Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΥπΑΑΤ: Έρχεται εφαρμογή προειδοποιήσεων παγετού

- Advertisement -
  • Εφαρμογή προειδοποιήσεων παγετού ετοιμάζει το ΥπΑΑΤ προκειμένου να περιορίσει τόσο την καταστροφή στη φυτική παραγωγή της χώρας όσο και την επιπλέον επιβάρυνση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού.

 

Άλλωστε, σημαντικές είναι οι καταστροφές που προκαλεί ο παγετός στις καλλιέργειες το χειμώνα και την άνοιξη, τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, το διάστημα 2000-2009 ο παγετός ήταν υπεύθυνος για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας.

 

Ιδιαίτερα υψηλό είναι και το κόστος των αποζημιώσεων που έχει καταβληθεί εξαιτίας των καταστροφών είτε στη παραγωγή είτε στο φυτικό κεφάλαιο από παγετό τα 23 τελευταία χρόνια το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται περίπου σε 1,25 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από δυο χρόνια, χρειάστηκε να καταβληθούν περί τα 240 εκατ. ευρώ λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό.

 

Διαθέσιμη στο «cloud»

Η εν λόγω εφαρμογή σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την συνδρομή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) και του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) έχοντας ως στόχο να παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση που θα επιτρέψει στους γεωργούς της χώρας να αντιμετωπίσουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού.

 

«Η εφαρμογή αυτή θα λύσει τα χέρια των αγροτών μας» είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε «είναι μια εφαρμογή απλή στην χρήση και σχεδιάστηκε από το ΥΠΑΑΤ με στόχο να παρέχει την έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση που χρειάζονται ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό».

 

Θα είναι διαθέσιμη στο «cloud» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (frost.getmap.gr), ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή για λειτουργία σε κινητό.

 

Έγκυρη προειδοποίηση

Μέσω αυτής, θα παρέχεται στον παραγωγό η έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση που χρειάζεται ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό.

 

Η πληροφόρηση αφορά την πρόγνωση παγετού για τις επόμενες τρεις ημέρες με χρονικό βήμα μιας ώρας έτσι ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ώρα έναρξης και λήξης του φαινομένου.

 

Οι παραγωγοί θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω ειδοποιήσεων στα κινητά τους τηλέφωνα ή μέσω e-mail για τη περιοχή που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Επιπλέον, το γεγονός ότι η εφαρμογή αναπτύχθηκε σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών επιτρέπει μεγάλη χωρική ανάλυση και δυνατότητα παροχής της πληροφορίας ακόμη και σε επίπεδο αγροτεμαχίου.

 

Το έργο χρησιμοποιεί μετεωρολογικές προγνώσεις από το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό κέντρο, που είναι το καλύτερο παγκοσμίως και έτσι μέσω της ΕΜΥ λαμβάνονται προγνωστικά δεδομένα του καιρού.

 

Το συνολικό κόστος της εφαρμογής για το ελληνικό δημόσιο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ενώ τα δεδομένα στα οποία στηρίζεται η λειτουργία της παρέχονται δωρεάν.

 

 

 

 

Πηγή: In.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog