Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Οι προϋποθέσεις για 1.213 προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία

- Advertisement -
  • «Άνοιξε ο δρόμος» για την έναρξη των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ 1.213 νέων δημοτικών αστυνομικών στους ΟΤΑ εκπαιδευτικών κατηγοριών ΔΕ (Δευτεροβάθμια), ΠΕ (Πανεπιστημιακή) και ΤΕ (Τεχνολογική).

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άναψε «πράσινο φως» για την κατανομή 1.000 κενών οργανικών θέσεων ανά δήμο και κατηγορία εκπαίδευσης.

Οι θέσεις αυτές προέκυψαν μετά από αντίστοιχα αιτήματα των δήμων που κλήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών να υποβάλλουν μετά την ψήφιση τον περασμένο Δεκέμβριο του νόμου 5003/22 για την αναμόρφωση της δημοτικής αστυνομίας.

Η εγκριτική αυτή απόφαση αναμένεται να κοινοποιηθεί σήμερα Δευτέρα στο σύνολο των δήμων της χώρας, ενώ παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών θα αποστείλει τα σχετικά δικαιολογητικά στο ΑΣΕΠ προκειμένου να προχωρήσει στη σύνταξη της προκήρυξης. Σε αυτήν θα συμπεριληφθούν και οι 213 θέσεις που εγκρίθηκαν τον περσινό Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων.

Εκτιμάται ότι η προκήρυξη θα δημοσιευθεί μετά τον Σεπτέμβριο δεδομένου του παγώματος των διαδικασιών προσλήψεων την περίοδο των εκλογών.

Ποιες θέσεις αφορά

Με βάση την ΚΥΑ, η κάλυψη των 1.000 κενών οργανικών θέσεων θα γίνει σε 137 δήμους της χώρας και αφορά 633 θέσεις κατηγορίας ΔΕ, 183 κατηγορίας ΠΕ και 184 κατηγορίας ΤΕ.

Τη μερίδα του λέοντος λαμβάνει, όπως είναι φυσικό, ο δήμος Αθηναίων με 181 θέσεις, από τις οποίες οι 153 είναι κατηγορίας ΔΕ και από 14 θέσεις στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης κατανέμονται 80 θέσεις (40 ΔΕ, 20 ΠΕ, 20 ΤΕ), στον δήμο Ηρακλείου Κρήτης 30 (18, ΔΕ, 6 ΠΕ, 6 ΤΕ), στον δήμο Θέρμης 20 (15 ΔΕ, 4 ΠΕ, 1 ΤΕ), στον δήμο Αχαρνών 16 (12 ΔΕ, 2 ΠΕ, 2 ΤΕ), στον δήμο Θερμαϊκού 15 (11 ΔΕ, 2 ΠΕ, 2 ΤΕ) και στον δήμο Χαλκιδέων 13 θέσεις (9 ΔΕ, 2 ΠΕ, 2 ΤΕ).

Επίσης από 12 θέσεις αναλογούν στους δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Πύργου, 11 θέσεις στους δήμους Αγίου Δημητρίου, Ελευσίνας, Κασσάνδρας και Κατερίνης και από 10 θέσεις στους δήμους Αγρινίου, Δράμας, Εορδαίας, Θήρας, Κομοτηνής, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ναυπακτίας, Νεάπολης – Συκεών, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Ρεθύμνης και Φλώρινας. Στους υπόλοιπους 111 δήμους αναλογούν από μία έως εννέα θέσεις.

Αντίστοιχα, οι 213 θέσεις κατανέμονται σε άλλους 34 δήμους, μεταξύ των οποίων οι Πειραιώς (77 θέσεις), Χανίων (32) και Καλαμαριάς (15).

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που οι προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία θα πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου μέσω ΑΣΕΠ, καθώς μέχρι τώρα αυτές εξαιρούνταν της Αρχής και γινόταν με μόρια σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 135/06.

Οι προϋποθέσεις και τα προσόντα για διορισμό

Οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: Να είναι ηλικίας από 20 έως 35 ετών, να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,63 μ. οι γυναίκες και 1,70 μ. οι άνδρες και να έχουν την ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και τα διανοητικά προσόντα που τους επιτρέπουν την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης τους.

Οι υποψήφιοι που κρίνονται κατάλληλοι υγειονομικά υποβάλλονται σε αθλητικές δοκιμασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

α) Δρόμο 100 μ. σε χρόνο 16΄΄ (μία προσπάθεια).

β) Δρόμο 1.000 μ. σε χρόνο 4′ και 20΄΄ (μία προσπάθεια).

γ) Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1.00 μ. (τρεις προσπάθειες).

δ) Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).

ε) Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

Οι υποψήφιοι που επιτυγχάνουν στις αθλητικές δοκιμασίες υποβάλλονται σε ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη, ώστε να ερευνηθούν ιδίως η κρίση, η αντίληψη, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, ο βαθμός ετοιμότητας, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, και η δομή της προσωπικότητας.

Τα προσόντα κατά ειδικότητα

Τα κατά κλάδο και ειδικότητα τυπικά προσόντα διορισμού του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας είναι τα εξής:

α. για τον κλάδο ΠΕ, το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής,

β. για τον κλάδο ΤΕ, το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής,

γ. για τον κλάδο ΔΕ, οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 (Ι.Ε.Κ. ή Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης Ι.Ε.Κ. ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4 ΕΠΑ.Λ. ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) Β΄ κύκλου Σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Λ.) ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τ.Ε.Λ.) ή Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εργοδηγών ή Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Ως πρόσθετα προσόντα διορισμού για όλους τους κλάδους ορίζονται τα εξής: α. Γνώση χειρισμού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) στα αντικείμενα επεξεργασίας κειμένων, υπολογιστικών φύλλων και υπηρεσιών διαδικτύου, η κατοχή άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Β΄ κατηγορίας ή δίκυκλης μηχανής, 50 τουλάχιστον κυβικών εκατοστών και η καλή τουλάχιστον γνώση της αγγλικής ή γαλλικής γλώσσας.

Η εκπαίδευση

Όσοι προσληφθούν θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών που παρέχεται από την ΕΛ.ΑΣ. και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι αρμοδιότητες του σώματος διευρύνονται και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος του δήμου.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να προβαίνουν σε συλλήψεις και για συγκεκριμένα παραπτώματα να ασκούν καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου.

Θα λειτουργούν στα πρότυπα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς θα φέρουν στολή και ειδικό εξοπλισμό όπως αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροπέδες και γκλοπ.

Αλλαγές επήλθαν επίσης στους βαθμούς, αλλά και στο προβάδισμα μεταξύ του ειδικού ένστολου προσωπικού, ενώ πλέον θα τηρείται επετηρίδα για το προσωπικό αυτό.

- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ”ΧΕΙ, ΑΣΧΙΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΟΝΕΙ. ΛΕΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΙΤΙΣΗ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΛΙΦΘΩ ΣΤΟ ΑΡΤΟΠΟΙΗΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΕΛΕΙΟΣΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΑΛΛΑ ΤΕΛΕΙΟΣΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΙΜΙΟ ΤΗΣ ΖΟΗΣ. ΚΑΛΙΤΕΡΑ ΝΑ ΒΡΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΡΕΧΩ ΕΞΩ.

  2. Αντρεας Λεκκας Ουαλια 🏆Πριν πολλά χρόνια στην ωραία μας την Περαχώρα ο δάσκαλος του χωριού προσπαθούσε να μάθει τα παιδιά γράμματα !!Ελεγε του μαθητή ,Γ και Α ΓΑ ,Τκαι Α ΤΑ ,όλα μαζί ,»ματσα «έλεγε ο μαθητής !Αυτο συμβαίνει και με τον ΚΕΦΑΛΑΙΑ σαν γνήσιος περαχωριτης που είναι !!Του λες κάτι και αυτός θα πει το δικό του !Ευτυχως φυγαμε εξωτερικό και σωθήκαμε από παλιούς και νέους σαν και αυτόν !!Αντε γεια μας και καλά μυαλά 😎

  3. Λαθος κανεις ενεκα αγνοιας…Δεν λειτουργουσε ποτε ετσι το εκπαιδευτικο συστημα…αλλα πως θα ηταν δυνατον να το ξερεις…?!

  4. Αντρεας Λεκκας Ουαλλια 🏆Με την συμπεριφορά ορισμένων εδώ μέσα έχω αναγκαστεί να μην τηρήσω το λόγο μου να μην σχολιάζω ,αλλά για να διευκρινίσω και να βάλω μερικούς άμυαλους και άμπαλους που συνήθιζα να τους αποκαλώ να το κάνω 😡Όπως είπε Λοιπον κάποιος από αυτούς πίνω την φραπεδια μου εδώ στο Wales και οταν ξυπνάω μαθαίνω και τα νέα !!Ετσι κάνω !!Μαζι με τον φραπέ σερφάρω για να ενημερώνομαι !Σπορτ φμ φέισμπουκ και το αγαπημένο μου loutrakiblog όχι για να ενημερωθώ όπως θα έπρεπε αλλά για να δω τι μπιπ θα πουν οι θαυμαστες μου !!Τωρα αν την βρίσκουν η έχουν βίτσιο να γράφουν όλα αυτά και να χαλάνε κυρίως τα άρθρα του μπλογκ τι να πω εγώ !Να τους βοηθήσουμε !Χρειαζονται βοηθεια κυρίως ιατρική !!Αντε γεια μας

  5. Νταμαζο αυτές τις κουτοΙδεες που έχεις να αποβάλλεις και θα είσαι περίπου μια χαράΑυτό που λες με τά αρβανίτικα είναι μυθοπλασία ορισμένων με τοίς ίδιες κουτοΙδεες σαν τοίς δικές σου τώρα που κατάλαβες ότι είναι Περαχώριτης ο παραπάνω είναι απορίας άξιο αναφοράς.Παντως εσύ σωθηκες πού έφυγες

  6. Του παππού σου του μπάρμπα Ανδρέα δεν τού εμοιασες καθόλου τά λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι 🍯 όλο μακακιες γράφεις ξέρεις όμως ότι είναι Περαχώριτης ο κεφάλαια ποίο πάνω μήπως νά γυρίσεις για μέντιουμ ψαχτο όσο είναι καιρός.

  7. Εγώ πάλι θα έλεγα, και ολίγον τι πιο ολοκληρωμένα: “Τα λίγα λόγια, ζάχαρη”, “τα καθόλου, μέλι”, “μα και τα πολλά, πετιμέζι”… Τασος

  8. Αντρεας Λεκκας Ουαλια 🏆Μυθοπλασία δεν ξέρω αν είναι αλλά ο σκοπός που έφερα το παραδειγμα αυτο είναι να τονίσω την ξεροκεφαλιά του ΚΕΦΑΛΛΙΑ ,Τώρα αν δεν κάνω μεγάλο λάθος παλιότερα που σχολίαζα είχε πει ότι είναι από το χωριό μας εκτός αν είναι και άλλος που γράφει με ΚΕΦΑΛΛΑΙΑ ,Και πάλι δεν πεζει ρόλο !Του εξηγώ ότι δεν σχολιάζω και αυτός εκεί !!Τωρα για τον άλλον που λέει για τον παππού τον Αντρέα καλή του ώρα εκεί που είναι ,αν ήξερα ποιος εισε θα μπορούσα να σου έλεγα αν έμοιαζες και εσυ του παππού σου !Δεν ξέρω όπως ποιος λέει και γράφει εδώ μέσα !Αντε γεια μας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog