• Την σύνδεση της με το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου εγκαινίασε η Κόρινθος χθες Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από την εταιρία Hengas Hen Gaz που έχει αναλάβει το έργο στο σημείο σύνδεσης, στην περιοχή του Πεδίου Βολής, παρουσία του Δημάρχου Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλου, των υφυπουργών κ.κ Χρήστου Δήμα και Νίκου Ταγαρά, εκπροσώπων της ΔΕΣΦΑ, τοπικών αρχών και αντιδημάρχων.

Ο Υφυπουργός Νίκος Ταγαράς δήλωσε:

Σήμερα εγκαινιάστηκε η έναρξη των εργασιών για την διασύνδεση της Κορινθου με το δίκτυο Φυσικού Αερίου, ένα έργο που θα υλοποιήσει η Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου HENGAS.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική επένδυση στις ενεργειακές υποδομές της Κόρινθου, η οποία πρόκειται να αγγιξει τα 9 εκ €. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να γίνει εντός πενταετίας, ενώ η σύνδεση των πρώτων καταναλωτών αναμένεται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023.
Η δυνατότητα προμηθειας φυσικού αερίου θα επιδράσει θετικά στις αναπτυξιακές δυνατότητες της πόλης, καλύπτοντας ακόμη μεγαλυτερες ενεργειακές αναγκες και διαφοροποιώντας ταυτόχρονα το ενεργειακό μίγμα.

 

Ο υφυπουργός Χρίσος Δήμας δήλωσε:

Σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για την ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου.
Η επερχόμενη σύνδεση της Κορίνθου στο δίκτυο του φυσικού αερίου αναβαθμίζει ενεργειακά και αναπτυξιακά την περιοχή μας.
Το αποτύπωμα της σημερινής επένδυσης και της έναρξης των εργασιών αναμένεται να επηρεάσει θετικά την καθημερινότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Είναι απολύτως απαραίτητο, να έχουμε ευρύτερο ενεργειακό μείγμα και να έχουμε πρόσβαση σε φιλικότερες από το λιγνίτη μορφές ενέργειας, όπως είναι το φυσικό αέριο.
Για την κυβέρνηση, αυτό αποτελεί μια προτεραιότητα που θα αναβαθμίσει την στρατηγική θέση της χώρας μας.
Στα εγκαίνια για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Κόρινθο.

 

O δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος δήλωσε:

«Για το δήμο Κορινθίων και για μένα προσωπικά είναι μια ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή ημέρα . Δικαιώνεται η επιλογή μας 2 χρόνια πριν να προχωρήσουμε με την hen gas , μια ιδιωτική εταιρία, και να συνδέσουμε την πόλη της Κορίνθου με το φυσικό αέριο. Όταν η Κόρινθος εξαιρέθηκε του σχεδιασμού αποφασίσαμε ως δημοτική αρχή να ακολουθήσουμε έναν διαφορετικό δρόμο. Με συγκεκριμένο σχέδιο, επαφές και δυναμική διεκδίκηση καταφέραμε να πετύχουμε την σύνδεση της Κορίνθου με το δίκτυο φυσικού αερίου παρέχοντας στους πολίτες την δυνατότητα της επιλογής. Πολλοί αμφέβαλαν αν θα μπορέσει να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Είμαι χαρούμενος που κάνουμε σήμερα τα εγκαίνια του δίνοντας την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος της ενέργειας τους περίπου 40%, αλλά και στα δημοτικά κτίρια η μελέτη για την σύνδεση των οποίων έχει ολοκληρωθεί, οι πρώτες συνδέσεις θα γίνουν στα δημοτικά κτίρια.

Είχα τη χαρά στο γραφείο μου, στο δημαρχείο, να συναντηθούν με την εταιρία οι πρώτες μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να συνδεθούν με το δίκτυο ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές. Πίσω μου, σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και θα λειτουργήσει το επιχειρηματικό πάρκο, και εκεί οι νέες επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το έργο που σήμερα εγκαινιάζεται, καταλαβαίνετε, εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του δήμου Κορινθίων για την βελτίωση των υποδομών, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την οικονομική ανάπτυξη. Η πρόθεση της εταιρίας είναι να έχουν συνδεθεί και τα δημοτικά κτίρια και οι μεγάλες επιχειρήσεις εντός του 2023 και πιστεύω θα υλοποιηθεί. Θα εργαστούμε όλοι γι αυτό, ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του, η εταιρία την οποίαν εμπιστεύομαι πως θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση και οι υπουργοί μας πως θα παρέχουν την στήριξη που χρειάζεται ώστε το καλοκαίρι να πετύχουμε βελτίωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος με τις πρώτες συνδέσεις.
Ευχαριστώ όσους συνέβαλαν για την επιτυχία αυτού του έργου!»

 

Δείτε το βίντεο  ΕΔΩ