Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Έρχονται αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών

- Advertisement -
  • Νέα φορολογική μεταρρύθμιση με επανεξέταση από μηδενική βάση του φορολογικού καθεστώτος για ένα εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠΑ.

 

Το σήμα για ανατροπές στο τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών δόθηκε με την ανάθεση στο ΙΟΒΕ ειδικής μελέτης για την καταγραφή της σημερινής κατάστασης, συγκριτικό τεστ με τα φορολογικά συστήματα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και υποβολή προτάσεων για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών .

 

Στο τραπέζι θα βρεθούν οι αλλαγές στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η προκαταβολή φόρου, οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές και εξαιρέσεις.

 

Επισημαίνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της τελευταίας φορολογικής μεταρρύθμισης καθώς από το 2020 είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 60% λόγω της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου, τις εξαιρέσεις από το τέλος επιτηδεύματος.

 

Για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ ενώ μέχρι και το 2019 πλήρωνε φόρο 2.200 ευρώ με την νέα κλίμακα ο φόρος «ξεφούσκωσε» στα 900 ευρώ με το όφελος να φθάνει τα 1.300 ευρώ.

 

Όμως παρά τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων η φοροδιαφυγή στον κλάδο των αυτοαπασχολούμενων παραμένει σε υψηλά επίπεδα όπως αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του φορο-ελεγκτικού μηχανισμού.

 

Η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθιέρωση POS σε όλο το φάσμα των επαγγελματιών και τη διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές και τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ εκτιμάται ότι θα κλείσει παράθυρα φοροδιαφυγής αλλά και πάλι δεν θα αγγίξει όσους αποφεύγουν συστηματικά να κόβουν αποδείξεις στις συναλλαγές τους.

 

Το υπουργείο Οικονομικών, βάζοντας ξανά στο τραπέζι το φορολογικό πλαίσιο των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων ανέθεσε σε πρώτη φάση στο ΙΟΒΕ τη σύνταξη χρηματοοικονομικής μελέτης-έκθεσης με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση του πλαισίου φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων στη χώρα μας.

 

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση «σκοπός της χρηματοοικονομικής μελέτης είναι η επανεξέταση του φορολογικού πλαισίου της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα, σε σύγκριση και με διεθνείς πρακτικές, με στόχευση την απλοποίηση και διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη βάση ανάλογων κινήτρων.

 

 

Η στόχευση αυτή κρίνεται κρίσιμη καθώς, παρά τη βελτιούμενη τάση, στην Ελλάδα καταγράφεται το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη “κενό” εσόδων από ΦΠΑ».

 

 

 

Πηγή: newsbeast

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog