Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για ηλεκτρικά πατίνια

- Advertisement -
  • Από το 2021 ο ΚΟΚ έχει ειδικές προβλέψεις για τους οδηγούς ηλεκτρικών πατινιών, αλλά ελάχιστοι τις γνωρίζουν και πολλοί λιγότεροι τις εφαρμόζουν.

Πόσες φορές σε δρόμους, λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας, για παράδειγμα στην Λεωφόρο Συγγρού, δεν έχουμε δει οδηγούς ηλεκτρικών πατινιών να κυκλοφορούν και να αναπτύσσουν υψηλή ταχύτητα, παραγνωρίζοντας τους κινδύνους για την προσωπική τους ασφάλεια.

Στην Μύκονο και στην Πάρο ένας 26χρονος και ένας 42χρόνος, οδηγοί ηλεκτρικών πατινιών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρασύρθηκαν από αυτοκίνητα.

Η ραγδαία αύξηση της κυκλοφορίας των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ), όπως ονομάζονται επισήμως, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τροποποίησε το Άρθρο 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θεσπίζοντας κανόνες για τους χρήστες και αυτών των οχημάτων.

Τα ΕΠΗΟ, όπως και όλα τα υπόλοιπα οχήματα και μοτοσυκλέτες, διέπονται από ειδικούς κανόνες οι οποίοι ρυθμίζουν την κυκλοφορία, τη στάθμευση, τις τεχνικές προδιαγραφές, καθώς και τις κυρώσεις.

Στην κατηγορία των ΕΠΗΟ υπάγονται τα κινούμενα με ηλεκτροκινητήρα

  1. Πατίνια (e-scooters),
  2. Τροχοπέδιλα (e- rollers) και τροχοσανίδες (e- skateboards),
  3. Αυτοεξισορροπούμενα προσωπικά οχήματα δηλαδή μηχανοκίνητα μονόκυκλα οχήματα ή μηχανοκίνητα δίκυκλα οχήματα διπλής τροχιάς, που βασίζονται σε εγγενή ασταθή ισορροπία και χρειάζονται βοηθητικό σύστημα ελέγχου για να διατηρούν την ισορροπία τους. (hoverboards, segways).

Οι 4 βασικοί κανόνες για τα ηλεκτρικά πατίνια

  1. Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι τα 25 χλμ./ώρα. Ανεξάρτητα πόσο ισχυρό είναι ένα ηλεκτρικό πατίνι, ο χρήστης πρέπει να συμμορφώνεται με το συγκεκριμένο όριο.
  2. Οι χρήστες ηλεκτρικών πατινιών και λοιπόν ΕΠΗΟ δεν επιτρέπεται να κινούνται σε οδούς που έχουν όριο ταχύτητας πάνω από 50 χλμ./ώρα. Έτσι, τα ηλεκτρικά πατίνια απαγορεύεται να κινούνται σε επαρχιακές οδούς, στις μεγάλες λεωφόρους, σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας.
  3. Οι χρήστες απαγορεύεται να έχουν ακουστικά στα αυτιά τους και φυσικά να μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο, παρά μόνο με ανοικτή ακρόαση.
  4. Απαγορεύεται η μεταφορά δεύτερου ατόμου.

Βασικοί κανόνες για τα ΕΠΗΟ

  • Αν η μέγιστη ταχύτητά τους είναι 6χλμ/ώρα θεωρούνται και κυκλοφορούν ως πεζοί και επιτρέπεται η οδηγήση τους σε άτομα άνω των 12 ετών.
  • Αν έχουν ταχύτητα από 6 έως 25 χλμ/ώρα θεωρούνται και κυκλοφορούν ως ποδήλατα. Επιτρέπεται η οδήγησή τους από 15 ετών και άνω.
  • Αν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι υποχρεούνται να κινούνται στους ποδηλατόδρομους. Διαφορετικά, οι οδηγοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το δεξί άκρο του οδοστρώματος.
  • Την νύκτα είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικού αντανακλαστικού γιλέκου.
  • Πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κουδούνι, λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και κόκκινο αντανακλαστικό φως πίσω.
  • Οι οδηγοί τους πρέπει να φορούν κράνος.
  • Σε χώρους που κυκλοφορούν πεζοί, οι οδηγοί των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να κινούνται με ταχύτητα ανάλογη των πεζών και να τους παραχωρούν προτεραιότητα.
  • Όταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να οδηγούν τα ηλεκτρικά οχήματα βαδίζοντας.

 

in.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog