Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης: Άγγελος Σικελιανός (15 Μαρτίου 1884 – 19 Ιουνίου 1951)

- Advertisement -
  • Σαν σήμερα γεννιέται στη Λευκάδα ο Άγγελος #Σικελιανός, ένας από τους μεγαλύτερους νεοέλληνες ποιητές και διανοητές του 20ου αιώνα.

«Εκεί [την παραμονή της επίσημης έναρξης των Α’ Δελφικών Εορτών] πρωτοαντίκρισα τον ποιητή με την Εύα στο πλευρό του. Ήταν στην ακμή της ηλικίας του, όμορφος σαρανταπεντάρης, μορφή αληθινά ποιητική».

«Ενώ μας χειροκροτούσε το κατάμεστο Στάδιο, τρέξαμε στην κερκίδα των ‘επισήμων’ , αρπάξαμε τον Άγγελο και την Εύα Σικελιανού, τους καθίσαμε στις ασπίδες μας και σηκώνοντάς τους στους ώμους μας τους περιφέραμε θριαμβευτικά στο Στάδιο».

 O Γεώργιος Δημητράκος, μέλος της ομάδας των Θεσσαλονικέων του Πυρρίχιου χορού στις Α’ και στις Β΄ Δελφικές Εορτές, φέρνει στο νου του αναμνήσεις από τον Άγγελο Σικελιανό στο αφιέρωμα «70ή επέτειος από τις Α’ Δελφικές Εορτές», Δελφοί 16-20 Ιουλίου 1997.

Μέρος του φωτογραφικού αρχείου του Γ. Δημητράκου ανήκει στη συλλογή του Μουσείου Δελφικών Εορτών.
Οι Δελφικές εορτές διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1927, με πρωτοβουλία του Άγγελου Σικελιανού και της αμερικανίδας συζύγου του Εύας Πάλμερ – Σικελιανού.

 

  • Το Μουσείο Δελφικών Εορτών στεγάζεται στο σπίτι του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού, το οποίο αποτελεί πλέον ιδιοκτησία του Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών / European Cultural Centre of Delphi

 

Το σπίτι είχε κατασκευαστεί το 1927, δυτικά των Δελφών, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο και με θέα τον Παρνασσό, τους Δελφούς και την κοιλάδα της Άμφισσας.

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog