Με ανάρτησή του στο facebook ο  υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μας ενημέρωσε ότι ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου είναι γεγονός:

 

Υπέγραψα την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 1396/2023) με τους συναρμόδιους Υπουργούς για την πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου».
Πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο με το οποίο βάζουμε τέλος στα πέρα – δώθε σε υπηρεσίες, μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους. Έτσι συμβάλλουμε στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και μειώνουμε δραστικά την γραφειοκρατία.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνουμε τη δυνατότητα οι πολίτες να αντλούν ψηφιακά όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για δικαιοπραξίες που αφορούν σε ακίνητα, όπως μία μεταβίβαση. Με ταχύτητα, απλά, από το σπίτι τους, μέσω του υπολογιστή τους.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι, συμβολαιογράφοι, αγοραστές και πωλητές μπορούν να βρουν την καινοτόμα πλατφόρμα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και να συναινέσουν για την άντληση όλων των αναγκαίων δικαιολογητικών.