Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο πρώτος Αυστριακός πρεσβευτής που έκλεψε τον Κούρο από την Κορινθία και τον πούλησε στον πατέρα του Όθωνα

- Advertisement -
  • Ο Άντον Πρόκες φον Όστεν (γερμ. Anton Graf Prokesch von Osten) γεννήθηκε το 1795 και πέθανε το 1876. Υπήρξε Αυστριακός συνταγματάρχης, διπλωμάτης συγγραφέας οδoιπορικών έργων και ο πρώτος Αυστριακός πρεσβευτής στην Ελλάδα. Ο Άντον Πρόκες φον Όστεν ήταν παράλληλα ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιοκάπηλους της εποχής αφού έκλεψε τον έναν Κούρο από την Κορινθία και τον πούλησε στον πατέρα του Όθωνα.

Ο Κούρος της Τενέας είναι αριστουργηματικό έργο γλυπτικής τέχνης της αρχαίας Ελλάδας που βρέθηκε το 1846 στην κωμόπολη Αθίκια κοντά στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου από κάτοικο της περιοχής, εκεί που ήταν η νεκρόπολη της αρχαίας Τενέας.

Η κλοπή του Κούρου της Τενέας

Στην Ελλάδα απο το 1834 υπήρχε νόμος για την προστασία των αρχαιοτήτων και την αρχαιοκαπηλία ο οποίος απαγόρευε την εξαγωγή των αρχαίων από την Ελλάδα, όμως ο Όστεν ο οποίος το 1846 είχε “αγοράσει” απο αγρότες που είχαν βρεί στην περιοχή του σημερινού Δήμου Τενέας (Αθίκια-Άγιος Βασίλης-Χιλιομόδι) έναν Κούρο έναντι 771 δραχμών τον οποίο κατάφερε να βγάλει κρυφά από την Ελλάδα και προσπάθησε να το πουλήσει στη μεγαλύτερη τιμή φυσικά.

Η αγορά του πατέρα του Όθωνα

Ο Όστεν μετά από αρκετές προσπάθειες έφτασε και στον βασιλιά Λουδοβίκος της Βαυαρίας που ήταν πατέρας του Όθωνα που τότε ήταν βασιλιάς της Ελλάδας. Ο Λουδοβίκος της Βαυαρίας αγόρασε τον «Κούρο της Τενέας» για 24.000 χρυσά φράγκα.

Οι Κούροι της Τενέας σήμερα

Το 2010 στην περιοχή της Τενέας βρέθηκαν άλλοι δύο κούροι οι ο οποίοι έμειναν στην Ελλάδα και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου ελπίζοντας πως κάποια μέρα θα είναι μαζι με τον αδελφό τους που εκτίθεται από το 1854 στη Γλυπτοθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου του Μονάχου.

Οι ομοιότητές του με τους δίδυμους κούρους είναι μεγάλες και φαίνεται να χρονολογούνται στην ίδια εποχή.

Ο Κούρος της Τενέας στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μονάχου

Περιγραφή του κούρος της Τενέας

Το άγαλμα ονομάζεται επίσης «Απόλλων της Τενέας». Ο τύπος του νεανία παριστάνει την αρχέγονη μορφή του θεού Απόλλωνα, όπως ακριβώς χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα για την αναπαράσταση των ηρώων.

Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται μάλλον για την αναπαράσταση κάποιου νεκρού, αφού βρέθηκε επάνω σε έναν τάφο στην νεκρόπολη της Τεγέας. Γι’αυτό και ο νεανίας δεν φέρει καμία ενδυμασία, έχοντας το αθλητικό σώμα του γυμνό, όπως ταίριαζε μόνο στους ήρωες.

Ο Κούρος είναι κατασκευασμένος από μάρμαρο της Πάρου και μάρμαρο απο τον μαρμαρά της Μ.Ασιας. Τα άκρα του βρέθηκαν διαμελισμένα, ένα τμήμα του δεξιού βραχίονα έλειπε και έχει αντικατασταθεί.

Κατά τα λοιπά, πρόκειται για καλοδιατηρημένο άγαλμα. Η κεφαλή διατηρήθηκε σώα επειδή βρέθηκε μέσα σε ένα πήλινο δοχείο που το προστάτευσε επί αιώνες.

Το άγαλμα παριστάνει έναν νεανία με γυμνό σφριγηλό αθλητικό σώμα που στηρίζεται και στα δύο πόδια, ενώ το αριστερό πόδι κάνει ένα μικρό βήμα εμπρός.

Το πέλμα των ποδιών ακουμπάει το έδαφος. Οι βραχίονες είναι κρεμάμενοι απολύτως συμμετρικά και τα δύο χέρια είναι σφιγμένα σε γροθιές που ακουμπάνε τους μηρούς, σαν να κρατάν κάποια λαβή. Τα μαλλιά είναι σγουρά, καλοχτενισμένα και σχηματίζουν μια πλούσια κόμη που καλύπτει το πίσω μέρος της πλάτης, ενώ μια κορδέλα τα στεφανώνει.

 

imixanitouxronou

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog