Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

12ο δημοτικό Κορίνθου: Λύση για το σχολείο ή θόρυβος;

- Advertisement -

Το θέμα του 12ου δημοτικού σχολείου ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο της Κορίνθου την Τετάρτη με την δημοτική σύμβουλο κ.Γεωργία Στριμενοπούλου να ζητά από τον δήμαρχο ενημέρωση για την πορεία των εργασιών δεδομένου οτι είχε δοθεί ως ημερομηνία εγκατάστασης του εργολάβου η 13η Δεκεμβρίου.

«Ρωτήστε την φίλη σας την διευθύντρια» απάντησε σκωπτικά ο Δήμαρχος δίνοντας ουσιαστικά συνέχεια στις αναφορές που είχε κάνει κατά την παρουσία του στο σχολείο περί πολιτικής σκοπιμότητας και εκμετάλλευσης από κάποιους της αγωνίας των γονιών.

Θυμίζουμε εδώ πως οι φωτογραφίες που διανεμήθηκαν στο διαδίκτυο και έφτασαν μέχρι τον διευθυντή του γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκη Τσελέντη, απεικόνιζαν κολώνες του σχολείου που είχαν υποστεί παρεμβάσεις από την τεχνική υπηρεσία προκειμένου να αποκαλυφθεί το πρόβλημα, στα μάτια ωστόσο κάποιου μη ειδικού φάνταζαν ως ετοιμόρροπες με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν πανικό. Οι φωτογραφίες κοινοποιήθηκαν από την δημοτική σύμβουλο κ.Γεωργία Στριμενοπούλου στις 5 Δεκεμβρίου και συνοδεύονταν από το κείμενο:

«Μια τεχνική αμέλεια στο 9ο Δημοτικό Σχολείο στις Σέρρες είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 11χρονου μαθητή και τον τραυματισμό άλλων δυο.

Ο εισαγγελέας Σερρών ζήτησε να διερευνηθούν άμεσα οι ευθύνες για τη φονική έκρηξη στον λέβητα του σχολείου που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του παιδιού.

Όμως αυτό φτάνει;

Και γιατί να γίνει μετά από ένα τέτοιο τραγικό γεγονός;

Που ήταν όλοι πριν το συμβάν;

Πάμε τώρα και στα του οίκου μας:

Σε ότι αφορά το 12ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου στον Συνοικισμό.

Παραθέτω τις φωτογραφίες ενός κτιρίου «φάντασμα» που φιλοξενεί δεκάδες παιδιά, «φιλοξενώντας» ταυτόχρονα και την αδιαφορία των υπευθύνων για την συντήρησή του!

Που;

Σε μια άκρως επικίνδυνη, σεισμογενή περιοχή, μικρά παιδιά να φοιτούν σε κτίρια που στηρίζονται σε ετοιμόρροπες κολώνες, οροφές και τοίχους!

Αντί να προλάβουμε το όποιο κακό, ξορκίζουμε την τύχη!

Με την μόνη διαφορά πως η «τύχη» δεν σώζει πάντοτε ζωές… η πρόληψη σώζει!

[ Γεωργία Στριμενοπούλου Δ/Σ – «Πνοή Δημιουργίας» ]

Ακολούθησε η αυτοψία στο σχολείο του πρώην δημοτικού συμβούλου και μηχανικού κ.Βασίλη Πανταζή ο οποίος ανήρτησε στο διαδίκτυο το πόρισμά του:

Την προηγούμενη εβδομάδα και ορμώμενος από τις φωτογραφίες που ανήρτησαν στο διαδίκτυο μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και συνδημότες μου για το 4ο και 12ο Δημοτικά σχολεία στο Συνοικισμό, επισκέφτηκα το συγκρότημα των σχολείων σε ώρα λειτουργίας ώστε να επιθεωρήσω στα πλαίσια της ειδικότητας μου (Πολιτικός Μηχανικός Δομοστατικός) τα κτίρια.

Η διευθύντρια και οι δάσκαλοι με φανερή την αγωνία και την ανησυχία τους για την κατάσταση, με βοήθησαν και μου υπέδειξαν τα σημεία.

Αφού πραγματοποίησα τον οπτικό έλεγχο, τους συνέστησα να απευθύνουν επιστολή στον Δήμο με την οποία να ζητούν αρχικά την ΑΜΕΣΗ προσωρινή ενίσχυση με κατάλληλα μεταλλικά ικριώματα των υποστυλωμάτων τα οποία φαίνονται στη φωτογραφία. Υπόψη ότι τα υποστυλώματα στηρίζουν γέφυρα την οποία χρησιμοποιούν για την είσοδο τους στην τάξη από το προαύλιο τα παιδιά, ενώ ανάμεσα σε αυτά και κάτω από την πλάκα παίζουν στα διαλείμματα.

Δεν θέλησα μέχρι τώρα να δημοσιοποιήσω τις ενέργειες αυτές, προκειμένου να μην εμπλακεί το σχολείο με τα παιδάκια και τους δασκάλους του σε πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Εξάλλου υπάρχουν τόσα πολλά να αντιπαρατεθώ με την σημερινή δημοτική αρχή που δεν ξέρω από πού να αρχίσω. Από το μηδενικό έργο; Από τις άθλιες συμπεριφορές; Από την «ασυλία» σε εργολάβους; Από τον ορυμαγδό των απευθείας αναθέσεων;

Έτσι προτίμησα να κάνω αθόρυβα ότι μπορούσα στα πλαίσια της ευθύνης μου σαν μέλος της τοπικής κοινωνίας για την προστασία των παιδιών.

Όμως το πρόσφατο τρομερό περιστατικό με θύμα το παιδάκι αλλά και η συνείδηση μου, επιβάλλουν να πάρω δημόσια θέση και να ζητήσω να «τσακιστούν» να κάνουν ΧΘΕΣ τις απαραίτητες επεμβάσεις, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ασφάλεια για τα παιδιά και τους δασκάλους τους. Και μέχρι να γίνει αυτό, να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην πλησιάζουν τα παιδάκια τα σημεία που έχουν αυτές τις τεράστιες δομικές βλάβες.

Και φυσικά να τους (ξανα)θυμίσω να προβούν άμεσα στον ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ όλων των σχολείων, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Τις φωτογραφίες θα δημοσιοποιήσω και σε όλες τις επιστημονικές ομάδες στις οποίες είμαι μέλος, ώστε τουλάχιστον η δημόσια κατακραυγή να τους κάνει να κουνηθούν μακριά από τους φωτογραφικούς φακούς και τις κάμερες και να ασχοληθούν, έστω αυτό το λίγο διάστημα που τους απομένει, με τα καθήκοντα τους.

ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΣΗ.

Βέβαια κανείς ως σήμερα δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα, αν ο κ.Πανταζής είχε άδεια για να εισέλθει στο χώρο του σχολείου και να πραγματοποιήσει αυτοψία και αν ναι από ποιόν δόθηκε άδεια δεδομένου οτι και η διεύθυνση του σχολείου αλλά και η διεύθυνση σχολείων ήταν ενήμερες για τις ενέργειες της τεχνικής υπηρεσίας και την εγκατάσταση του εργολάβου.

Είναι ένα σχολείο χώρος όπου ο καθένας μπορεί να εισέρχεται και να προχωρά σε ενέργειες που ο ίδιος θεωρεί σωστές; Ο κ.Πανταζής αναφέρει πάντως στην ανάρτηση του πως η διευθύντρια και οι δάσκαλοι του υπέδειξαν τα σημεία. Η ίδια διευθύντρια που αρνήθηκε να κατέβει στο ίδιο σημείο όπου έδιναν το παρών οι τεχνικές υπηρεσίες και ο δήμαρχος.

Η συνέχεια δόθηκε από τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη ο οποίος μάλιστα και σε ειρωνικούς τόνους έσπευσε να σχολιάσει πως «τους έκανα και τρέχουν τώρα», προκαλώντας ερωτηματικά για την στάση του αφού, το λογικό θα ήταν – αφού το σοκ του για την κατάσταση του σχολείου ήταν τέτοιο και το κτίριο ακατάλληλο- να σπεύσει την επομένη στην Κόρινθο για να δεί απο κοντά και να κινητοποιήσει ή και να κατευθύνει τους υπευθύνους. Τι πραγματικά συνέβαινε; Όπως ελέχθη στο δημοτικό συμβούλιο ο σεισμολόγος είχε κληθεί από τον δήμο για να αναλάβει το έργο των αντισεισμικών μελετών σε όλα τα σχολεία ωστόσο το υπέρογκο ποσό που ζήτησε δεν οδήγησε σε συμφωνία, εξέλιξη η οποία μάλλον δεν του άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ο ντόρος ωστόσο δημιουργήθηκε, οδήγησε μάλιστα την ΕΡΤ στο σημείο για ζωντανή μετάδοση και χωρίς…να έχει κληθεί κανείς εκ των υπευθύνων. Ο δε εκπρόσωπος των γονέων ενημερώθηκε λίγη ώρα πριν να βγει στον αέρα η είδηση. Οι δημοσιογράφοι γνωρίζουμε πως μια ζωντανή μετάδοση προγραμματίζεται από την προηγούμενη ημέρα και πως οι καλεσμένοι επίσης ενημερώνονται την προηγούμενη.

Στην ΕΡΤ φιλοξενήθηκε πρώτα ο ιδιώτης ο οποίος προφανώς και δεν πέρασε τυχαία από το σημείο την στιγμή της ζωντανής σύνδεσης.

Η αιφνίδια παρουσία του δημάρχου, του αντιδημάρχου και των μηχανικών της ΤΥ οδήγησαν στην αναλυτική ενημέρωση των γονιών για το θέμα των εργασιών, ενώ αλγινή εντύπωση προκάλεσε η απουσία της διευθύντριας παρ ότι βρισκόταν στο σχολείο.

Γι’ αυτό μάλον και η αναφορά του Δημάρχου προς την κ.Στριμενοπούλου να απευθυνθεί για ενημέρωση στην φίλη της την διευθύντρια.

Η δημοτική σύμβουλος με ανάρτηση της μετά το συμβούλιο εγκαλεί τον δήμαρχο για την στάση του και έκδηλα ενοχλημένη σημειώνει:

*Δήμαρχος που παραπέμπει δημοτική σύμβουλο για ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα (μιλάμε για τα παιδιά μας!) σε «φίλες διευθύντριες για απαντήσεις είναι το λιγότερο απαράδεκτος!

*Δήμαρχος που καλεί σεισμολόγο για αυτοψία και μετά τον δηλώνει «αναρμόδιο» θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί τον κάλεσε!

* Δήμαρχος που δηλώνει πως δεν κινδυνεύουν οι μισοφαγωμένες εγκαταστάσεις εκτός κι αν γίνει 10 ρίχτερ και πέσει όλη η… Κόρινθος, τότε έχει διαλέξει λάθος επάγγελμα!

Τέλος,

* Δήμαρχος που κρύβει ολοκληρωμένες απαντήσεις από βίντεο συνεδριάσεων του Δ/Σ, η απαντά απαξιωτικά σε Δημοτική Σύμβουλο για ένα τόσο λεπτό θέμα, είναι πρόβλημα για τον τόπο και με το πως αντιμετωπίζεται ένα θέμα που αφορά, παιδιά από γραφειοκράτες και ανεπαρκείς!

Βέβαια η κ.Στριμενοπούλου ακολούθησε την ίδια τακτική, επιλέγοντας να ποστάρει στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες του σχολείου αντί να σπεύσει να ενημερωθεί αρμοδίως ώστε υπεύθυνα να ενημερώσει τους γονείς και τους διαδικτυακούς της φίλους.

Γιατί δεν το έπραξε το γνωρίζει η ίδια αφού, όλοι θεωρούμε λογικό, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι να είναι ενήμεροι για τα θέματα του δήμου και αν δεν είναι πρώτα να ενημερώνονται και κατόπιν να ασκούν την όποια κριτική!

 

Επι της ουσίας μιας και γι αυτήν υπήρξε ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Πούρο, ο εργολάβος εγκαταστάθηκε ωστόσο οι γονείς δεν επιθυμούν να γίνονται εργασίες τις ώρες που τα παιδιά βρίσκονται στο σχολείο. Αυτό οδήγησε στην απόφαση οι εργασίες να εκτελούνται με την αποχώρηση των μαθητών και τα Σαββατοκύριακα.

Η απάντηση προφανώς δεν ικανοποίησε, αφού η σύμβουλος προχώρησε στην εμπρηστική θα έλεγε κανείς ανάρτηση και ενώ επισήμως από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων δεν υπάρχει συνέχεια.

Ζητούμενο λοιπόν ήταν η λύση ή ο θόρυβος;

ΥΓ: Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης δεν ασχολήθηκε περαιτέρω και επι της ουσίας, στάση που μάλλον δείχνει το πρόσκαιρο και επιφανειακό της ενασχόλησης του με ίσως απώτερο στόχο τον “ντόρο στα media με το όνομα του”.

 

Χ@ra

 

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΥΓ: Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης δεν ασχολήθηκε περαιτέρω και επι της ουσίας, στάση που μάλλον δείχνει το πρόσκαιρο και επιφανειακό της ενασχόλησης του με ίσως απώτερο στόχο τον “ντόρο στα media με το όνομα του”. Πραγματι λοιπον, εμεις οι Κεφαλλονίτες (διοτι τοσο ο κυριος Τσελέντης, οσο επισης, και εγώ, φερουμε κοινη καταγωγη, απο το εν λογω, αυτο, νησι!), εκτος ολων των αλλων αρετών, προσόντων, περγαμηνών, υπεραξιών και προτέρημάτων μας, ειμεθα ακομα, και αρκουντως αυτάρεσκοι, φιλόδοξοι, εγωπαθείς και εγωιστες, δεν το βαζουμε ευκολα κατω, ουτε επισης, “καταθετουμε, ευκολα τα οπλα” – σαφεστατα, αλλα και οποσδηποτε θελουμε, επιδιωκουμε και αποζητουμε τον οιονδηποτε “ντορο” γυρω απο το όνομά μας – και εν ολιγοις – συμπεριφερομεθα, ως σαν να ειμαστε εμεις, και κανεις αλλος, το “επικεντρο του ενδιαφεροντως”, αλλα και ο “ομφάλιος λώρος”, αυτης της γης! Τασος

  2. Μην ανησυχείτε κ. Τάσο, χρονιάρες μέρες έρχονται, είναι υποχρέωσή μας να δείχνουμε αγάπη, στοργή, συμπόνοια στους συνανθρώπους μας που νοιώθουν περιθωριοποιημένοι και παραμελημένοι και έχουν ανάγκη λίγη συμπάθεια και την προσοχή μας. Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε.

  3. Δεν βρισκω λογια, καλε μου ανθρωπε, προκειμενου να σας συγχαρω, να σας ευγνωμονησω και να σας ευχαριστησω, και εννοειται βεβαιως, πως και ανταποδιδω. Τασος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog