Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έλενα Κονομόδη: Επιτακτική ανάγκη για «πάγωμα» της αύξησης ασφαλιστικών εισφορών από 1-1-2023

- Advertisement -

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρισκόμαστε για άλλη μια φορά «με την πλάτη στον τοίχο», η δε κατάσταση μετά από μία και πλέον 10ετία κρίσης είναι ήδη δραματική, ιδίως για τους πιο αδύναμους.

 

Δυστυχώς, το 2023 δεν θα βιώσουμε μόνο την άνοδο των τιμών σε ότι αφορά την ενεργειακή κρίση και την κατακόρυφη αύξηση των τιμών αντίστοιχα στα προϊόντα πρώτης ανάγκης κ.ά. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλες οι επιστημονικές ομάδες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ακόλουθη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

 

Περίπου 1,3 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτο-απασχολούμενοι και αγρότες θα αντιμετωπίσουν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ως απόρροια της αύξησης του πληθωρισμού. Η κυβέρνηση όχι μόνο επιρρίπτει την ευθύνη όλης αυτής της τραγικής κατάστασης στον πληθωρισμό αλλά ‘’νίπτει τας χείρας’’ μπροστά στην νέα αυτή πραγματικότητα!

 

Ο «νόμος Βρούτση» (ν.4670/2020) που αντικατέστησε το «νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016) προέβλεψε τόσο την αύξηση της κατώτατης βαθμίδας  (από 185€ σε 220€), όσο (μεταξύ άλλων και) την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023 κατά το ποσοστό του πληθωρισμού του 2022 και την αναπροσαρμογή εισφορών από την 1η Ιανουαρίου του 2025, με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών του 2024.

 

Έτσι, λοιπόν, από την 1η Ιανουαρίου του 2023, θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι εισφορές, κατά το ποσοστό του πληθωρισμού του 2022, που αναμένεται να φτάσει κοντά στο 10%! Το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι να ανασταλεί τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η παρούσα ενεργειακή κρίση και κρίση ακρίβειας, αλλιώς είναι δεδομένο ότι όλες οι ανωτέρω κοινωνικές ομάδες θα οδηγηθούν σε πλήρη εξαθλίωση αφού αυτή η αναμενόμενη αύξηση των εισφορών  λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στο ήδη πολύ αυξημένο κόστος λειτουργικών δαπανών, δανεισμού και εν γένει διαβίωσης!

 

Αρθρο της Έλενας Κονομόδη, Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω.

Μέλους Οργάνωσης Δικηγόρων ΣΥΡΙΖΑ, Μέλους Συντονιστικού Τμημ.Κοινωνικής Πρόνοιας& Αλληλεγγύης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog