Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πάσχα: Πώς να προστατέψετε τα κατοικίδια σας από τον ήχο των βεγγαλικών της Ανάστασης

- Advertisement -
  • Πανικό προκαλούν στα ζώα τα βεγγαλικά και οι κροτίδες που πέφτουν κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ανάστασης.

Η εικόνα μάλιστα των ζώων συντροφιάς που ψάχνουν κυριολεκτικά μία τρύπα να κρυφτούν μέσα στο σπίτι τη στιγμή που η νύχτα γίνεται… μέρα, είναι εξαιρετικά οικεία στους ιδιοκτήτες τους, που κάθε χρόνο έχουν τον νου τους στους μικρούς τους φίλους, που βιώνουν με πανικό τις συγκεκριμένες στιγμές.

Με αφορμή τη «βροχή» βεγγαλικών που αναμένεται να ακολουθήσει σε λίγες ώρες, το grtimes επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Γεώργιο Χαραλαμπάκη, ο οποίος εξήγησε αρχικά ότι «τα πυροτεχνήματα επηρεάζουν τα ζώα συντροφιάς λόγω ηχητικών, οπτικών και οσφρητικών ερεθισμάτων από τον ήχο, τη λάμψη και τη μυρωδιά αντίστοιχα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαραλαμπάκης γνωστοποίησε ότι ένα ζωάκι συντροφιάς μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του, καθώς «πέρα από το στρες και τη μόνιμη φοβία (σε έντονους θορύβους) που μπορεί να προκληθεί, υπάρχει και η πιθανότητα παροδικής ή μόνιμης βλάβης στην ακοή του ζώου, ειδικά αν βρίσκεται κοντά σε κροτίδες που εκρήγνυνται».

Τόνισε ακόμη ότι χρειάζονται από λίγα λεπτά μέχρι και ώρες για να συνέλθουν, κάτι που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από «την ένταση των ερεθισμάτων και την ευαισθησία τους».

Εννοείται φυσικά ότι οποιοδήποτε ζώο δεν πρέπει για κανέναν λόγο να έρθει σε επαφή με πυροτεχνήματα, καθώς μπορούν να του προκαλέσουν δερματικά εγκαύματα, ενώ δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι οι κίνδυνοι για τα αδέσποτα ζώα από τη ρίψη βεγγαλικών, είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου εξήγησε επιπλέον ότι από τα πυροτεχνήματα κινδυνεύουν και τα πουλιά, παρότι οι κίνδυνοι μειώνονται, καθώς τα βεγγαλικά θα πέσουν νύχτα, οπότε και δεν πετούν.

Πώς θα προστατέψετε τα ζωάκια που φοβούνται

Σε ό,τι αφορά όσα μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να προστατεύσουμε τα ζωάκια που πανικοβάλλονται από τη ρίψη των βεγγαλικών, ο κ. Χαραλαμπάκης υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να τα κρατήσουμε μέσα στο σπίτι.

«Πρέπει να κλείσουμε τις κουρτίνες ώστε να μη βλέπουν τις λάμψεις, να ανεβάσουμε την ένταση στην τηλεόραση, ώστε να μειώσουμε το ερέθισμα από τον κρότο των πυροτεχνημάτων, αλλά και να είμαστε δίπλα στο κατοικίδιό μας και να το χαϊδεύουμε, προκειμένου να ηρεμήσει».

 

protothema

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog