Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανασφάλιστη η άτυχη εργαζόμενη στο Ξυλόκαστρο -Πρόστιμο στο δήμο. Παρέμβαση Εισαγγελέα

- Advertisement -
  • Πρόστιμο 10.500 ευρώ για αδήλωτη εργασία επιβλήθηκε στη δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου από την Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας για την άτυχη εργαζόμενη που έχασε τη ζωή της εν ώρα εργασίας.

Αυτό αποκάλυψαν πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής στην aftodioikisi.gr

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν μάλιστα ότι κινούνται ταυτόχρονα διαδικασίες για την επιβολή ανάλογων προστίμων και για τους άλλους δύο εργαζόμενους που  επίσης δούλευαν ανασφάλιστοι στο μοιραίο απορριμματοφόρο την μέρα του τραγικού εργατικού δυστυχήματος που συνέβη στις 8 Ιανουαρίου, όπως είχε καταγγείλει ο Πρόεδρος της ΠΟΠ ΟΤΑ στο Loutrakiblog.gr

 

Πρόστιμα και παρέμβαση εισαγγελέα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι Επιθεωρητές των Εργασιακών Σχέσεων που έσπευσαν για έλεγχο στο Ξυλόκαστρο μετά το τραγικό συμβάν διαπίστωσαν «παράνομη απασχόλησης της εργαζόμενης» αφού δεν ήταν καταχωρημένη στο σύστημα «Εργάνη συνέταξαν σχετικό πόρισμά, προχώρησαν στην επιβολή προστίμων, έγγραφο που ανάρτησαν στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΠΑΠΥΡΟΣ», προκειμένου να λάβει γνώση και ο δήμος.

Παράλληλα όπως ανέφεραν στην aftodioikisi.gr, στελέχη της υπηρεσίας, το πόρισμα μαζί με όλα τα στοιχεία θα παραδοθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να κινήσει σχετική έρευνα αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις κάτω από τις οποίες εργαζόταν η άτυχη γυναίκα, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Την ίδια στιγμή πηγές του υπουργείου Εργασίας, κάνουν λόγο «για διαδικασία προσλήψεων εκ’ των υστέρων» σχολιάζοντας τις κινήσεις του δημάρχου Ξυλοκάστρου να κινήσει διαδικασίες προσλήψεων σε μεταγενέστερο χρόνο, τόσο της άτυχης γυναίκας που άφησε την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο, όσο και των υπόλοιπων εργαζόμενων.

 

Οι «μηχανορραφίες» του δημάρχου Ξυλοκάστρου

Υπενθυμίζουμε ότι αποκαλυπτικά έγγραφα που έφερε στο φως στης δημοσιότητας, η aftodioikisi.gr, δείχνουν ότι η άτυχη εργαζόμενη καθαριότητας στο δήμο Ξυλοκάστρου όχι μόνο δούλευε ανασφάλιστη – την ώρα που άφησε την τελευταία της πνοή αλλά η δημοτική αρχή (σ.σ. η οποία υποστηρίζει ότι όλα έγιναν νόμιμα στο loutrakiblog.gr ), ξεπερνώντας κάθε όριο αντεργατικών και κυνικών πρακτικών προχώρησε σε «μετά θάνατον πρόσληψη» της προκειμένου να συσκοτίσει τις συνθήκες του εργατικού δυστυχήματος!!!

 

Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσιος Τσιώτος, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα έγγραφα, 32 ώρες μετά το θάνατο της άτυχης εργαζομένης καθαριότητας (που σημειώθηκε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου), έσπευσε να αναρτήσει στη «Διαύγεια» (το μεσημέρι της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου) αποφάσεις με τις οποίες εμφανίζεται αρχικά να προκηρύσσει θέσεις προσωπικού με πενθήμερες συμβάσεις (στις 2 Ιανουαρίου) και στη συνέχεια να δημοσιοποιεί τα ονόματα των «επιτυχόντων» (στις 4 Ιανουαρίου) ανάμεσα στα οποία ήταν και αυτό της άτυχης εργαζομένης. Όμως όλα τα παραπάνω ξέχασε να τα δηλώσει στην «Εργάνη» όπως ξεκαθαρίζει η Επιθεώρηση Εργασίας και στο Διαύγεια τα αναρτά 7 και 5 μέρες αργότερα, αλλά με μεταξύ τους διαφορά λιγότερη των 3 λεπτών!!!

Κάτι που ανακάλυψε η Επιθεώρηση Εργασίας γι΄ αυτό και επέβαλε το συγκεκριμένο πρόστιμο σε ότι αφορά την νεκρή γυναίκα και κίνησε διαδικασίες και για τους άλλους δύο επίσης ανασφάλιστους εργαζόμενους.

 

Οι αποκαλύψεις «γκρεμίζουν» τα αφήγημα του Δημάρχου

Τα συγκεκριμένα στοιχεία από τις πηγές της Επιθεώρησης Εργασίας και του Υπουργείου Εργασίας:

Πρώτον, επιβεβαιώνουν πλήρως τις αποκαλύψεις των συνδικαλιστικών οργάνων που από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για συνθήκες «μαύρης εργασίας», αλλά και το πλήθος των καταγγελιών συνδικαλιστικών φορέων (ΑΔΕΔΥ, ΔΑΣ – ΟΤΑ, ΠΟΠ -ΟΤΑ, ΔΑΚΕ – ΟΤΑ , ΠΟΕ-ΟΤΑ) που καταγγέλλουν ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη όχι μόνο ήταν ανασφάλιστη αλλά και ότι επιχειρήθηκε να τις γίνει «πρόσληψη μετά θάνατον».

Δεύτερον, διαψεύδουν εκκωφαντικά τους ισχυρισμούς της δημάρχου Ξυλοκάστρου ότι υποδείχθηκαν τα στοιχεία των προσλήψεων «στους αρμόδιους ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας, στον πολύωρο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε και συνέταξαν τα σχετικά δελτία ελέγχου» και ότι «συμπερασματικά σε καμία των περιπτώσεων αφενός ΔΕΝ ισχύει ότι η θανούσα εργαζόμενη μας Ε.Κ. ήταν ανασφάλιστη όπως και το σύνολο του πληρώματος του απορριμματοφόρου».

Τρίτον, δείχνουν ότι η δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου επιχείρησε να «κουκουλώσει» τα γεγονότα κινώντας εκ των υστέρων τις διαδικασίες των προσλήψεων προκειμένου να απαλλαγεί από τις ευθύνες που την βαραίνουν τόσο σχετικά με τις «μαύρες» εργασιακές σχέσεις, όσο και θάνατο της άτυχης γυναίκας εν ώρα εργασίας.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog