Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το Κράτος, του Ευάγγελου Μανδρέκα

- Advertisement -
Ύστερα από την πρόσφατη εθνική τραγωδία (σύγκρουση τρένων στα Τέμπη) πολλοί αναρωτιούνται τι είναι το Ελληνικό κράτος .
Από ποιους αποτελείται , ποιοι το υπηρετούν , ποιοι το διοικούν , πως προκύπτει και όλα τα συναφή σχόλια , πρωτίστως από τους διάφορους σχολιαστές (δήθεν έγκριτους δημοσιογράφους και πολιτικάντηδες της κακιάς ώρας ).
Είναι διαχρονική αυτή η «κολόνια». Σε κάθε συμβάν, με η χωρίς, τραγικές συνέπειες όλοι σπεύδουν ώς κήνσορες να αποζητούν ολίγα λεπτά δημοσιότητας για να μας εξηγήσουν τι φταίει , ποιός φταίει , τι έπρεπε να γίνει , πως «τα είχαν πει» «τα είχαν προβλέψει» και όλα τα γνωστά αστεία επιχειρήματα.
Οι τηλεοράσεις με τα γνωστά κοράκια – ρεπόρτερ που τρέχουν να προλάβουν τους ανταγωνιστές από τα λοιπά κανάλια στο ποιός θα βγει πρώτος στον αέρα , ποιός θα διεκτραγωδήσει πιο δραματικά και με μπόλικη «σάλτσα» ώστε να πάρει κάποιους πόντους στην ιεραρχία του καναλιού που θα τους επικαλεστεί στην επόμενη προαγωγή , αδιαφορώντας πλήρως για την αλήθεια η την έγκυρη αποτύπωση των γεγονότων χωρίς την προσωπική (και πολλές φορές ατεκμηρίωτη ) προσωπική άποψη ! (Αρκεί να αναλογιστείτε , τι μόρφωση η τι εμπειρία έχουν όλα αυτά τα παιδιά που για ένα κομμάτι ψωμί τρέχουν ανά την χώρα για να καλύψουν ένα γεγονός . Με απολυτήρια Λυκείου η στην καλλίτερη περίπτωση με κάποιο δίπλωμα της πυρκαγιάς από κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ που συμπτωματικά διδάσκουν προηγούμενοι του είδους που τώρα έχουν προαχθεί και κάνουν τους ειδήμονες μέσα από το στούντιο , προφασιζόμενοι ότι τα ξέρουν όλα , έχουν γνώμη για όλα και συνήθως αντί απλώς να ερωτούν τους καλεσμένους , σχολιάζουν και επιμένουν στην γνώμη τους.
Εδώ ισχύει ρήση του Πλάτωνα. « Γνώμη μπορεί να έχουν άπαντες , Γνώση έχουν δια να έχουν γνώμη;»
Συνεπώς, επανερχόμενοι στο αρχικό ερώτημα τι είναι ΚΡΑΤΟΣ , θά πρέπει να ψάξουμε βαθύτερα και πιο διεξοδικά και κυρίως να αφήσουμε τους ειδικούς ,τους επιστήμονες ( και όχι τους τυχάρπαστους δημοσιολογούντες από οποιοδήποτε μετερίζι νεότευκτους κήνσορες που απλώς θέλουν να δημιουργήσουν «φασαρία» για ίδιον όφελος ).
Πρώτον , ποιοι αποτελούν το κράτος ; Δεν είμαστε εμείς οι ίδιοι, που σπεύδουμε να το πυροβολήσουμε, να το στείλουμε στο πυρ το εξώτερο να το γελοιοποιήσουμε κ.τ.λ.;
Δεν είναι οι αδελφές μας τα παιδιά μας οι συγγενείς μας οι πατεράδες μας ; Ποιος διοικεί και εκτελεί αποφάσεις , ποιος νομοθετεί με την άδεια μας !!!, ποιός παραβαίνει τους νόμους ;
Δεν είναι το κράτος ο οδηγός λεωφορείου που οδηγεί με το ένα χέρι στο τιμόνι και το άλλο στο κινητό;
Δεν είναι το κράτος αυτός που παρκάρει όπου να είναι , σε πεζοδρόμια , διασταυρώσεις , στερώντας το δικαίωμα σε πεζούς , ΑΜΕΑ , να περπατήσουν ελεύθερα και με ασφάλεια;
Δεν είναι κράτος οι αστυνομικοί που συναλλάσσονται με τους παραβάτες ; Πόσες φορές δεν βάλαμε μέσον να μας χαρίσουν τις ποινές (και δυστυχώς για να ξανακάνουμε τα ίδια !!);
Δεν είναι κράτος οι επίορκοι δικαστικοί που είτε δωροδοκούμενοι είτε από επαγγελματική ανεπάρκεια, είτε συντεχνιακή νοοτροπία , καθυστερούν και δεν αποδίδουν δικαιοσύνη;
Δεν είναι κράτος οι πολιτικοί που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή και ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ;
Δεν είναι κράτος όλες οι συντεχνίες που μοχθούν και παλεύουν ακατάπαυστα και διαχρονικά ΜΟΝΟ για την απολαβή και άλλων πλεονεκτημάτων ακόμη και εις βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων ;
Δεν μας αρέσει να αναλαμβάνουμε ευθύνες . Δεν μας αρέσει καθόλου να μας καταδεικνύουν τις ελλείψεις μας και τα ελαττώματα μας και ως φυλή και ως κοινωνία.
Μας αρέσει να σχολιάζουμε ως αμέτοχοι και εκ του ασφαλούς τα πάντα , χωρίς να έχουμε όχι μόνο γνώση αλλά και συναίσθηση των ευθυνών μας ως πολίτες που εμείς απαρτίζουνε αυτο που αόριστα κατηγορούμε ως ΚΡΑΤΟΣ. Μας βολεύει διότι έτσι αποποιούμεθα των ευθυνών μας και τα ρίχνουμε κάπου αλλού. Κάπου που δεν πρόκειται ποτέ να γυρίσει και να μας πεί ,
«Μα κύριε, εσείς είστε το ΚΡΑΤΟΣ»
Αρκεί να δει κάποιος τις διάφορες εκπομπές στην τηλεόραση.
Σύναξη Άσχετων .
Παρουσιαστές με ελλιπή μόρφωση , αγενείς , (αν τους ψάξει κανείς θα βρει ότι το 90% είναι τυχάρπαστοι ρεπόρτερ που σταδιακά κατόρθωσαν να αναρριχηθούν με τύχη και βύσμα ), που διεκδικούν να συμμετάσχουν στην «κουβέντα» ως ειδικοί και όχι απλώς να διευθύνουν την συζήτηση .
Συμμετάσχοντες , πολιτικοί του χειρίστου είδους , προφανώς με εξαιρέσεις , αδιάβαστοι για τα θέματα , απόλυτοι στην άποψη τους , εκνευριστικά αγενείς και κυρίως πολύ «λίγοι» ‘οπως θα έλεγε και ο λαός.
Για σκεφθείτε τον ακόλουθο συλλογισμό μου.
Στην χώρα κατα τεκμήριο αποδοχής, τα τρία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο , το Καμποδιστριακό (Νομική) και η Ιατρική . Θα προσέθετα και την Εμπορική (οικονομική σχολή Αθηνών).
Αυτο διότι εκ των πραγμάτων προσελκύουν τα καλλίτερα μυαλά της χώρας στις πανελλαδικές.
Ας υποθέσουμε ότι κάθε χρόνο αποφοιτούν με άριστα (κάτι μεγαλύτερο από 8,5) 20 πτυχιούχοι από κάθε ίδρυμα .
Αρα κάθε χρόνο έχουμε 80 αρίστους .
Για τα τελευταία 20 χρόνια , έχουμε 1600 Έλληνες πτυχιούχους αρίστους στο είδος τους.
Μπορεί κάποιος να μας πει που βρίσκονται αυτοί οι Έλληνες σήμερα;
Θα σας πω εγω , με την επιφύλαξη να μην είμαι απόλυτα ακριβής.
200-300 στο εξωτερικό διαπρέποντας σε πανεπιστήμια και μεγαλοστελέχη εταιρειών .
1000 σε ελληνικές επιχειρήσεις (δικές τους η άλλων )
Οι υπόλοιποι ελάχιστοι στο δημόσιο , καταχωνιασμένοι σε κάποιες ανεύθυνες θέσεις ρουτίνας με μία σφραγίδα στο χέρι να διεκπεραιώνουν το ατέρμονο χαρτοβασίλειο (που δεν έγινε χωρίς δόλο), χωρίς να εξασκούν την επιστημοσύνη τους ,
άρα όταν από την αφρόκρεμα της χώρας , το ΚΡΑΤΟΣ (δηλαδή εμείς ) δεν έχουμε κανένα από τους άξιους , πως περιμένουμε προκοπή; Θα βασιλεύει η μετριότητα που δυστυχώς είναι πιο επικίνδυνη από τους αδαείς . Είναι , οι αδελφές μας , οι πατεράδες μας τα παιδιά μας που μας κακοφαίνεται να παραδεχτούμε ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ολοένα και δυσκολότερη διαχείριση ενός κράτους σύγχρονου με νέες τεχνολογικές απαιτήσεις κ.τ.λ.
Γιατι μας κακοφαίνεται; Διοτι από μικροί μάθαμε να αγνοούμε την αντικειμενική αλήθεια .
Είμαστε όλοι Παναθηναϊκός Ολυμπιακός.
Όσο κακή περίοδο μπορεί να έχει η ομάδα μας , θέλουμε να νικήσουμε και όταν εκ των πραγμάτων αυτο δεν γίνεται , όλοι είναι πιασμένοι, μας αδίκησαν , και φθάνουμε μέχρι βιοπραγίας για να υπερασπιστούμε το παράλογο . Ποιος μας το έμαθε αυτο ; Δυστυχώς ο πατέρας μας!
(Μάλλον οι γονείς μας ).
Στο σπίτι του εφοριακού , το μεσημέρι , ο πατέρας επαίρεται στην γυναίκα του ,ότι και «σήμερα κονομίσαμε ένα πεντοχίλιαρο» τι περιμένετε να γίνει όταν μεγαλώσει ο μικρός γιός; αν όχι ένας «άξιος» συνεχιστής της κακοδαιμονίας της διοίκησης;
Θα μου πείτε που οφείλεται αυτό , στο DNA ; Στο περιβάλλον μας ; Που;
Δυστυχώς το θέμα είναι περίπλοκο και δεν έχει μια αιτία.
Είναι διαχρονικό , άπτεται ιστορικών καταστάσεων , οικονομικών συμφερόντων (μην ξεχνάτε είμαστε μια μικρή χώρα στην Ν. Ευρώπη ,διότι μικρή είναι και η Ολλανδία και η Ελβετία), και μορφωτικής εξέλιξης και παιδείας .
Σίγουρα έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από ειδικούς που ποτέ δεν τους ακούσαμε,
μάλλον δεν μας αρέσουν αυτά που μας λένε ,διότι όλες οι έρευνες καταλήγουν στην έλλειψη παιδείας , εκπαίδευσης , κανόνων ζωής και συμπεριφοράς.
Ολες οι χώρες πέρασαν από αντίστοιχες περιόδους και κακοδαιμονίας , αλλά έμαθαν , πειθάρχησαν και βελτιώθηκαν . – Πώς ;
Απεφάσισαν ότι πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση όσο μακρόχρονη λύση και αν φαντάζει .
Σίγουρα δεν φέρνει αποτελέσματα άμεσα όπως έχουμε μάθει επιπόλαια να ζητάμε. Αλλά κάποτε πρέπει να αρχίσουμε . Αν δεν φτιάξουμε την παιδεία μας (σύγχρονη και αποτελεσματική ) που με την σειρά της θα φτιάξει τους αυριανούς πολίτες που θα είναι νομοταγείς , θα αξιολογούν αυστηρά τους πολιτικούς και τον κάθε ιθύνοντα , δεν πρόκειται ποτέ να επιτύχουμε ως κοινωνία που θα κρίνει αυστηρά θα τιμωρεί και θα απαιτεί δικαιοσύνη και αξιοκρατία. Τέλειοι δεν θα γίνουμε , ούτε το επιθυμούμε (άλλωστε καμμία κοινωνία δεν είναι τέλεια , το καλλίτερο είναι εχθρός του καλού!).
Ο κόσμος δεν αποτελείται μόνο από βλάκες , με όλο τον σεβασμό προς την πλειοψηφία .
Τα πράγματα σπανίως είναι άσπρα η μαύρα ,- συνήθως περνάμε την ζωή μας ψάχνοντας την καλλίτερη απόχρωση του γκρίζου.
Ψάχνουμε πάντοτε το τέλειο και κρυβόμαστε πίσω από την αδυναμία μας να συμφωνήσουμε ότι εμείς είμαστε το πρόβλημα ,το ΚΡΑΤΟΣ , και δεν μας φταίει κανείς , διότι δεν υπάρχει κανείς!
Το πρόβλημα μας δεν είναι ότι θέτουμε υψηλούς στόχους και δεν τους πετυχαίνουμε , αλλά ότι θέτουμε χαμηλούς στόχους και τους πετυχαίνουμε !
Τρανό παράδειγμα η Φινλανδία. Πριν 20 χρόνια τελευταία στην Ευρώπη . Σήμερα όλοι τρέχουν να δούνε το εκπαιδευτικό σύστημα τους που τους καθοδήγησε στην κορυφή.
Θαύματα δεν γίνονται , οργάνωση , υπομονή και μέθοδος φέρνουν τις αλλαγές και την πρόοδο .
(Ετσι δεν κάνουν οι πολυεθνικές 😉
Συνεπώς ας αφήσουμε τα κλαψουρίσματα , τις μεγάλες κουβέντες , τα ψευτοδιλήμματα και την ανευθυνουπευθυνότητα και την συνεχή επίρριψη ευθύνης σε όποιον περνάει, εκτός από τον κακομαθημένο και ανεπαρκή εαυτό μας.
Ας αναρωτηθούμε πως οι Έλληνες όταν ευρίσκονται στο εξωτερικό (είτε ως τουρίστες η εργαζόμενοι ) αποτελούν παράδειγμα νομοταγούς πολίτη; Είναι ο φόβος τιμωρίας.
Ξέρουν ότι εκεί δεν αστειεύονται και δεν θα τους σώσει ο φίλος ο κουμπάρος ο βουλευτής!
Αρα μέχρι να δρέψουνε αποτελέσματα από την καλλίτερη και ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ παιδεία όλων των Ελλήνων (από το δημοτικό με πολιτική αγωγή -το ενθυμούνται αυτό το μάθημα οι παλαιοί; Το κατήργησαν οι δήθεν επαναστάτες κουλτουροαριστεροί , που έχουν κάθε δικαίωμα ιδεολογικής τοποθέτησης , αλλά μέχρι την πολιτισμένη και κόσμια ιδεολογική αντιπαράθεση .
Όχι βασισμένη στην πόλωση και στο αίσθημα της αντεκδίκησης διότι 70 χρόνια πριν δεν κατάφεραν να επικρατήσουν δια των όπλων.), θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι θα τηρούνται οι νόμοι και θα επιβάλλεται αυστηρή τιμωρία στους παραβάτες , όχι με φυλάκιση (εκτός των κακουργηματικών παραβάσεων ) , αλλά με την υποχρεωτική κοινωνική εργασία – προσφορά μέσα στην ίδια την κοινωνική ομάδα που ζουν , ώστε να υποστούν και την κοινωνική αποδοκιμασία που σίγουρα φοβούνται περισσότερο ακόμη και από την φυλάκιση.!
Η σημερινή κοινωνία δεν ακολουθεί , δεν καταλαβαίνει τους ψεύτο ιδεολόγους της δεκάρας . Η νέα Ευρώπη βασίζεται στην πρόοδο και την ανάπτυξη για όλους που δεν θα έρθει ποτέ για όλους αν δεν μορφωθεί ο λαός .
Αυτοί που σκοπίμως τον κρατούν αμόρφωτο και ανενημέρωτο είτε είναι αριστεροί είτε δεξιοί διότι έτσι βολεύονται (για να περνούν τις ελλείψεις τους και την ιδιοτέλεια τους ) είναι οι σύγχρονοι εγκληματίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη καθοδηγούν την μετριότητα σε όλους μας που με την σειρά μας αποτελούμε το ΚΡΑΤΟΣ που εύκολα και βολικά θέλουμε πάντοτε ως αποδιοπομπαίο τράγο .
Ευαγγελος Μανδρεκας
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog