Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Μελέτη ανατρέπει το παράδοξο της παχυσαρκίας

- Advertisement -

Ζήσης Ψάλλας

  • Μια νέα μελέτη καταρρίπτει την ιδέα ότι υπάρχει «παράδοξο παχυσαρκίας», σύμφωνα με το οποίο οι ασθενείς με καρδιακά προβλήματα ή άλλες χρόνιες παθήσεις που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι λιγότερο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο ή να πεθάνουν από ό,τι οι άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, δείχνει ότι εάν οι γιατροί μετρήσουν την αναλογία μέσης προς το ύψος των ασθενών τους, αντί να εξετάσουν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), το υποτιθέμενο πλεονέκτημα επιβίωσης για άτομα με ΔΜΣ 25 kg/m2 ή περισσότερο εξαφανίζεται.

Το «παράδοξο της παχυσαρκίας» σχετίζεται με αντιδιαισθητικά ευρήματα που υποδηλώνουν ότι, αν και οι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα εάν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, όταν ένα άτομο εμφανίσει μια καρδιακή πάθηση, εκείνοι με υψηλότερο ΔΜΣ φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα και έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους με κανονικό βάρος.

Έχουν προταθεί διάφορες εξηγήσεις, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι από τη στιγμή που κάποιος έχει καρδιακά προβλήματα, μια επιπλέον ποσότητα λίπους είναι κατά κάποιο τρόπο προστατευτική έναντι περαιτέρω προβλημάτων υγείας και θανάτου, ειδικά καθώς τα άτομα αναπτύσσουν μια σοβαρή και χρόνια ασθένεια συχνά χάνουν βάρος.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1.832 γυναίκες και 6.567 άνδρες με καρδιακή ανεπάρκεια και μειωμένο κλάσμα εξώθησης που εντάχθηκαν στη διεθνή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή PARADIGM-HF η οποία πραγματοποιήθηκε σε 47 χώρες σε έξι ηπείρους.

Όταν οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν, οι γιατροί συνέλεξαν δεδομένα για το ΔΜΣ, την αρτηριακή πίεση, τις ανθρωπομετρικές μετρήσεις, τα αποτελέσματα από εξετάσεις αίματος, το ιατρικό ιστορικό και τις θεραπείες τους. Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν για το ποιοι ασθενείς νοσηλεύτηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια ή ποιοι πέθαναν από αυτήν.

Ο καθηγητής McMurray είπε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι δεν υπάρχει “παράδοξο της παχυσαρκίας” όταν χρησιμοποιούμε καλύτερους τρόπους μέτρησης του σωματικού λίπους. Ο ΔΜΣ δεν λαμβάνει υπόψη τη θέση του λίπους στο σώμα ή την ποσότητά του σε σχέση με τους μυς ή το βάρος του σκελετού, κάτι που μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τη φυλή. Ειδικά στην καρδιακή ανεπάρκεια, η παρακράτηση υγρού επίσης συμβάλλει στο σωματικό βάρος».

 

Πηγή: zougla.gr 

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φυσικο επακολουθο η παχυσαρκια αμα κανεις κατεβαει τον αγλεουρα και ξεχειλωνει απο τα σουβλακια. Κατανοητο ομως, διοτι αν δεν εχει κατι να κανει στη ζωη του, δεν τον προσεχει ουδεις, θα το ριξει στο χλαπακιασμα.

  2. Ίσα, ίσα, “ο έρως περνάει μέσα από το στομάχι”, εκτός και αν εσείς, αγαπητέ μου/αγαπητή μου, δεν είστε αυτής της τάσεως, απόψεως και κοσμοθεωρίας! Και επίσης, καθώς και επί παραδείγματι, προχθές βράδυ, έφαγα ο έρμος και φουκαράς, μόλις και μετά βίας (καθ ό,τι, “ούτε σουβλάκι με τον Μητσοτάκη”), δύο τυλιχτά! Ξέρω όμως κάτι άλλους, που ανέτως “κατεβάζουν”, ζωή να ‘χουν, ίσαμε και… έξι, επτά, από αυτά!! Τασος

  3. Σοβαρα λοιπον, και ποιος σας ειπε εσας (εαν και εφοσον, υπαινισσεστε και εννοειτε την αφεντια μου, φυσικα), πως ο,τι “πασχω”, ταχα μου, απο καμια μπακα – η και γενικοτερα – και απο κανενος ειδους, παχυσαρκια, εγω?! Ε, σας λεγω, σας ενημερωνω, σας αποκαλυπτω, σας κατατοπιζω, σας διαφωτιζω, και σας πληροφορω, πως για το υψος μου, ειμαι πολυ πιο αδυνατος, κομψος και στιλατος, απο τον εν γενει μεσο ορο, και το κανονικο. Δεν με “πιανει”, ουτε ακομη και το εαν και εφοσον, και καμια δεκαρια τυλιχτα (που λεει ο λογος), “κατεβασω”, μιας και επιπροσθετως, διαθετω και ενα καλο πεπτικο, μα και καλον, επισης, μεταβολισμον! Τασος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog