Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επιστήμη & Παιχνίδι γίνονται ένα στο ΚΔΑΠ Ξυλοκάστρου

- Advertisement -
  • Επιστήμη και παιχνίδι γίνονται ένα στο ΚΔΑΠ Ξυλοκάστρου μέσα από τον συγκερασμό μαθημάτων , όπως είναι τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Μηχανική που όμως γίνονται ένα με τη Γυμναστική!

Πιο συγκεκριμένα, με τη βοήθεια του Τμήματος Μηχανοργάνωσης του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, το ΚΔΑΠ εισάγει τα παιδιά του στη μάθηση STEM μέσα από πειράματα με δυνάμεις φυσικής και φυσική δραστηριότητα. Πρόκειται δηλαδή για παιγνιώδη, βιωματική εκπαίδευση και εμπειρίες που πυροδοτούν στιγμές ενθουσιασμού με κατασκευές και μηχανισμούς χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας.

Το μάθημα που μοιάζει με παιχνίδι

Πριν ακόμα ξεκινήσει το μάθημα, προηγήθηκε μια συζήτηση με τα παιδιά και τον καθηγητή, όπου μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο, γνωρίσαμε τον Νεύτωνα, τους 3 νόμους του και εξηγήσαμε πού τους συναντάμε στην καθημερινότητά μας.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το κιτ LEGO® Education BricQ Motion, τα παιδιά πειραματίστηκαν με δυνάμεις, κινήσεις, αλληλεπιδράσεις και κατασκευές που συνδυάζουν τα Μαθηματικά, Φυσική, Μηχανική αλλά και τον Αθλητισμό!

Χρησιμοποιώντας τα δομικά στοιχεία του κιτ όπως γρανάζια, τροχούς, μπάλες, βαρίδια, έμβολα, ελατήρια αλλά και πολύχρωμα τουβλάκια Lego, τα παιδιά μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις ιδέες τους και με αυτόν τον τρόπο να ξεδιπλώσουν τη δυναμική, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και να εμπλακούν ενεργά σε εκπαιδευτικές, βιωματικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες STEM.

Ο εκπαιδευτικός στόχος του STEM

Ο συνδυασμός της προσέγγισης STEM με τα κιτ εκπαιδευτικής ρομποτικής ενθαρρύνει τους μαθητές και τις μαθήτριες μέσω βιωματικών, παιγνιωδών μαθησιακών δραστηριοτήτων και εμπειριών να καλλιεργήσουν δεξιότητες υπολογιστικής σκέψης, επίλυσης απλών και πιο σύνθετων προβλημάτων, επικοινωνίας, συνεργασίας, κλπ.

Με λίγα λόγια, το πρόγραμμα αφενός δίνει πρακτική γνώση στα παιδιά, παράλληλα όμως καλλιεργεί τις λεγόμενες δεξιότητες του 21ου αιώνα που όμως θεωρούνται ουσιώδεις για τα σημερινά παιδιά και τους μελλοντικούς πολίτες του κόσμου. Ταυτόχρονα όμως τα παιδιά και διασκεδάζουν κι έτσι, η μάθηση γίνεται παιχνίδι!

Μια συνεργασία που… βάζει τα γυαλιά στους μεγάλους!

Τα παιδιά συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους, ενθουσιάστηκαν με τις δραστηριότητες κι έδωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη συνάντηση.

Αυτή, λοιπόν, ήταν μόνο η αρχή, καθώς μόλις ολοκληρωθούν οι ενότητες που αφορούν στην εκμάθηση της Μηχανικής, σειρά έχει η ένταξη της Ρομποτικής. Το μάθημα και το παιχνίδι θα μετασχηματιστούν, θα μεγαλώσουν και θα πλαισιώσουν κι άλλες δράσεις!

Υπενθυμίζουμε ότι η δράση πραγματοποιείται στο ΚΔΑΠ κάθε Τετάρτη στις 19:00.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog