Το νερό πρέπει να κρατηθεί ψηλά,στα βουνά, έλεγε ένας παλιός φίλος σε εκδρομές όπου για την αναζήτηση της γνώσης έπρεπε να ”ιδρώσεις την φανέλα” με ατέλειωτες ώρες πεζοπορίας,ανέβα-κατέβα βουνά κτλπ.

Παρατηρώντας τα ρέματα,τους χείμαρρους,τους ξεροπόταμους ακόμα και σύγχρονα χωμάτινα κανάλια να  λειτουργούν μόνο ως αγωγοί ομβρίων υδάτων-χωρίς κανένα εμπόδιο-έχουμε το τραγικό αποτέλεσμα όλο αυτό το νερό της βροχής-μιλάμε για εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό-να πηγαίνει στην θάλασσα!

 

Στην περίπτωση της Κορινθίας θα πρέπει να δούμε την κατάσταση συνολικά και  με ωραίες, φθηνές και οικολογικές παρεμβάσεις μπορούμε σε λίγα χρόνια να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.

Απαραίτητη ενέργεια ζωτικής σημασίας για την προστασία της διάβρωσης των εδαφών η διατήρηση και αναβάθμιση των αναβαθμίδων καθώς και η επέκτασή τους,ειδικά στην δυτική Κορινθία.

 

Παράδειγμα προς μίμηση στο κράτημα των νερών,αποτελεί το γνωστό ορεινό χωριό της Νάξου, ο Απείρανθος,πατρίδα του αείμνηστου Μανώλη Γλέζου,ο οποίος σαν πρόεδρος της κοινότητας έκτισε 150 μικρά φράγματα στα γύρω βουνά και μεταμόρφωσε το τοπίο εμπλουτίζοντας όχι μόνο τους υδροφόρους ταμιευτήρες αλλά και την βιοποικιλότητα της περιοχής.Δείτε εδώ και εδώ σχετικά.

 

Είναι μία λύση που θέλει χρόνο και δεν είναι άμεση, όπως πχ η κατασκευή ενός εργοστασίου αφαλάτωσης αλλά μία λύση που διορθώνει πολλά προβλήματα και έχει οικολογικό αποτύπωμα.

Τα λεφτά μπορούν να βρεθούν πολύ εύκολα (ΕΕ,περιφέρεια,δήμοι),ας ρίχνουμε 5 χιλιόμετρα άσφαλτο λιγότερη το χρόνο και ας πέφτουν τα λεφτά στο ”κράτημα των νερών’.Μαζί με μας θα κερδίσει και η φύση.

mifi

 

Διαβάστε επίσης:

Κορινθία-αγρότες: Χιλιάδες κυβικά νερού καταλήγουν στη θάλασσα…όχι στα χωράφια (φωτο-Video)