Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στο δημοτικό συμβούλιο οι πρόεδροι Άσσου – Λεχαίου : Δώστε μας νερό να καλλιεργήσουμε! Μόνο ο δήμος μπορεί!

- Advertisement -

Μετά τις άκαρπες προσπάθειες για λύση και παρέμβαση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι παραγωγοί της περιοχής Άσσου – Λεχαίου προστρέχουν στο δήμο Κορινθίων για λύσεις στο θέμα της άρδευσης της περιοχής του, ένα ζήτημα φλέγον που ως σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί με την ανάλογη βαρύτητα από τους αρμοδίους.

Οι παραγωγοί, τόσο στην λαϊκή συνέλευση του Λεχαίου όσο και στο Περιφερειακό συμβούλιο πριν από 20 ημέρες ζήτησαν απαντήσεις για το αν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη νέα χρονιά, απάντηση όμως δεν πήραν. 

Προφανώς και κάποιες από τις ενέργειες και τα έργα που έχουν δρομολογηθεί δίνουν λύσεις όμως είναι μακροπρόθεσμες και δεν απαντούν στο ερώτημα της καλλιεργητικής περιόδου που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες.  

Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης οι Πρόεδροι Γιαννακουλόπουλος, Κελλάμης, Πούλος και Μερκούρης (πρόεδρος συνεταιρισμού) πήραν το λόγο, περιέγραψαν για ακόμα μια φορά με μελανά χρώματα την κατάσταση και ζήτησαν από το δήμο βοήθεια. Σημείωσαν πως μέχρι τώρα οι ενέργειες του δήμου είναι αυτές που έχουν δώσει ανάσα στους παραγωγούς όμως, θα πρέπει να συνεχιστούν αφού από πουθενά αλλού δεν υπάρχει «φως στο τούνελ».  

«Το φράγμα δεν τελειώνει, ο ΑΟΣΑΚ δεν έχει νερό, η μόνη λύση είναι να ποτίσουμε με το νερό του Βιολογικού. Η λύση που δώσατε ήταν μια καλή λύση όμως μετά το έργο εντάχθηκε στο Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης. Αυτή η λύση θα μας πάρει 3 χρόνια. Εμείς, ερχόμαστε σε εσάς γιατί τη μόνη λύση την έχετε εσείς, να μας δώσετε νερό από τον Βιολογικό, για να μπορέσουμε φέτος να ποτίσουμε. Ζητάμε να κάνετε ότι είναι δυνατόν να επισπεύσετε τις διαδικασίες. Τα κυβικά που έρχονται δεν φτάνουν για τα 3 χωριά. Μόνη λύση είναι ο Βιολογικός καθαρισμός» ανέφερε ο πρόεδρος του Λεχαίου Αντρέας Πούλος  

«Υπάρχει θέληση πράγματι και πρωτοβουλία του δημάρχου και του αντιδημάρχου φτάσαμε ως τα διοικητικά όρια στο Ζευγολατιό να καθαρίσουμε το αυλάκι του ΑΟΣΑΚ, όμως δεν φτάνει. Θα πρέπει να τεθεί το θέμα και στο διοικητικό της ΔΕΥΑΚ και να πάρει απόφαση, άμεσα γιατί δεν υπάρχει σταγόνα νερό! Περιμένουμε από τα όποια  φράγματα που μπορεί να φτιάξει η περιφέρεια όμως δεν ελπίζουμε να το κάνει, ο δήμος είναι ο μόνος που έχει κάνει παρέμβαση στο χείμαρρο του Ράχιανι και έχει κάνει σοβαρή παρέμβαση για να γίνει εκβάθυνση και αν συγκεντρώνονται τα όποια νερά. Εκκρεμούν τα μικρά φράγματα, θέλουν συντήρηση όμως μιλάμε για ένα έργο 800 περίπου χιλιάδων και 10 χιλιάδες κατοίκους, κάντε άμεση παρέμβαση για να γίνει σε 2-3 μήνες ένας παράλληλος αγωγός παράλληλα στου ΑΟΣΑΚ για να δώσουμε λύση» η παρέμβαση του Προέδρου του Άσσου κ. Γιαννακουλόπουλου. 

Αν βρέξει η κοινότητα Λεχαίου και Άσσου θα πλημμυρίσουν. Τα φράγματα όλα ήταν μπαζωμένα, 4 ημέρες είμαστε στο ποτάμι και καθαρίζουμε, μέσα υπάρχει ότι μπορείτε να φανταστείτε. Κάναμε αυτό που μπορούσαμε αλλά πρέπει να γίνει άμεσα κάτι, μια παρέμβαση. Ξέρω πως είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας όμως εμάς δεν μας ενδιαφέρει. Ο δήμος έκανε ότι μπορούσε και σας ευχαριστούμε όμως πρέπει όλοι να μας βοηθήσετε. Τι μπορείτε να κάνετε να μας πείτε για την άρδευση, ποια έργα μπορούν να γίνουν άμεσα. Μετά τον Απρίλη οι ανάγκες θα είναι τεράστιες και τα 3 χωριά που σήμερα είμαστε εδώ δεν θα μπορούμε να είμαστε μαζί» η παρέμβαση του κ.Κελλάμη προέδρου του Περιγιαλίου.  

«Στην πρώτη καταστροφή που έγινε είχατε υποσχεθεί ότι θα μας αρδεύσετε κ.Δήμαρχε. Εκ τοτε δεν έγινε τίποτα. Όλοι στα χωριά συζητούσαμε για τον Βιολογικό και τον Απρίλη, σε μια συνάντηση με τον κ.Σταυρέλη, διαπιστώσαμε ότι για να γίνει το έργο θα περάσουν 2 χρόνια. Στο κλειστό γυμναστήριο μας είπατε για τις διαδικασίες. Αυτή τη χρονιά δεν ξέρουμε αν θα καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας. Στην Τρίπολη ζήτησα να μου πουν αν μπορούμε αύριο να καλλιεργήσουμε. Κανείς δεν έδωσε την απάντηση. Πιστεύω και εδώ το ίδιο θα γίνει. Γιατί κανείς δεν έχει την ευθύνη. Το τι θα γίνει με το νέο χρόνο, ο καιρός δεν ευνοεί, δεν βρέχει, θα ξεσπάσει πόλεμος για το νερό που θα κατέβει από τον ΑΟΣΑΚ. Κάποιος πρέπει να αναλάβει, να αλλάξει ο κανονισμός του ΑΟΣΑΚ, αυτό το αναχρονιστικό σύστημα να τελειώσει» είπε σε φορτισμένο κλίμα ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ.Μερκούρης 

Στην τοποθέτηση του ο πρώην Δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός αναφέρθηκε στις λύσεις που μπορούν να δοθούν ενώ επανέλαβε πως υπάρχει σε ΦΕΚ η οδηγία διάλυσης του ΑΟΣΑΚ!  

«Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να πάρουμε απόφαση. Μην μιλάτε για τροποποίηση ΑΣΟΑΚ σύμφωνα με το διαχειριστικό της Βόρειας Πελοποννήσου, στην σελίδα 916 λέει πως ο ΑΟΣΑΚ πρέπει να διαλυθεί. Πρέπει να φτιαχτεί ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης και ύδρευσης και άρδευσης. Η αναθεώρηση του 2018 αναφέρει τις ενέργειες, την διαδικτύωση, τα φράγματα, όλα, λέει και την διάλυση του ΑΟΣΑΚ. Το είπα και στο Λέχαιο το λέω και εδώ, η διαχείριση του νερού πρέπει να είναι δημόσια. Στο φράγμα λέω πως υπάρχει μεθόδευση. Κάποιοι καθυστερούν τα έργα και περιμένω να ανακοινώσουν πως δεν υπάρχουν κονδύλια για την ολοκλήρωση, να υπάρξει ιδιωτικός φορέας που θα διαχειριστεί το έργο, θα το δούμε τα επόμενα χρόνια αυτό το σενάριο. Για τα σημερινά, αν υπάρχει βούληση, κάποια έργα μπορούν να αποσυρθούν , να βρούμε χρήματα – θα είναι λιγότερα από 800 χιλιάδες που αναφέρθηκε- και να προχωρήσουμε σε λύσεις. Μια ακόμα λύση είναι η χρήση του δικτύου από Φεβρουάριο – Απρίλιο που θα φέρει 60-80 κυβικά, μαζί με το άλλο που χρησιμοποιήθηκε θα σωθούν καλλιέργειες. Θα βρείτε ο συνεταιρισμός ένα σχέδιο διαχείρισης και θα ποτιστούν τα κτήματα. Όχι χύμα, με σχέδιο. Αυτή είναι μια λύση που βλέπω εγώ, ο βιολογικός πιστεύω θα ξεκινήσει σε ένα χρόνο να πάρει τώρα έγκριση. Την πρώτη λύση θα μας την εισηγηθεί ο κ.Πούρος, την άλλη την έχουμε έτοιμη» 

Ο πρώην Δήμαρχος ζήτησε από τον εκπρόσωπο του δήμου στον ΑΟΣΑΚ Αντρέα Πούλο να προωθήσει τους ελέγχους ώστε να μην υπάρχουν παράνομες απολείψεις αλλά και οι καθαρισμοί στο αυλάκι.

 

Η εκπρόσωπος της Λαικής Συσπείρωσης κατανόησε την αγωνία ωστόσο εγκάλεσε τους παραγωγούς για την οκνηρή στάση τους τα τελευταία χρόνια. «πιστέψατε ότι σας είπαν, ότι σας υποσχέθηκαν και τίποτα δεν έγινε. Η περιοχή θα περάσει δύσκολα αν δεν διεκδικήσετε όλα τα απαραίτητα. Αν είχατε ξεκινήσει 4 χρόνια πριν και δεν πιστεύατε ότι σας έταζαν και είχατε βγει στους δρόμους δεν θα ήσασταν σε αυτήν την κατάσταση που είστε σήμερα. Άμεσα μέτρα ναι, κονδύλια από το κράτος αλλά και αγώνες. Είμαστε μαζί σας! Φτιάξτε επιτροπή αγώνα.» 

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Πούρος ανέφερε πως μόνο δήμος μπορεί να παρέμβει γιατί δεν έχει άλλος νερό, επικαλούμενος τα συμπεράσματα της λαϊκής συνέλευσης στο Λέχαιο. Αναφέρθηκε στις κλοπές που γίνονται χωρίς έλεγχο στην διαδρομή του δικτύου και επι της ουσίας στα όσα ο δήμος μπορεί να κάνει.

« Το έργο από το Υπουργείο είναι θέμα ημερών να εγκριθεί. Αν όμως αποφασίσουμε ότι φέτος κάνουμε τον αγωγό και δεν κάνουμε οδοποιία, καλώς! Έχει γίνει ήδη μια μελέτη για 13 ατμόσφαιρες, αγωγό Φ350 με κόστος 810 χιλιάδες ευρώ και δυο στάσεις στην διαδρομή. Αν είναι να το κάνουμε ας γίνει τώρα, να πάρουμε την απόφαση και έως τον  Απρίλη – Μάιο να έχουμε τελειώσει. Ο αγωγός της ύδρευσης θεωρητικά τέλος Φεβρουαρίου θα έχει φτάσει στον Άσσο. Αν πάρετε για ύδρευση απελευθερώνετε ο αγωγός Φ150 και να έρθει όλο το νερό για άρδευση! Και τα 90 κυβικά. Αυτό άμεσα γίνεται! Μόλις φτάσει η ύδρευση το Φλεβάρη χρησιμοποιούμε τον αγωγό.» 

Ο Δήμαρχος Κορινθίων, κλείνοντας την συζήτηση του θέματος ανέφερε:

Μιλώ σαν δήμαρχος και σας Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και θα είμαι προσεκτικός διότι, όπως έχω πει πολλές φορές, υπάρχουν δικαστικές διαμάχες σε εξέλιξη. Η ρύθμιση που δώσαμε το καλοκαίρι και εν μέρει σας βοηθήσαμε ήταν μια κίνηση. Αρμοδιότητα λύσης της άρδευσης δεν είναι του δήμου, όμως ο δήμος κάνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει. Ολοκλήρωσε ο δήμος την Τριτοβάθμια επεξεργασία, άρα το νερό του βιολογικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Όχι οι ποσότητες του Λουτρακίου γιατί έχει αυξημένη αλκαλικότητα και οι ποσότητες είναι ακατάλληλες. Για να μπορέσουμε να δώσουμε νερό στον Άσσο – Λέχαιο έχουμε καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο και αναμένουμε την έγκρισή της. Δυο εκατομμύρια ευρώ που περιλαμβάνουν δεξαμενές, αντλίες και όλες τις υποδομές. Το έργο θα λειτουργήσει το επόμενο καλοκαίρι. Από κει και πέρα ο δήμος έχει κάνει παρεμβάσεις αλλά νερό στην Στυμφαλία δεν υπάρχει. Πρ ότι δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου είπαμε να επισκευάσουμε τα παλιά φράγματα που υπάρχουν, ξεκίνησε η δουλειά και γίνεται και με προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια να φτιάξουμε και καινούργια. Θα φροντίσουμε το νερό που θα υπάρξει και αξιοποιήθηκε φέτος διευκολύνοντας την άρδευση της περιοχής να αξιοποιηθεί και φέτος, δυνατότητα άρδευσης από τις δημοτικές γεωτρήσεις υπάρχει από τώρα. 

Στο σημείο αυτό η Liveσυνεδρίαση διεκόπη αφού, κάποια πράγματα δεν πρέπει να ακούγονται δημοσίως , όπως είπε και ο δήμαρχος, υπάρχουν σε εξέλιξη δικαστικές διαμάχες.  

Στο ζήτημα του νερού και της άρδευσης των περιοχών δεν έκανε παρέμβαση ο επικεφαλής της ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ Νίκος Σταυρέλης αλλά ούτε και ο σύμβουλος της περιοχής κ.Παναγιώτης Λαμπρινός.   

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog