• Παραλείψεις κατέδειξε η δικαστική απόφαση κατά την έκδοση οικοδομικής άδειας από το δήμο Κορινθίων – Δεν προχωρά σε έφεση ο δήμος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κorinthia24.gr

Είναι θέμα που έρχεται από το παρελθόν και…δεν αναμένεται να έχει κανενός είδους μέλλον αφού η δικαστική απόφαση δικαιώνει τις προσφυγές των κατοίκων κατά του δήμου Κορινθίων.

 

*Γράφει η Χαρά Βαραβέρη

Μάλιστα ο δήμος με πρόσφατη απόφαση του εγκαταλείπει το δικαίωμα της έφεσης διότι το κόστος είναι υψηλό, η έφεση αντιβαίνει στα συμφέροντα του, όπως αναφέρεται στην απόφαση, η ουσία είναι όμως πως – ουσιαστικά- ο δήμος παραδέχεται τις ελλείψεις στην αρχική έκδοση της οικοδομικής αδείας.  

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ  

Τα γήπεδα αντισφαίρισης τα οραματίστηκε και τα δρομολόγησε, σε επίπεδο δημοπράτησης τουλάχιστον, ο  πρώην Δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός. Η εκτέλεση του έργου σκόνταψε στην προσφυγή κατοίκων της περιοχής. Σημείο τριβής το υπο κατασκευή αναψυκτήριο, ένα κτίριο 300 τ.μ που προέκυψε στην δημοπράτηση (οι κάτοικοι είχαν συμφωνήσει μόνο στην υλοποίηση των χώρων άθλησης) κυρίως όμως η έλλειψη αδειών από τη Γραμματεία Αθλητισμού.

Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε, οι κάτοικοι δικαιώθηκαν αφού το δικαστήριο έκρινε ως μείζον το ζήτημα της έλλειψης των αδειών της Γ.Γ Αθλητισμού και το έργο σταμάτησε. Ακολούθησε η πολιτική διαμάχη μετά την απόσχιση από τον συνδυασμό του Αλέξανδρου Πνευματικού του Νίκου Σταυρέλη ο οποίος, ρίχνοντας το ανάθεμα ουσιαστικά στον τότε Δήμαρχο, έκανε λόγο σε δημόσια συνέντευξή του για έναν δήμαρχο που «δεν άκουσε τους δημότες».  

 

«Στην Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκε η διάλυση της εργολαβίας με τον ανάδοχο, σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ 25321/6-9-2021 της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, λόγω της έκδοσης της Ν40/12-9-2019 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή κατοίκων της περιοχής του Αγίου Γεωργίου. Βασικός λόγος είναι ότι δεν είχαν ληφθεί εκ μέρους του Δήμου οι προβλεπόμενες εγκρίσεις από την ΓΓΑ πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας και την δημοπράτηση του έργου το 2018. Το έργο είναι σταματημένο εδώ και δύο χρόνια. Όλα τα άλλα είναι διασπορά ψευδών ειδήσεων και δεν θα μπω στον εσωτερικό τους κόσμο»

δήλωνε ο επικεφαλής της παράταξης ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ Νίκος Σταυρέλης τον Οκτώβριο του 2021 αντιδρώντας σε αναφορές του πρώην Δημάρχου Αλέξανδρου Πνευματικού  ο οποίος σε νεότερη συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής εγκαλούσε τόσο τον εν ενεργεία Δήμαρχο Βασίλη Νανόπουλο όσο και το Νίκο Σταυρέλη για ενέργειες επιζήμιες ως προς την υλοποίηση ενός «έτοιμου έργου»! 

 

Μάλιστα ο Αλέξανδρος Πνευματικός με ανάρτησή του στο διαδίκτυο έλεγε: 

Πιο γρήγορα και από την δημοτική αρχή, όπως μας συνηθίζει πάντα, απάντησε και για λογαριασμό του κ. Νανόπουλου ο κ. Σταυρέλης. Λέει βέβαια λίγες αλήθειες και εκπέμπει άγχος να δικαιολογηθεί για την συμπόρευση του και σε αυτό το θέμα με τον κ. Νανόπουλο. Έγκριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σήμερα υπάρχει. Έγκριση για τις θέσεις στάθμευσης υπάρχει. Τι έκανε η Δημοτική Αρχή 2 χρόνια για να συνεχιστεί το έργο; Τίποτα απολύτως. Δεν τον ενόχλησε όμως ποτέ, δεν έκανε κριτική ποτέ, για ένα τόσο σοβαρό έργο που σταμάτησε ο κ. Σταυρέλης. Ας εξαντλήσει την κριτική του στην άχρηστη μπουλντόζα που χάθηκε στο Χιλιομόδι.

 

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 

 Η ύπαρξη αδείας από την Γ.Γ τελικά δεν στάθηκε αρκετή για να δοθεί πράσινο φως στην εκτέλεση του έργου, άλλωστε η βασική αιτία ένστασης των κατοίκων ήταν το κτίριο των 300 τ.μ που προέκυψε στην δημοπράτηση. Έτσι λοιπόν, και με δεδομένη την αποδοχή της ένστασης των κατοίκων από τις δικαστικές αρχές, η οικονομική επιτροπή του δήμου Κορινθίων σε πρόσφατη συνεδρίαση της αποφάσισε να μην ασκήσει επί της αποφάσεως έφεση, αποδεχόμενη ουσιαστικά τις παραλείψεις στην έκδοση της οικοδομικής άδειας.

 

Γράφει η απόφαση στα κύρια σημεία της με αριθμό 8/72/2023:  

Τη μη άσκηση ένδικων μέσων από τον Δήμο Κορινθίων κατά της με αριθμό Α159/2022

απόφασης Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης – Σχηματισμός Ακυρωτικής Αρμοδιότητας Γ ́ Τμήμα, η οποία εκδόθηκε επί της με αριθμό καταχώρησης ΑΚ65/27-6-2019 αίτησης ακύρωσης (  ) κι αφορά ακύρωση της υπ ́ αριθ. 35612/14-5-2019 οικοδομικής άδειας της

Υπηρεσίας Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) του Δήμου Κορινθίων με περιγραφή έργου «Κατασκευή γηπέδων αντισφαίρισης – ισόγειου αναψυκτήριου με υπόγειο» και ακύρωση της υπ ́ αριθ. 34369/8-5-2019  προέγκρισης της εν λόγω οικοδομικής άδειας της ως άνω υπηρεσίας του Δήμου για το ίδιο έργο, (  ) δέχεται την αίτηση ακύρωσης ως προς τους

οκτώ (8) εκ των εννέα (9) αιτούντων και ακυρώνει την υπ ́ αριθ. 35612/14-5-2019 οικοδομική άδεια της Υπηρεσίας Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) του Δήμου Κορινθίων με περιγραφή έργου

«Κατασκευή γηπέδων αντισφαίρισης – ισόγειου αναψυκτήριου με υπόγειο», διότι η άσκηση ένδικων μέσων κατά της ως άνω δικαστικής απόφασης αντιβαίνει στα συμφέροντα του Δήμου Κορινθίων, καθώς, δεδομένων των, εξ αρχής, παραλείψεων κατά την έκδοση της αδείας, που είχε προσβληθεί, οι οποίες πλέον δεν δύναται να θεραπευτούν, δεν ενδείκνυται η περαιτέρω συνέχιση της διαδικασίας,

καθώς δεν διαφαίνεται η ευδοκίμησή της, και προς αποφυγή του υψηλού κόστους για τον Δήμο Κορινθίων, και τη συμμόρφωση του Δήμου με τα οριζόμενα στην με αριθμό Α159/2022 απόφαση Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης (  ).