Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μελαγκάβι: Το φανάρι του Κορινθιακού! Δείτε ένα καταπλητικό βίντεο

- Advertisement -

Το Φανάρι του Κορινθιακού στον κόλπο των Αλκυονίδων Νήσων.

Ο Φάρος Μελαγκάβι, γνωστός και ως ο Φάρος Ηραίου, ή Περαχώρας Λουτρακίου, από τους 10 ωραιότερους τις Ελλάδας!!

 θαυμάστε την μαγική ένωση γαλάζιου και πράσινου που συνδυάζει ο τόπος μας..

Σε λιγότερο από μια ώρα από την Αθήνα αντικρίζουμε έναν από τους δέκα καλύτερους φάρους της Ελλάδας, τον Φάρο Μελαγκάβι.
Βρισκεται στο ομώνυμο ακρωτήρι της Περαίας γης, όπως λεγόταν παλιά η ακτογραμμή της Αρχαίας Κορίνθου.
Ο Φάρος ειναι χτισμένος και δεσπόζει πάνω από το Ιερό της θεάς Ήρας.

Λιγο πριν το Ισθμό της Κορίνθου, στρίβουμε δεξιά για Λουτράκι, στο θέρετρο με το φημισμένο ιαματικό νερό και τις διακοπές των διασήμων την δεκαετία του 70.

Αφού περάσουμε το Λουτράκι ανηφορίζουμε τα Γεράνια, μέσα από πεύκα ελιές και αρωματικά θυμάρια, περνάμε το όμορφο χωριό της Περαχώρας και σε τρία χιλιόμετρα αντικρίζουμε την λίμνη Βουλιαγμένης Ηραίου Περαχώρας Λουτρακίου.

Η λίμνη, λιμνοθάλασσα για να ήμαστε πιο σωστοί, είναι ότι πρέπει για μπάνιο και φυσικά φαγητό στα όμορφα ταβερνάκια που την περιτριγυρίζουν.
Ο ήλιος αρχίζει να τρέχει να κρυφτεί απέναντι στα βουνά της Πελοποννήσου και τον Κορινθιακό και εμείς πρέπει να προλάβουμε να δούμε το ξακουστό μαγικό ηλιοβασίλεμα του Φάρου Μελαγκάβι, η φάρου Ηραίου, λουτρακίου.

Πέντε λεπτά από την λίμνη και φτάνουνε σε ένα αδιέξοδο Πάρκιν. Μια ταμπέλα μας ενημερώνει πως ήμαστε στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Ήρας

Απέναντι μας ένα λόφος, αλλά πουθενά ο φάρος

Από ένα κακοτράχαλο μονοπάτι, ανηφορίζεις πολύ προσεκτικά την πλαγιά του λόφου, περίπου 200 μέτρα και φτάνοντας σε ένα μικρό πλάτωμα αντικρίζεις τελικά τον περιβόητο πέτρινο Φάρο Μελαγκάβι του κορινθιακού κόλπου

Δικαίως φίλοι μου θεωρείται μαγικό το ηλιοβασίλεμα από τον Φάρο Μελαγκάβι, Ηραίου, Λουτρακιου,στα βουνά της Κορινθίας μέχρι το Χελμό, κάνοντας να λαμπιρίζουν τα νερά του κόλπου των Αλκυονίδων νήσων με τα χιλιάδες θαλασσοπούλια.
Τα χρώματα είναι τόσο έντονα που η απέναντι Πελοπόννησος μοιάζει εξωπραγματική.

 

λιθόκτιστος Φάρος Μελαγκάβι, Ηραίου, Λουτρακίου με την επιμελημένη πέτρα και τον τετράγωνο πύργο, είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής. Χαρακτηρίζεται δε από την κατασκευαστική του λιτότητα και στιβαρότητα του που τον καθηστά μνημείο των νεοτέρων χρόνων.

 

Ο Φάρος Μελαγκάβι ή Φάρος Ηραίου ( ονομαζόμενος από τον αρχαίο ναό της Ήρας που βρίσκεται παραθαλάσσια του λόφου του Φάρου) στη βόρεια είσοδο του όρμου της Κορίνθου στο Λουτράκι προς τη λίμνη της Βουλιαγμένης. Πρωτολειτούργησε το 1897 με πετρέλαιο και με χαρακτηριστικά μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δευτερόλπετα και φωτοβολία 20 ναυτικά μίλια.

 

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο Φάρος Μελαγκάβι παρέμεινε σβηστός όπως και πολύ άλλοι Ελληνικοί Φάροι.

Το 1947, στα πλαίσια ανακαίνησης του Φάρου, επαναλειτούργησε με πετρέλαιο ως επιτηρούμενος από φαροφύλακα.

Το 1982 ο Φάρος Ηραίου ηλεκτροδοτήθηκε και αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου. Η λειτουργεία του εξακολουθούσε να είναι με φαροφύλακα. Τα χαρακτηριστικά του Φάρου ήταν πλέον μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δευτερόλεπτα και φωτοβολία 19 ναυτικά μίλια.

Ο Φάρος Μελαγκάβι σήμερα λειτουργεί αυτόματα, όπως όλοι οι φάροι του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Φθινόπωρο, τέλη Σεπτέμβρη του 2021 επισκέφτηκα το Φάρο. Πολλοί επισκέπτες με φωτογραφικό εξοπλισμό είχαν πάρει θέσείς από νωρίς το απόγευμα για να απαθανατίσουν το μαγικό ηλιοβασίλεμα του Φάρου Μελαγκάβι, Ηραίου, Λουτρακίου
Ακόμη και μια παρέα με νέους έκαναν γιόγκα, γιατι πιστεύουν στο ενεργειακό πεδίο του χώρου αντικρίζοντας τον ήλιο που δυεί.

Πρέπει να σας επιστήσω την προσοχή φίλοι μου. Ο χώρος γύρο από τον Φάρο είναι μικρός και από κάτω ένας τεράστιος γκρεμός έως την θάλασσα, με απότομα κοφτερά βράχια όπου οι επισκέπτες χωρίς να το καταλάβουν φτάνουν στις άκρες για τις απαραίτητες φωτό, χωρίς να υπολογίζουν το μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν να βρεθούν στο κενό.

Δείτε ένα καταπληκτικό βίντεο που μας έστειλε ο φίλος μας Γιώργος Λάμπρου του drone flights

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog