Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Α΄ΕΛΜΕ Κορινθίας:Το έγγραφο της Ασφάλειας Κορίνθου στους εκπαιδευτικούς «θυμίζει άλλες εποχές»

- Advertisement -

«Τα θέματα ασφάλειας των μαθητών στις σχολικές μονάδες τα χειρίζονται τα διοικητικά όργανα της εκπαίδευσης και οι εκπαιδευτικοί σύμφωνα με την κείμενη εκπαιδευτική νομοθεσία»
Για ένα απαράδεκτο έγγραφο του Τμήματος Ασφάλειας της Κορίνθου, «με αυστηρό ύφος» που «θυμίζει άλλες εποχές» και το οποίο «σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να κοινοποιηθεί από τη ΔΙΔΕ στα σχολεία του νομού» κάνει λόγο η Α’ ΕΛΜΕ Κορινθίας.

«Η αστυνομία, λοιπόν, αναγορεύεται σε επόπτη της λειτουργίας των διοικητικών αρχών της εκπαίδευσης, τις υπερβαίνει και τις υποκαθιστά» αναφέρει η ΕΛΜΕ αναφερόμενη στην πρωτοφανή ενέργεια του Τμήματος Ασφάλειας της Κορίνθου, την οποία ανέδειξε χθες το alfavita.gr, να στείλει στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Εκπαίδευσης έγγραφο με το οποίο να «υπενθυμίζει» στους εκπαιδευτικούς τα καθήκοντα τους, απειλώντας τους μάλιστα με ποινικές διώξεις για τη σχολική βία.

«Η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Κορινθίας, με ανακοίνωσή της στα σχολεία του νομού, ορθώς ανακαλεί το σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Αστυνομίας Κορινθίας επισημαίνοντας ότι τα θέματα ασφάλειας των μαθητών στις σχολικές μονάδες τα χειρίζονται τα διοικητικά όργανα της εκπαίδευσης και οι εκπαιδευτικοί σύμφωνα με την κείμενη εκπαιδευτική νομοθεσία» σημειώνει, ενώ καλεί την Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας να πράξει το ίδιο και να ανακαλέσει άμεσα το έγγραφό της που προκάλεσε την αντίδραση και την αγανάκτηση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Με ένα απαράδεκτο έγγραφο, που σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να κοινοποιηθεί από τη ΔΙΔΕ στα σχολεία του νομού μας, στις 9 Ιανουαρίου 2023, με αυστηρό ύφος που θυμίζει άλλες εποχές, η Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας, με αφορμή τα περιστατικά βίας σε σχολικές μονάδες, «υπενθυμίζει» στους εκπαιδευτικούς ποια είναι τα καθήκοντά τους.

Μέσα από την επίκληση της υπουργικής απόφασης για τα καθήκοντα των εκπαιδευτικών!! αλλά και μιας σειράς διατάξεων του ποινικού κώδικα, όπως της «Παραμέλησης της εποπτείας ανηλίκου» η Αστυνομική Διεύθυνση επισημαίνει στους εκπαιδευτικούς ότι για τέτοια περιστατικά «προκύπτει ανεπιφύλακτα το ενδεχόμενο να ασκηθεί ποινική δίωξη και να επιβληθούν από αρμόδιο δικαστήριο ποινικές κυρώσεις ακόμα και σε βάρος εκπαιδευτικών».

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ
Η αστυνομία, λοιπόν, αναγορεύεται σε επόπτη της λειτουργίας των διοικητικών αρχών της εκπαίδευσης, τις υπερβαίνει και τις υποκαθιστά.

Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια είναι απολύτως συμβατή με την πολιτική που ασκείται από το Υπουργείο Παιδείας για τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία. Μιας πολιτικής που δεν στοχεύει στην αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών και στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά στη μετακύλιση των ευθυνών της ηγεσίας του Υπουργείου στις πλάτες των εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση, διεκπεραιώνοντας πλήθος καθηκόντων, πέρα από το διδακτικό τους έργο. Εκτός από παιδαγωγοί γίνονται νοσοκόμοι, ψυχολόγοι, φύλακες, διοικητικοί υπάλληλοι και αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους. Πόσους ακόμη να επωμιστούν; Η παραμέληση εποπτείας ανηλίκου που επικαλείται η ανακοίνωση βάσει του ποινικού κώδικα αφορά τους εκπαιδευτικούς;

Για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, η σοβαρή αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας που διαρκώς αναδεικνύουν οι εκπαιδευτικοί φορείς και που οφείλεται σε γενικότερους οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, καθώς επίσης και στο μεγάλο διάστημα του εγκλεισμού και της τηλεκπαίδευσης, φαίνεται ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα, καθώς αυτό που προέχει είναι οι καινοτόμες δράσεις και οι νέοι θεσμοί, η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και γενικά η αυτοπροβολή του ΥΠΑΙΘ.

Αρκεί να αναρωτηθεί κανείς ποια είναι τα μέτρα που έχει λάβει το ΥΠΑΙΘ για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία ειδικά τα τελευταία χρόνια που η διακοπή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων οδήγησε στην αύξηση ανάλογων περιστατικών. Έτσι, το μείζον πρόβλημα της βίας στα σχολεία γίνεται δευτερεύον και οι «συνήθεις ύποπτοι» εκπαιδευτικοί υποδεικνύονται για μία ακόμη φορά ως υπόλογοι και πιθανότατα ένοχοι… Εάν η εργαλειοποίηση της αστυνομίας αποτελεί πολιτική επιλογή, τότε πρόκειται για επιλογή που δεν στρέφεται μόνον εναντίον των εκπαιδευτικών, αλλά και εναντίον της λειτουργίας του σχολείου την οποία υπονομεύει.

Είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία δομών για την παρακολούθηση και καταγραφή των φαινομένων σχολικής βίας και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους (φύλακες, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί σε κάθε σχολείο), παράλληλα με τη διαφύλαξη της λειτουργίας του σχολείου και των ίδιων των εκπαιδευτικών που βιώνουν περιφρόνηση, απαξίωση και εγκατάλειψη από την πολιτική ηγεσία.

Η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Κορινθίας, με ανακοίνωσή της στα σχολεία του νομού, ορθώς ανακαλεί το σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Αστυνομίας Κορινθίας επισημαίνοντας ότι τα θέματα ασφάλειας των μαθητών στις σχολικές μονάδες τα χειρίζονται τα διοικητικά όργανα της εκπαίδευσης και οι εκπαιδευτικοί σύμφωνα με την κείμενη εκπαιδευτική νομοθεσία.

Καλούμε την Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας να πράξει το ίδιο και να ανακαλέσει ΑΜΕΣΑ το έγγραφό της που προκάλεσε την αντίδραση και την αγανάκτηση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

alfavita.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog