• Η περίφημη Μαυρολίμνη, ο μύθος που την συνοδεύει… και ο Ζαν Ζακ Κουστώ!

Η Μαυρολίμνη Λουτρακίου, είναι μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων η οποία χωρίζεται με φυσικό φράγμα από την θάλασσα και βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι των Μύλων το οποίο δημιουργήθηκε από τον σεισμό των Αλκυονίδων το 1981. Βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα από το Αλεποχώρι Αττικής στη διαδρομή προς τον Σχοίνο.

Πολλές ιστορίες έχουν ακουστεί για την περιοχή. Από το απύθμενο βάθος της και ότι συνδέεται με το ρήγμα των Αλκυονίδων που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, έως και ότι στην αρχαιότητα εκεί υπήρχε ολόκληρη πόλη, η οποία κατέρρευσε μετά από έναν δυνατό σεισμό.

Προειδοποιητικές πινακίδες πάντως ότι «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ» υπάρχουν παντού. Η περιοχή δεν κατοικείται μόνιμα αλλά μόνο το καλοκαίρι. Παλαιότερα υπήρχε και ψαροταβέρνα, η οποία με τα χρόνια της κρίσης έβαλε λουκέτο.

Για τη Μαυρολίμνη και την ιστορία της πάντως παλαιότεροι ψαράδες έλεγαν ότι την περιοχή είχε επισκεφθεί και ο γιος του Ζαν Ζακ Κουστώ για να διαπιστώσει το βάθος της.

 

 

Η απαράμιλλου κάλλους Μαυρολιμνη βρίσκεται στο Β.Α άκρο του Δήμου και ανήκε διοικητικά στην κοινότητα Πισίων…

Το 1998 επί Νόμου Καποδίστρια πέρασε στον Δήμο ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ -ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ και στη συνέχεια επί Καλλικράτη στο Δήμο ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ -ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ .

Πρόκειται για μια λίμνη έκτασης περίπου 80.000 m2 η οποία χωριζόταν από τον κορινθιακό κόλπο με φυσικό ανάχωμα μήκους 800μ. και πλάτους 11μ. περίπου.

Στο σεισμό των Αλκυονίδων το έτος 1981 ένα τμήμα του φυσικού αναχώματος μήκους 30 μ. υποχώρησε με συνέπεια η λίμνη να συνενωθεί με την θάλασσα του κορινθιακού και έτσι να γίνει λιμνοθάλασσα .

Αποτέλεσμα του φυσικού αυτού γεγονότος ήταν ως λιμνοθάλασσα πλέον η Μαυρολιμνη να αποκτήσει αιγιαλό και παραλία.

Η Μαυρολίμνη, βρίσκεται ανάμεσα στο Αλεποχώρι και τον Σχίνο