Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

21η Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Δασών και Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

- Advertisement -
  • Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. και πιο συγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) το 1971, ως Διεθνής Ημέρα Δασών και Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.

Η ημερομηνία αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης και επιλέχθηκε για να καταδείξει αφενός, τη σημασία των δασών και την ανάγκη προστασίας και διατήρησής τους και αφετέρου, να κεντρίσει το ενδιαφέρον των πολιτών, ώστε να μάθουν περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για τα σημαντικά οφέλη που παρουσιάζει για τον άνθρωπο και την ανθρώπινη επιβίωση.

Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Δασών για το 2023 είναι «υγιή δάση για υγιείς ανθρώπους» (healthy forests for healthy people). Τα υγιή δάση λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα, παρέχοντας καθαρό αέρα και νερό, ενώ μειώνουν τη θερμοκρασία του αέρα κατά 2 με 8 βαθμούς Κελσίου, συμβάλλοντας έτσι στη ρύθμιση του κλίματός μας.

Επηρεάζουν, επίσης, τις βροχοπτώσεις, δροσίζοντας τις αστικές περιοχές και απορροφώντας το 1/3 εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η κλιματική κρίση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως, καθώς επηρεάζει δραστικά τις συνθήκες ανάπτυξης των δασών. Διεθνείς συμβάσεις και εθνικές πολιτικές αποσκοπούν σήμερα στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης και αναφέρονται στην ανάγκη για αυξημένη προστασία, αποκατάσταση και προσαρμογή των δασών στη διαχείρισή της.

Παρατηρούμενες κατά τα τελευταία έτη αλλαγές στις κλιματικές τάσεις καταδεικνύουν αυξανόμενες ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, με συνέπεια αλλαγές στη συχνότητα, στην ένταση και στη διάρκεια ακραίων γεγονότων, περισσότερες ζεστές μέρες, συχνότερους καύσωνες, γεγονότα υψηλής έντασης βροχοπτώσεων και λιγότερες κρύες μέρες, όπως έχουμε ήδη αντιληφθεί και ζούμε στις μέρες μας.

Στο πρότυπο κατανομής των βροχοπτώσεων επιφέρουν υδατικό στρες στα δάση και επιφέρουν αλλαγές στην ζωτικότητα και την ανάπτυξή τους, ενώ παράλληλα η αύξηση στον αριθμό των ημερών ανά έτος, κατά τις οποίες επικρατεί χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές.

Στο περιβάλλον αυτό, καλούμαστε σήμερα, Φορείς και κάθε πολίτης ξεχωριστά, να στραφούμε και να εφαρμόσουμε στην πράξη στρατηγικές, που θα μείνουν κληρονομιά στα μελλοντικά δασικά οικοσυστήματα και στις επόμενες γενιές.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, έχοντας πλήρη αντίληψη των σύγχρονων απαιτήσεων και προκλήσεων του διεθνούς περιβάλλοντος, των κλιματικών συνθηκών που εντείνονται στη λεκάνη της Μεσογείου και στη χώρα μας, με σεβασμό στο ιστορικό παρελθόν του και στο συνεχή καθημερινό αγώνα των Πυροσβεστών καλείται να διαδραματίσει κρίσιμο και επιτακτικό ρόλο τα επόμενα έτη.

Για την εκπλήρωση της αποστολής του, την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών απαιτείται στις μέρες μας διαρκής εγρήγορση και συνεχής προσπάθεια απομείωσης των πάσης φύσεως συνεπειών, που προκαλούνται στα δασικά οικοσυστήματα από τις πυρκαγιές, αλλά και των προκαλούμενων ζημιών και οικονομικών απωλειών που αυτές προξενούν σε κάθε τομέα της παραγωγικής δραστηριότητας, προκαλώντας και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, μια μέρα σαν την σημερινή, μα και κάθε μέρα, στοχεύει βήμα – βήμα στην ενίσχυση της δυναμικής του, επιδιώκοντας την επαύξηση της επιχειρησιακής του ικανότητας για τον έλεγχο και τη διαχείριση των πυρκαγιών, συμβάλλοντας παράλληλα στο να υιοθετηθεί και να γίνει κατανοητή περισσότερο από ποτέ, η μεγάλη σημασία της πρόληψης σε κάθε πολίτη ξεχωριστά.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog