Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πόσο καλή ιδέα είναι να επενδύσει κάποιος στο real estate της Μυκόνου;

- Advertisement -
  • Το Νησί των Ανέμων θα είναι για ένα ακόμα καλοκαίρι στο επίκεντρο της τουριστικής κίνησης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Το brand που έχει χτίσει η χώρα μας γύρω από το όνομα της Μυκόνου είναι τόσο σημαντικό, ώστε τα κεφάλαια να ρέουν πλέον από όλες τις μεριές του πλανήτη. Καθιστώντας την έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για επισκέπτες και επενδυτές. Τόσο δημοφιλή μάλιστα που ο όρος ξενοδοχεία Μύκονος ξεφεύγει πλέον από τα καθαρά τουριστικά πρότυπα και γίνεται μια πολύ σημαντική συνθήκη για όσους θέλουν να δουν τα χρήματά τους να πολλαπλασιάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Γενικά, η αγορά του real estate στην Ελλάδα έχει γίνει μια πολύ επικερδής επιλογή για τους επενδυτές. Είτε αυτοί είναι θεσμικοί είτε είναι ιδιώτες. Ειδικά όσοι πρόλαβαν και επένδυσαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας είναι σίγουρα οι μεγάλοι κερδισμένοι ως τώρα. Αλλά οι αναλυτές εκτιμούν πως ακόμα και αυτοί που αγοράζουν στη συγκεκριμένη στιγμή δεν είναι σε ιδιαίτερα κακή μοίρα. Δεδομένου πως σε κάποια μέρη οι τιμές δεν έχουν φτάσει ακόμα στα προ κρίσης επίπεδα.

 

Για πολλούς η Μύκονος είναι υπέρ του δέοντος κτισμένη. Αρκετοί συμφωνούν όμως πως δεν λείπουν οι ευκαιρίες και για όσους θα θελήσουν να κάνουν την κίνησή τους αυτό το καλοκαίρι. Οι επιλογές είναι σημαντικές. Και αυτό θα είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον υποψήφιο επενδυτή. H Χώρα του νησιού, ο Αγιος Ιωάννης, ο Ορνός, η Άνω Μερά και ο Τουρλός αποτελούν όλες εξαιρετικές επιλογές. Αλλά πλέον και τα υπόλοιπα μέρη του νησιού έχουν ανέβει σε δημοτικότητα, καθώς ακόμα και στη μακρινή Φωκό ο δρόμος έχει πλέον ασφαλτοστρωθεί.

 

Φυσικά δε βρίσκεται μόνο η Μύκονος στο στόχαστρο των επενδυτών. Η Πάρος και η Σαντορίνη παραμένουν ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές στη Μεσόγειο για όσους ψάχνουν να βγάλουν μια καλή επιστροφή στα χρήματά τους. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια η ζήτηση στους Ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου έχει ανέβει αλματωδώς, κυρίως επειδή τα κράτη της Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου που βρέχονται από τη θάλασσα δεν αντιμετώπισαν σωστά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία σε τουρισμό και real estate.

 

Σε όλες τις σχετικές λίστες η Μύκονος βρίσκεται στην κορυφή των επιλογών των επενδυτών. Κυρίως γιατί επιτυγχάνει την κορυφαία απόδοση -βάσει αριθμών και μελετών – στο κεφάλαιό τους. Απόδοση που φτάνει στο 7,4% και αφήνει στη δεύτερη θέση τις υπόλοιπες περιοχές. Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται αν συγκρίνει κάποιος τις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο και τα ετήσια εισοδήματα από ενοικιάσεις. Η Πάρος και η Σαντορίνη ακολουθούν σε κοντινή απόσταση. Ενώ η κορυφαία δεκάδα των δεικτών αυτών κυριαρχείται από Ελληνικούς προορισμούς. Σκιάθος, Ελούντα, Κεφαλονιά και άλλα γνωστά ονόματα είναι στις υψηλές θέσεις, που το Ελληνικό μονοπώλιο σπάνε μόνο η Τυνησία και οι Δαλματικές Ακτές.

 

Εξίσου σημαντικό είναι να αναφέρουμε και ποιοι επενδύουν περισσότερο στο νησί. Καθώς το 45% των συνολικών αγορών τα τελευταία χρόνια έγινε από Έλληνες, Αμερικάνους και Βρετανούς. Ενώ ακολουθούν οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Ελβετοί, οι Ισραηλινοί, οι Καναδοί και οι Αυστραλοί.

 

Συμβάλλοντας έτσι στον πολυπολιτισμικό πλέον χαρακτήρα του Ελληνικού τουρισμού. Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως οι Κινέζοι, που επενδύουν σημαντικά σε περιοχές της Αττικής, δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα με το Νησί των Ανέμων. Ενώ δεν υπάρχουν και στατιστικά για τις κινήσεις των παικτών από τις Αραβικές χώρες. Που κατά πολλούς αναλυτές δεν είναι ασήμαντες.

 

Το 2022 ήταν η χρονιά που έσπασε όλα τα ρεκόρ σε αγοραπωλησίες στις συγκεκριμένες περιοχές. Ενώ και το 2023 φαίνεται πως έχει ξεκινήσει δυναμικά. Αν και είναι ακόμα νωρίς για να πούμε πως θα κλείσει το έτος, οι αρμόδιοι της αγοράς βλέπουν εξαιρετική κίνηση τόσο για τους ηπειρωτικούς όσο και για τους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας μας. Ανεξαρτήτως λοιπόν αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με ξενοδοχειακές υποδομές ή απλά με την ενοικίαση του ακινήτου του στη Μύκονο, φαίνεται πως για την ώρα υπάρχει ακόμα περιθώριο κινήσεων, καθώς οι τιμές έχουν ακόμα λίγο δρόμο ως τη διόρθωση.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog