Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μικρά φράγματα σε χειμάρρους.Γιατί δεν το κάνουμε;

- Advertisement -

Το νερό πρέπει να κρατηθεί ψηλά,στα βουνά, έλεγε ένας παλιός φίλος σε εκδρομές όπου για την αναζήτηση της γνώσης έπρεπε να ”ιδρώσεις την φανέλα” με ατέλειωτες ώρες πεζοπορίας,ανέβα-κατέβα βουνά κτλπ.

Παρατηρώντας τα ρέματα,τους χείμαρρους,τους ξεροπόταμους ακόμα και σύγχρονα χωμάτινα κανάλια να  λειτουργούν μόνο ως αγωγοί ομβρίων υδάτων-χωρίς κανένα εμπόδιο-έχουμε το τραγικό αποτέλεσμα όλο αυτό το νερό της βροχής-μιλάμε για εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό-να πηγαίνει στην θάλασσα!

 

Στην περίπτωση της Κορινθίας θα πρέπει να δούμε την κατάσταση συνολικά και  με ωραίες, φθηνές και οικολογικές παρεμβάσεις μπορούμε σε λίγα χρόνια να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.

Απαραίτητη ενέργεια ζωτικής σημασίας για την προστασία της διάβρωσης των εδαφών η διατήρηση και αναβάθμιση των αναβαθμίδων καθώς και η επέκτασή τους,ειδικά στην δυτική Κορινθία.

 

Παράδειγμα προς μίμηση στο κράτημα των νερών,αποτελεί το γνωστό ορεινό χωριό της Νάξου, ο Απείρανθος,πατρίδα του αείμνηστου Μανώλη Γλέζου,ο οποίος σαν πρόεδρος της κοινότητας έκτισε 150 μικρά φράγματα στα γύρω βουνά και μεταμόρφωσε το τοπίο εμπλουτίζοντας όχι μόνο τους υδροφόρους ταμιευτήρες αλλά και την βιοποικιλότητα της περιοχής.Δείτε εδώ και εδώ σχετικά.

 

Είναι μία λύση που θέλει χρόνο και δεν είναι άμεση, όπως πχ η κατασκευή ενός εργοστασίου αφαλάτωσης αλλά μία λύση που διορθώνει πολλά προβλήματα και έχει οικολογικό αποτύπωμα.

Τα λεφτά μπορούν να βρεθούν πολύ εύκολα (ΕΕ,περιφέρεια,δήμοι),ας ρίχνουμε 5 χιλιόμετρα άσφαλτο λιγότερη το χρόνο και ας πέφτουν τα λεφτά στο ”κράτημα των νερών’.Μαζί με μας θα κερδίσει και η φύση.

mifi

 

Διαβάστε επίσης:

Κορινθία-αγρότες: Χιλιάδες κυβικά νερού καταλήγουν στη θάλασσα…όχι στα χωράφια (φωτο-Video)

 

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αγαπητε μοu mifi, με ολο τον σεβασμο, ας μου επιτρεψεις, δημοσιως, μιαν μικρη διορθωσουλα: Το ορθον και το σωστον, δεν ειναι “ο Απείρανθος”, αλλα “η Απείρανθος”(γενους θηλυκου, δηλαδη)!! Εξαλλου (οπως και πολλες φορες, εδω μεσα, το εχουμε… ξαναεπισημανει αυτο, και ξαναπει), εις στην… εκθεσην και γεωγραφια, απλως δεν εχω αντιπαλο και απλως, σαρωνω και σκιζω(!) και δεν μου την “βγαινει” βρε φιλε μου, (αστειευομαι!), και κανεις!!! Απο την αλλην, παλι (οπως και επισης εδω περα, εχω… ξανατονισει και ξαναπει), ολες και ολοι μας (νομοτελειακα και αναποφευκτα, τουλαχιστον), δυναμεθα εις στο να κανουμε απο ανεπαισθητα, ασημαντα, μικρα, μεσαια, εως και μεγαλα, η μεχρις ακομη, και πελωρια και τεραστιων διαστασεων (καθως και πολλα απο αυτα, χαραζονται για παντα μεσα μας, ως σαν ανεξιτηλα και ανεπανορθωτα!), λαθη – ε, και αλοιμονο αλλωστε – ουδεις ανθρωπος δυναται να κατεχει και το “Παπικόν αλάθητον” – και με τον υπογραφοντα (δηλαδη τον Τασο) να διαπραττει ασφαλως, και τα περισσοτερα, εξ ολων αυτων!! Τασος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog