Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Αναβίωση Ισθμιακών Αγώνων»: Μια ιδιωτική και δημόσια σχολική συνεργατική πρωτοβουλία

- Advertisement -

«Αρχαία Ίσθμια: Η αναβίωση των αγώνων». Μια όμορφη συνεργατική δράση δύο σχολείων της περιφέρειας Κορινθίας, ενός ιδιωτικού κι ενός δημοσίου έλαβε χώρα στις 18 Ιανουαρίου 2023 στον αρχαιολογικό χώρο των Ισθμίων με εξαιρετικά άρτια αποτελέσματα.

Σε μία συγκροτημένη προσπάθεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης (ΣΤ΄) τάξης του Αριστοτελείου Κορινθιακού Εκπαιδευτηρίου και του Δημοτικού Σχολείου Ισθμίας Κορινθίας υλοποίησαν ένα εγχείρημα αυξημένου βαθμού δυσκολίας.

Υπό το πρίσμα της συνεργασίας, της άμιλλας και του αλληλοσεβασμού και με τη συντονισμένη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους συνεργάστηκαν με επιτυχία σε ένα ντοκιμαντέρ (βίντεο) μικρού μήκους για να αναδείξουν την ιστορία του τόπου τους.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των μαθητών/τριών της ΣΤ΄ τάξης των δύο σχολείων κκ. Ιωάννης Στέφας (Δ.Σ. Ισθμίας) και Σταμάτιος Γκούμας (Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο) συνέλαβαν την ιδέα κι επιμελήθηκαν το σενάριο και την σκηνοθεσία.

Με τη συμβολή των γυμναστών των δύο σχολείων κκ. Πυργάκη Ευάγγελου, Ροβήλου Άγγελου & Βροντίση Δέσποινας, οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν και συμμετείχαν στα αθλήματα παγκράτιο, δρόμο, ακόντιο, σφαίρα και άλμα που διεξήχθησαν στον στίβο, αντίστοιχα και οι μαθήτριες, που συμμετείχαν στην εναρκτήρια πομπή των αγώνων αλλά και σε μουσικούς διαγωνισμούς στον χώρο του θεάτρου.

Σημαντική βοήθεια παρείχαν ο μουσικός Παπανικολάου Σπύρου, οι καθηγήτριες αγγλικών Φωτή Μαίρη και Κελλάρη Εύη και οι εκπαιδευτικοί Βάια Μανώλη και Μαυραγάνη Ειρήνη.

Με τη συνδρομή της χορωδίας του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου που επένδυσε μουσικά το ντοκιμαντέρ, των καθηγητριών Αγγλικής του σχολείου που ανέλαβαν τον υποτιτλισμό του, της εξωτερικής συνεργάτιδας κ. Καραγεώργη Νίκης, εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής, που μετάφρασε τα αφηγηματικά μέρη στη νοηματική γλώσσα και τέλος, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για την οπτικοακουστική υποστήριξη της ταινίας, επετεύχθη μια ολοκληρωμένη προσπάθεια ώστε το δρώμενο να λάβει σάρκα και μορφή σε πραγματικό χρόνο και τόπο.

Αρωγοί σε αυτήν την καινοτόμο και δημιουργική δράση, ο Δήμος Λουτρακίου–Περαχώρας–Αγίων Θεοδώρων για τις ενδυμασίες που παραχώρησε, το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας για τη δυνατότητα που έδωσε να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα στον αρχαιολογικό χώρο Ισθμίας και ο αθλητικός όμιλος «Ποσειδώνας Λουτρακίου» για τα υλικά μέσα υποστήριξης στην πραγμάτωση των αγώνων.

Διάχυση του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους έχουν αιτηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο, στον Δήμο Λουτρακίου–Περαχώρας–Αγίων Θεοδώρων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα τμήματα ΤΕΦΑΑ των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής κατόπιν αιτήματός τους, προσβλέποντας στην αξιοποίησή του για τις επιμέρους δράσεις τους.

Κλείσιμο: Η συλλογική προσπάθεια χαιρετίστηκε από τους μαθητές, τις οικογένειές τους και την τοπική κοινωνία. Τα παιδιά αξιοποίησαν στο έπακρο αυτή την εμπειρία, αποκομίζοντας με βιωματικό τρόπο όλες τις πολύτιμες ιστορικές γνώσεις κι απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τη διαδικασία.

Στο πλαίσιο της ενήλικης δραστηριότητας, αποδεικνύεται εμπράκτως ότι η συνέργεια ενός ιδιωτικού κι ενός δημόσιου σχολείου επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, όταν υπάρχει αμοιβαίος καταμερισμός εργασιών, όρεξη, κίνητρο και διάθεση για εφαρμογή καινοτόμων και πρωτοποριακών εκπαιδευτικών μεθόδων για τη μετάδοση γνώσεων με γόνιμο, δημιουργικό κι εποικοδομητικό τρόπο!

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog