Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κόρινθος: Το οικόπεδο στο Σοφικό άνοιξε τον ασκό του Αιόλου ;

- Advertisement -
  • Εξελίξεις πυροδοτεί μια αγορά οικοπέδου στο Σοφικό για την δημιουργία κοινόχρηστου χώρου, στα δημοτικά πράγματα της Κορίνθου.

 Η απουσία δημοτικών συμβούλων στην συνεδρίαση του Σώματος που θα επικύρωνε με αυξημένη πλειοψηφία την αγορά, δεν δημιουργεί απλά ερωτήματα αλλά ανοίγει τον πολιτικό ασκό του Αιόλου θέτοντας τους συμβούλους ξεχωριστά αλλά και τις παρατάξεις συνολικά στην κρίση των πολιτών. Κυρίως επειδή αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά, τείνει να μετατραπεί σε τακτική από συγκεκριμένους συμβούλους και παρατάξεις για σκοπούς που οι ίδιοι ξέρουν.

«Καταγγέλλω τους αδικαιολογήτως απόντες δημοτικούς συμβούλους. Είναι υποχρέωση τους να βρίσκονται εδώ, ψηφίστηκαν από τους Κορίνθιους πολίτες για να τους εκπροσωπούν. Είναι ασέβεια η στάση τους προς τους πολίτες, είναι απαράδεκτη η προσπάθεια παρακώλησης της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου» είπε σε αυστηρούς τόνους ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος διαμηνύοντας πως  «ο κανονισμός θα εφαρμοστεί, στις 3 συνεχόμενες απουσίες ο σύμβουλος θα αντικαθίσταται».

Η αγορά οικοπέδου στο Σοφικό ήταν το 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο και απαιτούσε την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3.

Οι 17 σύμβουλοι που έδιναν το παρών δεν ήταν αρκετοί ώστε να υπερψηφιστεί, ήταν όμως οι σύμβουλοι που στάθηκαν συνεπείς στο καθήκον που τους έχει ανατεθεί από τους πολίτες περί εκπροσώπησης και παρουσίας τους.

Άλλωστε η συνεδρίαση ήταν μεικτή, δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης  και όσοι πραγματικά ήθελαν να μετάσχουν, μπορούσαν!

Χαρακτηριστική είναι η  περίπτωση συμμετοχής του Χρήστου Μελέτη ο οποίος παρόλο ότι βρισκόταν στην αγροτική του εργασία, συνδέθηκε μέσω του κινητού του και συμμετείχε.

Ίσως γιατί κάποιοι από τους παλαιότερους αυτοδιοικητικούς, αντιλαμβάνονται όπως πρέπει την συμμετοχή τους στα κοινά και την επιλογή τους από τους πολίτες. Με συνέπεια και σεβασμό.

Οι 17 σύμβουλοι που έδωσαν το παρών ήταν:  

1. Κυριαζής Αντώνιος –Πρόεδρος 

2. Ζαχαριάς Σπυρίδων, μέσω τηλεδιάσκεψης 

3. Κουτσογκίλας Θεμιστοκλής, μέσω τηλεδιάσκεψης 

4. Κόλλια Κωνσταντίνα, μέσω τηλεδιάσκεψης 

5. Πούρος Γεώργιος 

6. Καρσιώτης Παναγιώτης, μέσω τηλεδιάσκεψης 

7. Πνευματικός Αλέξανδρος 

8. Λύτρα – Ανδρουτσοπούλου Κωνσταντίνα, μέσω 

τηλεδιάσκεψης 

9. Μελέτης Χρήστος , μέσω τηλεδιάσκεψης 

10. Μπουρσέ Ηλίας 

11. Ταγαράς Βασίλειος, μέσω τηλεδιάσκεψης 

12. Ζώγκος Ανδρέας, μέσω τηλεδιάσκεψης 

13. Ραντίτσα-Βασιλάκου Μαρίνα, μέσω τηλεδιάσκεψης 

14. Πιέτρης Τιμολέων, μέσω τηλεδιάσκεψης 

15. Δαγκοπούλου -Τσόγκα Θεοπούλα (Πόλυ) 

16. Τζέκου Παρασκευή 

17. Γκερζελής Ιωάννης, μέσω τηλεδιάσκεψης 

Παρών επίσης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σοφικού Γρηγόρης Ρωτίδης.  

 

Στους απόντες καταγράφεται σύσσωμη η παράταξη του Νίκου Σταυρέλη η οποία την ώρα της συνεδρίασης δημοσίευε μια ακόμα «αξιοπιστία» του δημάρχου. Άραγε ποια η αξιοπιστία της παράταξης που επιδιώκει να διοικήσει όταν συνειδητά δεν μετέχει στο όργανο στο οποίο έχει εκλεγεί; Έτσι αντιλαμβάνεται η ΠΝΟΗ την διοίκηση και την εκλογή; Ως δήμαρχος ο Νίκος Σταυρέλης θα μετέχει κατά το δοκούν και εάν δεν συμφωνεί με νόμους και διατάξεις της κυβέρνησης θα απουσιάζει από το συμβούλιο ή από τα κέντρα λήψης αποφάσεων; Αδικαιολόγητη η στάση του έμπειρου αυτοδιοικητικού Νίκου Σταυρέλη. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι ο Νίκος Σταυρέλης έχει εδώ και καιρό δηλώσει ενώπιον του Σώματος ότι δεν θα συμμετέχει στις δύο συνεδριάσεις και θα προσέρχεται στην τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική σε ότι αφορά στους νόμους και τις διατάξεις αυτών για την αυτοδιοίκηση.

Απούσα σύσσωμη και η παράταξη του Πελοπίδα Καλλίρη. Η παράταξη που απορροφήθηκε μετεκλογικά από την Συμμαχία Πολιτών και έλαβε γι’ αυτήν την  συνεργασία θέσεις.

 Όλοι οι σύμβουλοι της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΕΞΕΛΙΞΗΣ κατέχουν ή κατείχαν θέσεις πλήν βεβαίως του Χρήστου Κορδώση που διαφώνησε εξ αρχής και ανεξαρτητοποιήθηκε, ίσως τελικά να ήταν και η εντιμότερη στάση, όπως έχουμε ξαναναφέρει σε παλιότερο άρθρο μας.

 Από την παράταξη Καλλίρη ο Γιώργος Πιέτρης είναι πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου, ο Βαγγέλης Παπαιωάννου είναι αντιδήμαρχος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και πρασίνου, ο Σπύρος Πλατής μέχρι πρότινος ήταν αντιδήμαρχος Οικονομικών. Όλοι τους απουσίαζαν χθες και δεν ήταν η πρώτη φορά! Στο αυτοδιοικητικό παρελθόν της τρέχουσας θητείας έχουν καταγράψει τουλάχιστον ακόμα τρείς «στοχευμένες» απουσίες χωρίς κατόπιν να δώσουν καμία απάντηση στους πολίτες που τους εμπιστεύθηκαν. Ο επικεφαλής της παράταξης δημοτικός σύμβουλος Πελοπίδας Καλλίρης, μονίμως απών!

Στο απουσιολόγιο και οι αντιδήμαρχοι Καρασάββας και Μπίτζιος. Στοχευμένη η απουσία τους ή τυχαία;

Απόντες επίσης οι ανεξάρτητοι Χρήστος Κορδώσης και Σωτήρης Παπαδημητρίου αν και ο γιατρός σε μεταμεσονύκτια ανάρτηση του ανέφερε πως είχε εφημερία στο νοσοκομείο της Κορίνθου. Ο Πρόεδρος καλό θα ήταν βέβαια  να αναφέρει δημόσια τους συμβούλους που απουσιάζουν αιτιολογημένα ώστε να μην εξάγονται αυθαίρετα συμπεράσματα και να μην δημιουργούνται εντυπώσεις.

Η σύσσωμη παρουσία της παράταξης του πρώην Δημάρχου Αλέξανδρου Πνευματικού πρέπει να σημειωθεί, στην αίθουσα βρέθηκαν ο Αλέξανδρος Πνευματικός και ο Ηλίας Μπουρσέ και διαδικτυακά η κ.Λύτρα και ο Χρήστος Μελέτης,  άλλωστε και ο Πρόεδρος του σώματος μίλησε για υποδειγματική αντιπολίτευση, για συνέπεια, παρουσία και κατάθεση απόψεων από την πλευρά της Πορείας Ευθύνης ως όφειλαν όλες οι παρατάξεις και οι εκλεγμένοι να κάνουν.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος χθεςτο πρωί και έχοντας χθες διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση πως το οικόπεδο στο Σοφικό θα αγοραστεί, δίνει συνέχεια στο θέμα αναρτώντας στο προσωπικό του προφίλ στο facebook την τοποθέτηση των τριών σημείων στην χθεσινή συνεδρίαση. Συνοδεύει δε το video με λακωνική τοποθέτηση η οποία ξεκινά – και όχι τυχαία- με το ρήμα ΟΦΕΙΛΟΥΝ! Στην κατακλείδα δε επισημαίνει πως οι απόντες προσπάθησαν να οδηγήσουν την συνεδρίαση σε αναβολή αλλά δεν το κατόρθωσαν!

Γράφει ο δήμαρχος Κορινθίων:

“Οφείλουν να απολογηθούν στους Κορίνθιους πολίτες οι αδικαιολογήτως απόντες δημοτικοί σύμβουλοι στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 

Βλάπτει τους πολίτες η προσπάθεια παρακώλησης των εργασιών του δημοτικού συμβουλίου με την έλλειψη απαρτίας που τελικά δεν κατάφεραν να πετύχουν .”

 

Είτε βέβαια απολογηθούν είτε όχι οι σύμβουλοι – δεν το έχουν πράξει στο παρελθόν και ενδεχομένως το ίδιο μάλλον θα κάνουν και τώρα δια της σιωπής- το βέβαιο είναι πως το οικόπεδο στο Σοφικό άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ο Δήμαρχος δείχνει να θέτει πλέον διακριτά όρια στις συμπεριφορές και να ζητά συνέπεια και σεβασμό στην συνεργασία. Η διαφωνία κατατίθεται και καταγράφεται στο εκλεγμένο όργανο. Η αντίθεση στην πολιτική της δημοτικής αρχής, εφόσον  μετέχεις σε αυτήν, εκφράζεται με δημόσια και ανοιχτή διαφωνία και βεβαίως αποχώρησης από το σχήμα.

Oι εκλεγμένοι οφείλουν να είναι ξεκάθαροι! Αυτή είναι έντιμη στάση, κατά την άποψή μας! Οταν συνεργάζεσαι, όταν κατέχεις θέση ευθύνης, όταν συμμετέχεις, όταν πληρώνεσαι δεν λειτουργείς με «αυτόνομα», δεν απουσιάζεις,  οφείλεις να είσαι ξεκάθαρος, κυρίως απέναντι στον εαυτό σου! Μετά στους πολίτες, τρίτον σε αυτόν που σε εμπιστεύεται. Αλλιώς …ανοίγεις την πόρτα και φεύγεις, περήφανα…. 

Αναρωτιόμαστε γιατί μπορεί να συμβαίνουν όλα αυτά. Μήπως ο δήμαρχος δεν κάνει χάρες ή δεν υποκύπτει σε ότι του ζητούν κάποιοι; Iσως και να συμβαίνει αυτό, διαφορετικά ίσως να ήταν όλα μέλι γάλα! Πάντως με την προχθεσινή του τοποθέτηση στο δημοτικό συμβούλιο, έδωσε την εντύπωση πως η υπομονή του και η ανοχή του τελείωσαν… μάλλον…

Στην ουσία του θέματος της αγοράς, ορκωτός εκτιμητής θα εκτιμήσει την αξία του και αμέσως μετά το πόρισμα του θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο πλέον αποφασίζει με σχετική και όχι αυξημένη πλειοψηφία. 

Το οικόπεδο σε τελική ανάλυση όπως είπε και ο Δήμαρχος χθες θα αγοραστεί και το Σοφικό θα αποκτήσει πλατεία. Εκείνο που ουσιαστικά όμως συνέβη είναι πως το οικόπεδο «έβγαλε στην σέντρα» συμβούλους και παρατάξεις που ως σήμερα επέλεγαν να «παίζουν» στα αποδυτήρια!  

Η μπάλα όμως πια, είναι στο γήπεδο και ο καθένας θα πρέπει να πει με σοβαρότητα και συνέπεια τι πρεσβεύει και από ποιο μετερίζι.  

 

Χ@ra

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog