοτε προσπαθεί να επιβάλει μια δική του, εντελώς στρεβλή εκδοχή της ιστορίας, παραπληροφορώντας και παραποιώντας την ιστορική αλήθεια.

Η κοινή επίθεση Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ήταν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η ίδια συμμαχία εξακολουθεί να στοχοποιεί με κάθε τρόπο την Αρμενία και τους Αρμένιους του Αρτσάχ, με στρατιωτικές επιθέσεις, οικονομικό αποκλεισμό και απάνθρωπες τακτικές, ενώ στις συναλλαγές του με άλλες χώρες παρουσιάζεται υποκριτικά ως υπέρμαχος της ειρήνης, προσδοκώντας σε συνεργασίες για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη.

Είναι απορίας άξιο πως οι αρχές μιας ιστορικής πόλης όπως η Κόρινθος, που μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ήταν από τις πρώτες που υποδέχτηκαν Έλληνες και Αρμένιους πρόσφυγες, φιλοξενώντας χιλιάδες ορφανά, θύματα της τουρκικής θηριωδίας, επιδιώκει να συνεργαστεί με τους συνεχιστές της πολιτικής των γενοκτονιών, που τόσα δεινά επέφεραν στους δύο λαούς μας.

Σας καλούμε να αναθεωρήσετε και να προβείτε στην ακύρωση της επικείμενης συμφωνίας

Με τιμή (διαβάστε εδώ)
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας

Η απάντηση του δημάρχου Βασίλη Νανόπουλου είναι η εξής: 

Επιστολή προς Αρμενική Επιτροπή Ελλάδος

 

Για να εκφράσει μετά η Ε.Αρμένικη Επιτροπή Ελλαδας την ευχαρίστησή της.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Δήμαρχο για την άμεση ανταπόκριση

 

O επικεφαλής της ΠΝΟΗΣ Νίκος Σταυρέλης με ανακοίνωσή του σήμερα τοποθετείται για το θέμα

Πριν λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε από την Αρμένικη Εθνική Επιτροπή Ελλάδας την μεγάλη απογοήτευση και την έντονη δυσφορία της για την απόφαση του Δήμου Κορινθίων να συνάψει πρωτόκολλο πρόθεσης συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν για την κατεχόμενη Αρμένικη πόλη Σουσί του Αρτσάχ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Μάλιστα έφθασε στα χέρια μας και σχετική επιστολή α/16-11-22 απευθυνόμενη στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων.

Παρότι άμεσα ζητήσαμε τα σχετικά στοιχεία από το Δήμο δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν λάβαμε καμία απολύτως απάντηση. Ζητήσαμε το πρωτόκολλο να ενημερωθούμε για το περιεχόμενό του και τα σχετικά εξουσιοδοτικά έγγραφα.

Σε σχετική ανάρτηση τόνισα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, ως το πλέον αρμόδιο θεσμικά όργανο, ουδέποτε έλαβε γνώση, ουδέποτε εξουσιοδότησε κανένα εκπρόσωπό του για την υπογραφή τέτοιου Συμφώνου, ούτε φυσικά θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, εμπλέκοντας τόσο το Δήμο μας , όσο και τη χώρα μας σε εθνικά θέματα.

Η Κόρινθος και ο Δήμος Κορινθίων γνωρίζει καλά από προσφυγιά με την υποδοχή χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων το 1922 κυρίως στην περιοχή του Συνοικισμού και θα ήταν μέγιστο ατόπημα να συμπράξει σε συμφωνία-συνεργασία με κατοχικές Αρχές άλλων χωρών.

Βλέποντας ο Δήμαρχος πλέον ότι έχει κάνει γκάφα ολκής και έβαλε το Δήμο Κορινθίων αλλά και τη χώρα μας σε περιπέτειες προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στον ειδικό συνεργάτη του κ. Γεώργιο Μπαγάκη-καθηγητή Πανεπιστημίου!!!! ακυρώνοντας μονομερώς την πρόθεση συνεργασίας.

Τα ερωτήματα εύλογα:

Ο κ. Γεώργιος Μπαγάκης ουδέποτε έλαβε την προβλεπόμενη εξουσιοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο για την υπογραφή οποιουδήποτε εγγράφου συνεργασίας με κανένα δήμο και καμία πόλη. Άρα παρανόμησε.

Ο Δήμαρχος δε νομιμοποιείται να εξουσιοδοτήσει οποιονδήποτε τρίτο , ούτε και ο ίδιος θα μπορούσε να υπογράψει οποιοδήποτε πρωτόκολλο συνεργασίας με άλλους δήμους , πολύ περισσότερο τρίτων χωρών, χωρίς σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έγκριση των Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών. Άρα έκθετος νομικά, διοικητικά και πολιτικά.

Ακόμα και σήμερα δε γνωρίζουμε με ποιές άλλες ιστορικές πόλεις υπέγραψε πρωτόκολλο πρόθεσης συνεργασίας στο συνέδριο της Ν. Κορέας ούτε φυσικά το περιεχόμενό τους. Πλήρης συσκότιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμο Κορινθίων.

Αν ένας πανεπιστημιακός συνεργάτης “δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει σωστά λόγω ελλιπούς ενημέρωσης” τη σημασία της πρόθεσης συνεργασίας με την πόλη Σουσί, όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος αναφέρει στην απάντησή του, τότε απορούμε πως παραμένει ακόμα συνεργάτης του και μάλιστα υπεύθυνος του προγράμματος “Οι πόλεις που μαθαίνουν”. Άρα καλύπτεται πολιτικά.

Υπογραφές σε διεθνείς συμφωνίες έστω και πρωτόκολλα προθέσεων συνεργασίας δεν αναιρούνται εκ των υστέρων ούτε ακυρώνονται, μετά την κατακραυγή. Η εθνική ζημιά έγινε και κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν ήδη.

Ακόμα και σήμερα αδυνατώ να κατανοήσω τι οφέλη προσδοκούσε ο Δήμαρχος για το Δήμο μας από μία τέτοια συμφωνία.

Δυστυχώς Κατώτερος των περιστάσεων.Αρχή φόρμας

 

                     ΝΙΚΟΣ  ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

                 ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ                                                              ΚΟΡΙΝΘΟΣ 22/11/2022

 

Σχόλιο LB

Ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος «αδειάζει» τον άμισθο να σημειώσουμε συνεργάτη του, λέγοντας πως ενήργησε αυτοβούλως, χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος. Ο κ. Σταυρέλης πολύ σωστά λέει ότι δεν μπορεί να υπογραφεί συμφωνία με πόλη ξένου κράτους χωρίς την σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου. Τέτοια απόφαση δεν υπάρχει όντως, όπως σωστά ισχυρίζεται. Αρα ο δήμαρχος δεν προέβη σε ενέργεια/ες που μπορεί να εκθέσει το δήμο. Ο ειδικός συνεργάτης του κ. Νανόπουλου μετά την απάντηση του δημάρχου οφείλει να δώσει εξηγήσεις και να παραιτηθεί, μέχρι σήμερα όμως τηρεί σιγήν ιχθύος. Πάντα όμως την ευθύνη της επιλογής των συνεργατών φέρει ο ίδιος ο δήμαρχος.

Από την άλλη, καθαρά πολιτικά, χωρίς φανφάρες και πολλά λόγια πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική, τακτική και θέση. Μην ξεχνάμε ότι  η Ελλάδα προμηθεύεται αέριο από το  Αζερμπαϊτζάν…

 

Διαβάστε περισσότερα για την πόλη Σουσί εδώ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog