Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εορταστική εκδήλωση στην Κόρινθο: “ΟΜΗΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ”

- Advertisement -

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΗ ΧΡΟΝΙΑ: Σας προσκαλούμε στην Εορταστική εκδήλωση την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου, 11.00 π.μ. στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Κορίνθου (Αράτου 74). “ΟΜΗΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ”

Τραγούδια της θάλασσας από Μ. Μιχαλάκα, βιολί-τραγούδι, Γ. Ταυλά, κιθάρα και Σ. Χατζηαναγνώστου, φλάουτο – ενορχήστρωση.

Μυκηναϊκή λύρα, άρπα/επιγόνιον και κίθαρι θα παίξει ο Δ. Νόσσης.

Θα προσφερθεί κρασί, κυκεώνας και αρχαία ελληνικά εδέσματα.

Παράλληλα θα λειτουργήσουν: Έκθεση αντιγράφων μυκηναϊκών εργαλείων ναυπηγικής (της Δρ Ε. Μαραγκουδάκη, αρχαιολόγου), μοντέλων αρχαίων ελληνικών κωπήλατων πλοίων (του Τ. Φώρτη, τεχνίτη του ξύλου) και ανακατασκευασμένων αρχαιοελληνικών εγχόρδων μουσικών οργάνων (του Δ. Νόσση, κατασκευαστή-μουσικού αρχαίων ελληνικών εγχόρδων)

Για το βιβλίο της Δρ Δήμητρας Καμαρινού “ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ. Ομηρικά πλοία, δεινοί πλόες και Ναυτική Αρχαιολογία” Εκδ. Πεδίο θα μιλήσουν: η συγγραφέας, η κ. Π. Κασίμη, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, ο κ. Ι. Σόλαρης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πελοποννήσου, ο κ. Χ. Γκοβότσος, μηχανολόγος μηχανικός Ε.Μ.Π., Διεπιστημονική Ομάδα Ναυτικής Αρχαιολογίας Ξυλοκάστρου και ο κ. Δ. Αγγελόπουλος, Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου

Ανάγνωση αποσπασμάτων βιβλίου: κ. Νάνσυ Τσαντήλα, φιλόλογος

Με εκτίμηση

Δήμητρα Καμαρινού

 

Κι αν έχουμε ταξιδέψει μαζί με τον Οδυσσέα πάνω στο καράβι του! Στη φαντασία μας, βέβαια, μόνο! Διότι η Μεσόγειος, μέχρι πρόσφατα, κρατούσε στον βυθό της, απρόσιτα για μας, τα ναυαγισμένα σκαριά. Ποια είναι όμως η ιστορική πραγματικότητα; Πώς να ήταν τα πλοία των Μυκηναίων και των ομηρικών ηρώων; Για ποιους λόγους ανοίγονταν «ἐπ᾽ εὐρέα νῶτα θαλάσσης» και ποιοι ήταν οι προορισμοί τους; Τι αναζητούσαν στα διαμεσογειακά ταξίδια τους και πώς αντιμετώπιζαν τις δυσκολίες στις θαλάσσιες ρότες; Πώς ήταν η ζωή εν πλω και πού αναζητούσαν ασφαλή αγκυροβόλια; Ποιοι λαοί συμπλέανε στα καταστρώματα των πλοίων και πώς αλληλεπιδρούσαν οι ναυτικοί και οι πολιτισμοί του Αιγαιακού κόσμου με αυτούς της Αιγύπτου, της Φοινίκης και της Κύπρου; Ποια ήταν τα μυστικά των ναυδόμων για την επιλογή της ξυλείας και ποια εργαλεία είχαν στη διάθεσή τους; Πώς ναυπηγούσανε καράβια χωρίς αρχικό σκελετό και χωρίς καρφιά;

 

Η έκδοση “ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ” είναι μοναδική για την ελληνική βιβλιογραφία και καλύπτει ένα μεγάλο κενό στις γνώσεις μας για την αρχαία ελληνική ναυπηγική και ναυτική παράδοση από τη Μυκηναϊκή Εποχή και τους Ομηρικούς χρόνους.

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog