Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Άνοιξαν οι φοιτητικές κάλπες – Μέχρι τις 7 το απόγευμα μπορούν να ψηφίζουν οι φοιτητές

- Advertisement -
  • Λίγες πριν από τις εθνικές εκλογές σήμερα ανοίγουν σήμερα οι κάλπες για τις φοιτητικές εκλογές. Η κατάσταση στα πανεπιστήμια ήταν τεταμένη όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Ήδη οι δυο μεγάλες φοιτητές παρατάξεις ΔΑΠ και Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) αλληλοκατηγορούνται για προσπάθεια νοθείας των αποτελεσμάτων και για εξαγορά ψήφων.

Στο Οικονομικό πανεπιστήμιο θα στηθούν δυο κάλπες εντός και εκτός ιδρύματος και στο τέλος της μέρας η κάθε παράταξη θα δώσει τα δικά της αποτελέσματα.

Να σημειωθεί πως προκειμένου οι φοιτητές να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, κατά τη σημερινή ημέρα δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι ενεργοί και εγγεγραμμένοι στους καταλόγους σπουδαστές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Τεταμένο κλίμα

Ιδιαίτερη ένταση επικρατεί μεταξύ της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της Πανσπουδαστικής, οι οποίες διεκδικούν την πρωτιά στις φοιτητικές εκλογές. Η ένταση έχει «χτυπήσει κόκκινο» καθώς από πέρυσι υπήρχαν σφοδρές αντιπαραθέσεις σχετικά με το ποια παράταξη πήρε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των φοιτητών.

Πανσπουδαστικής κατά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Σε ανακοίνωσή της η ΠΚΣ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με τη μαζική συμμετοχή και στήριξη της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. στις φοιτητικές εκλογές την Τετάρτη 10 Μαΐου μπορούμε: Να απομονώσουμε τη ΔΑΠ, να ακυρώσουμε το σχέδιο νοθείας, να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές διαδικασίες των συλλόγων! Να στείλουμε μήνυμα καταδίκης στην κυβερνητική πολιτική. Πόσο κοστίζει η αξιοπρέπεια των φοιτητών; Τι τελευταίες μέρες έχουν βουίξει τα αμφιθέατρα για διάφορες ύποπτες περιπτώσεις εξαγοράς της ψήφου φοιτητών για λίγα ευρώ… Η αηδία σε όλο της το μεγαλείο. Οι καταγγελίες είναι πολλές και σε διάφορες πόλεις… Δεν μας κάνει εντύπωση. Την ίδια ώρα στο Τμήμα Η/Υ και Πληροφορικής των Ιωαννίνων κυκλοφορεί στέλεχος της ΔΑΠ που διαδίδει ψέματα και υποσχέσεις ότι «όποιος ψηφίσει ΔΑΠ, θα περάσει το μάθημα», ενώ ο καθηγητής συγκεκριμένου μαθήματος το διαψεύδει. Τόση «αριστεία» και απελπισία για μια ψήφο. Με ποιο δικαίωμα η ΔΑΠ απαγορεύει τη συμμετοχή του ψηφοδελτίου της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. στις εκλογές της Σχολής Οικονομίας & Διοίκησης στις Σέρρες;

Η απάντηση του στελέχους της ΔΑΠ στις φοιτήτριες της Πανσπουδαστικής ήταν «εδώ κάνουμε κουμάντο εμείς και δε θα συμμετέχετε»! Τι σχέση έχουν οι μπράβοι της νύχτας με τις φοιτητικές εκλογές; Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ έφεραν μπράβους στη συνεδρίαση του προεκλογικού Δ.Σ. και τους πήραν στο κυνήγι οι φοιτητές! Έτσι σκοπεύουν να εμφανιστούν στις εκλογές; Γιατί με αυταρχικό τρόπο προσπαθούν να συγκροτήσουν εφορευτικές επιτροπές αποτελούμενες μόνο από στελέχη της ΔΑΠ, όπως στο Μαθηματικό Ιωαννίνων, στη Δράμα κ.α.; Τι νοθείες σκοπεύουν να κάνουν;»

Διπλές κάλπες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Στο Οικονομικό πανεπιστήμιο θα στηθούν δυο κάλπες εντός και εκτός του ιδρύματος καθώς και δυο Κεντρικές Εφορευτικές Επιτροπές. Οι φοιτητικές παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αποφάσισαν την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Γκάζι.

Η Πανσπουδαστική, τα ΕΑΑΚ και άλλα σχήματα καταγγέλλουν αυτή την απόφαση και τονίζουν ότι δεν τηρείται η νόμιμη διαδικασία ούτε διασφαλίζεται στο ελάχιστο το αδιάβλητο και καλούν τους φοιτητές να ψηφίσουν στο κεντρικό κτήριο της ΑΣΟΕΕ.

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ για εκλογές εκτός πανεπιστημίου:

«Στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα Μερκούρη” θα διεξαχθούν οι φοιτητικές εκλογές για τους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Προς αποκατάσταση της αλήθειας και προκειμένου να ξεγυμνωθούν οι κατ’ επάγγελμα ψεύτες – που τα Αμφιθέατρα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) δεν γνωρίζουν και οι οποίοι ενόψει των Φοιτητικών Εκλογών 2023 κάνουν την απέλπιδα προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν και να αποσυσπειρώσουν τους φοιτητές – σας ενημερώνουμε για τα εξής: Ο Σύλλογος Φοιτητών ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας» είναι ΕΝΑΣ, έχει καταστατικό θεωρημένο από το Πρωτοδικείο Αθηνών και εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο από τις περσινές φοιτητικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 18 Μάη 2022 στο χώρο της Τεχνόπολης και στις οποίες συμμετείχαν οι παρατάξεις ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, ΔΑΠ και ΠΑΝΚΣ.

Οι Φοιτητικές Εκλογές 2023 για το Σύλλογο Φοιτητών ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας», θα διεξαχθούν την Τετάρτη 10 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, στην οδό Ηρακλειδών 66 στο Θησείο. Την ευθύνη των εκλογών έχει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που ορίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο που αναδείχτηκε από τη μαζική συμμετοχή φοιτητών και είναι το ΜΟΝΟ που αναγνωρίζει η Διοίκηση του Πανεπιστημίου καθώς στα θεσμικά όργανα του Ο.Π.Α. συμμετέχουν οι εκπρόσωποι φοιτητών που αυτό έχει ορίσει.

Ο λόγος που η εκλογική διαδικασία πραγματοποιείται εκτός του χώρου του Πανεπιστημίου είναι πως τα προηγούμενα χρόνια, εξωπανεπιστημιακά στοιχεία εισέρχονταν στις εκλογικές αίθουσες, τραυμάτιζαν φοιτητές αρπάζοντας και καίγοντας τις κάλπες με αποτέλεσμα να ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ εκλογικό αποτέλεσμα και άρα να απουσιάζουν οι εκπρόσωποι φοιτητών από τα θεσμικά όργανα Διοίκησης του Πανεπιστημίου, εξυπηρετώντας τις παρατάξεις εκείνες που δεν επιθυμούν τη Φοιτητική εκπροσώπηση.

Το 2016 όπως και το 2017 (που υπήρχε ακαδημαϊκό άσυλο) στις εκλογές που έλαβαν χώρα ΕΚΤΟΣ Πανεπιστημίου συμμετείχαν ΟΛΕΣ οι φοιτητικές παρατάξεις ακόμη και αυτές που σήμερα (με εξαίρεση μιας που δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο το 2017) επικαλούνται το άσυλο.

Οι συγκεκριμένες παρατάξεις κρύβουν, βέβαια, από τους φοιτητές ότι άσυλο δεν υφίσταται καθώς η παρούσα κυβέρνηση το κατήργησε με το άρθρο 64 του Νόμου 4623 του 2019. Κρύβουν, επίσης, από τους φοιτητές ότι τα τελευταία χρόνια οι φοιτητικές εκλογές στην Πάτρα, ΔΕΝ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά σε σχολείο της πόλης!!! Αποδεικνύεται επομένως ξεκάθαρα το μέγεθος της υποκρισίας τους καθώς ενώ στην ΑΣΟΕΕ οχυρώνονται πίσω από την επίκληση του ασύλου, την ίδια στιγμή στην ΠΑΤΡΑ με δική τους πρωτοβουλία καλούν τους φοιτητές να προσέλθουν στις εκλογές ΕΚΤΟΣ του Πανεπιστημίου. Απέναντι σε όσους έχουν αλλεργία με τις δημοκρατικές και μαζικές διαδικασίες και ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να υπάρξει εκλογικό αποτέλεσμα προκειμένου να κρύψουν την εκλογική τους γύμνια, τους απαντά η ίδια η πραγματικότητα.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ο.Π.Α. έχει όργανα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τσίρκο ούτε τσιφλίκι ΚΑΜΙΑΣ κομματικής παράταξης. Ανήκει στους ίδιους τους φοιτητές. Και την απάντηση θα τους την στείλουν με εκκωφαντικό τρόπο την ερχόμενη Τετάρτη 10 Μαΐου. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Θησείο. Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει ταυτόχρονα σε όλα τα εκλογικά τμήματα στις 08:00 π.μ., αφού παραδοθούν στους εκπροσώπους της ΚΕΦΕ οι πλήρεις εκλογικοί κατάλογοι όλων των εγγεγραμμένων φοιτητών που συντάσσονται με ευθύνη της Διοίκησης του πανεπιστημίου. Η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 21:00.

Κάθε φοιτητής θα ψηφίζει με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή στρατιωτική ταυτότητα και μόνο. Θα στηθούν κάλπες ξεχωριστά για κάθε τμήμα.

Θα φτιαχτεί εκ νέου σφραγίδα του Συλλόγου για τις Φοιτητικές Εκλογές 2023, η οποία θα αναγράφει το όνομα του Συλλόγου Φοιτητών και τη χρονιά διεξαγωγής των εκλογών.

Πριν από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, ενώπιον όλης της ΚΕΦΕ θα αφαιρεθεί ένα κομμάτι από τη σφραγίδα. Μετά το πέρας των εκλογών η σφραγίδα δεν έχει καμιά ισχύ.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας θα σπάσουν οι Γραμματείες σε εκείνες τις κάλπες που θα κριθεί αναγκαίο με απόφαση της ΚΕΦΕ. Το ψηφοδέλτιο κάθε παράταξης θα μπορεί να περιέχει μέχρι και 700 υποψήφιους για το Δ.Σ του Συλλόγου Φοιτητών και 40 υποψήφιους για το Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Το εκλογικό μέτρο θα είναι πάντα ακέραιος αριθμός. Θα στρογγυλοποιείται προς τα πάνω από 0,5 και άνω.

Τα ψηφοδέλτια που περιλαμβάνουν άτομα που δεν διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα θεωρούνται άκυρα. Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν τουλάχιστον 3 παραβάν».

Η ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής Κ.Σ στην ΑΣΟΕΕ και αριστερών σχημάτων για εκλογές εντός πανεπιστημίου:

Οι φοιτητικές εκλογές του φοιτητικού συλλόγου ΑΣΟΕΕ διεξάγονται σήμερα  Τετάρτη 10/5/2023 από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ. στο κεντρικό κτήριο της ΑΣΟΕΕ. Συγκεκριμένα: Οι φοιτητές των Τμημάτων Οικονομικής Επιστήμης και ΔΕΟΣ θα ψηφίζουν στην αίθουσα Α21, Οι φοιτητές των Τμημάτων Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών και ΔΕΤ στην Α22. Οι φοιτητές των Τμημάτων ΟΔΕ και Μάρκετινγκ στην Α23 και Οι φοιτητές των Τμημάτων Πληροφορικής και Στατιστικής στην Α24.

Οι φοιτητές για να ψηφίζουν θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και φοιτητικό πάσο. Σε περίπτωση απώλειας ταυτότητας θα χρειαστεί βεβαίωση απώλειας και σε περίπτωση απώλειας πάσο θα χρειαστεί βεβαίωση σπουδών. Καλούμε τους φοιτητές σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές του φοιτητικού μας συλλόγου.

Η ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωση είχε εκδώσει και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

«Ύστερα από απόφαση Γενικής Συνέλευσης 8 ολόκληρων ατόμων-μελών της ΠΚΣ, ξεκίνησε σήμερα το «διήμερο» φοιτητικών εκλογών στο Σύλλογο ΣΕΥ του ΔΙΠΑΕ. Σε έναν σύλλογο κυριολεκτικά φάντασμα, που μόνη της, ίδρυσε η ΠΚΣ, τον οποίο δεν αναγνωρίζει καμία απολύτως άλλη δύναμη εκτός από την ίδια.

Για ακόμη μια φορά, ενώ η ΠΚΣ έχει υπογράψει και συμφωνήσει για την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών πανελλαδικά, στις 10 Μαΐου, δίχως ντροπή βγάζει αφίσες και στήνει εκλογές-παρωδία, σε διαφορετική ημερομηνία. Και δυστυχώς, αυτή της η στάση, καταδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο, πως μοναδικό της μέλημα είναι να μην στεναχωρηθεί ο Περισσός. Κοινώς, δεν τους καίγεται καρφί, για μία δημοκρατική διαδικασία όπως οι φοιτητικές εκλογές, πόσω μάλλον, για τη φωνή των φοιτητών και την εκλογική τους βούληση.

Για άλλη μία χρονιά, στο ίδιο έργο θεατές, η ΠΚΣ με εκλογές δύο ημερών, απομονωμένη από ολόκληρη τη φοιτητική κοινότητα και χωρίς την συμμετοχή άλλων δυνάμεων, χωρίς εκλογικούς καταλόγους, χωρίς αναφορά στον τόπο διεξαγωγής των εκλογών και κάλπες δια περιφοράς, οι οποίες «φυλάσσονται» στα γραφεία του ΚΚΕ, μας κάνει πιο ξεκάθαρο από ποτέ το εξής. Πως η νοθεία και οι διαδικασίες που θυμίζουν ολοκληρωτικά καθεστώτα, είναι ο μόνος τρόπος, με τον οποίο η ΠΚΣ, μπορεί να υποστηρίξει τα ψέματά της, παραπλανώντας την κοινή γνώμη.

Το ξεκαθαρίζουμε λοιπόν, για πολλοστή φορά. Οι φοιτητικές εκλογές της 10ης Μαΐου, αποτελούν μία ημέρα δημοκρατίας για τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Μία ημέρα όμως, που η ΠΚΣ, έχει ήδη αμαυρώσει. Και για κακή τους τύχη, την απάντηση στη σημερινή παρωδία, τους τη δίνουν ήδη, οι φοιτητές. Στη νοθεία, στον ευτελισμό των φοιτητικών εκλογών και στους εντεταλμένους του ΚΚΕ, 10 Μαΐου, ολόκληρη η φοιτητική κοινότητα, θα γυρίσει την πλάτη. Αρκετά».

 

in.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog