Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

«Σφαγείο» η τιμή του οβελία – Στα μαχαίρια η Αγορά

- Advertisement -
  • Με δυσκολία θα καταφέρουν φέτος το Πάσχα οι καταναλωτές να ψωνίσουν αρνί και κατσίκι, καθώς οι τιμές τους είναι ήδη ψηλά, ενώ τη Μεγάλη εβδομάδα αναμένεται να εκτιναχτούν και άλλο.

Την ίδια στιγμή, έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ κτηνοτρόφων και υπουργείου Ανάπτυξης για το γεγονός ότι, τα αμνοερίφια εντάχθηκαν στο «Καλάθι του Πάσχα».

Κατά την διάρκεια αντιπαράθεσης που είχε σε εκπομπή του One με τον Χρήστο Σπίρτζη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε «αν θέλεις να πάρεις Porsche, μη ζητάς καλύτερη τιμή», με τον Σπίρτζη να ρωτάει «το αρνί είναι Porsche;» και τον υπουργό Ανάπτυξης να απαντάει «στο χασάπικο ναι, είναι καλύτερη η ποιότητα».

Στη Βαρβάκειο, οι έμποροι προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, ενώ ήδη διαμαρτύρονται για την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να μπει στο καλάθι των σουπερμάρκετ ο πρωταγωνιστής του πασχαλινού γεύματος.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν «ανεβάσει» αρνιά και κατσίκια στο «καλάθι του νοικοκυριού» με τιμές ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, «σιγοψήνοντας» τα κρεοπωλεία της γειτονιάς που δεν μπορούν να υποστηρίξουν αντίστοιχη τιμολόγηση.

Πριν ακόμα μπει η Μεγάλη βδομάδα, κρεοπώλες και καταναλωτές στη Βαρβάκειο έχουν ήδη έρθει σε αντιπαράθεση για τις τιμές του οβελία.

Στα κρεοπωλεία, οι τιμές λιανικής στο αρνί διαμορφώνονται αυτή τη περίοδο στα 13,5 με 14 ευρώ ανά κιλό και 15 ευρώ ανά κιλό στο κατσίκι με την τάση να βαίνει αυξανόμενη.

«Δεν γίνεται να διαθέσουμε το αρνί στα 10 ευρώ» λένε οι κρεοπώλες τονίζοντας ότι αγοράζουν από τους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους στα 8 – 8,5 ευρώ το κιλό και πλέον βασίζονται στο ποιοτικό προϊόν, αλλά και στις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με τους πελάτες τους.

Στη Βαρβάκειο αγορά οι τιμές του οβελία κυμαίνονται από 9,90 έως 13 ευρώ το κιλό, με τους καταναλωτές να διχάζονται.

Οι έμποροι της Βαρβακείου δεσμεύονται ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να προμηθευτούν το κατσίκι ή το αρνί σε προσιτές τιμές. «Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την τιμή αυτήν».

«Διαμάχη» των κτηνοτρόφων με Γεωργιάδη

Διαμάχη μεταξύ κτηνοτρόφων και υπουργείου Ανάπτυξης ξέσπασε σήμερακατά τη διάρκεια συνέντευξης του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, παρενέβη ο υπουργός Ανάπτυξης στον ANT1.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος, Δημήτρης Καπούνης, το αρνί φεύγει από τη Νάξο κοστολογημένο στα 10,20 ευρώ, διατυπώνοντας την άποψη πως δεν μπορεί να ενταχθεί στο «Καλάθι του Πάσχα».

Ερωτηθείς αν ο καταναλωτής μπορεί να φάει αρνί από το «Καλάθι του Πάσχα», απάντησε ότι, «μπορεί να φάει βιομηχανοποιημένο αρνί κι όχι αυτό που τρώει εδώ από τον κάμπο» και ζήτησε από το υπουργείο την επιδότηση του σφαγμένου αρνιού κατά 2 ευρώ.

Στην παρέμβαση που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, υπογράμμισε πως, «στο ‘Καλάθι’ πετύχαμε να έχουμε τις τιμές όσο πέρυσι. Στο σούπερ μάρκετ βρίσκουμε ελληνικό αρνί με 9.90 ευρώ. Δώσαμε και ελληνικό αρνί και ελληνικό κατσίκι και εισαγόμενα και σε μία χώρα που έχει πληθωρισμό, καταφέραμε να υπάρχει φθηνό πασχαλινό τραπέζι».

Ο κ. Καπούνης διαμαρτυρήθηκε πως, «μας βάλατε όλους στο ίδιο καλάθι» και ο Υπουργός επιχειρηματολόγησε σημειώνοντας πως, «ο κτηνοτρόφος της Νάξου δεν πουλάει ένα απλό αρνί, αλλά μια διαφορετική ποιότητα. Προφανώς αυτός που πουλάει ένα διαφορετικό αρνί, θα έχει μια διαφορετική ποιότητα».

«Ο καταναλωτής αγοράζει ανάλογα με την τιμή κι όχι με την ποιότητα» απάντησε ο πρόεδρος για να του απαντήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης «όσο θέλει πουλάει ο καθένας κι ο καταναλωτής αγοράζει ό,τι θέλει».

«Ο κάθε καταναλωτής αγοράζει ανάλογα με το πορτοφόλι του. Αυτό που εμείς καταφέραμε είναι να κρατήσουμε το 40% πάνω στο πασχαλινό τραπέζι», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

«Ήρθατε κάτω να δείτε τα κόστη στα καύσιμα, στα φυτοφάρμακα, στις τροφές», είπε ο Δ.Καπούνης, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να του απαντά πως η κυβέρνηση έδωσε επιδότηση στο πετρέλαιο και τις τροφές, καθώς και φοροαπαλλαγές στους αγρότες.

in.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog