Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ράλι 7% φέρνει στο Χρηματιστήριο η νίκη της ΝΔ

- Advertisement -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:45

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με ισχυρό άλμα αντιδρά στο εκλογικό αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προεξοφλώντας πλέον όχι μόνο ότι θα υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση στις ερχόμενες δεύτερες εκλογές, αλλά ενδεχομένως και ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 7,48% στις 1.217 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 172 εκατ. ευρώ. Άνοδο 6,43% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.945,00 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 11,04% στις 978,86 μονάδες.

Απότομο re-rating

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η Eurobank Equities έσπευσε να συστήσει στους επενδυτές να προσθέσουν ρίσκο στα χαρτοφυλάκια τους, καθώς άνοιξε ο δρόμος για το re-rating των ελληνικών μετοχών. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο σενάριο που θα μπορούσε να υπάρξει, καθώς διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική σύνεση, ενώ αφήνει περιθώρια για αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από ό,τι αναμένει η αγορά (επόμενος καταλύτης είναι η αξιολόγηση από τη Fitch στις 9 Ιουνίου).

Ειδικά στο μέτωπο της ενδεχόμενης αναβάθμισης, όπως έχουν επισημάνει και οι περισσότεροι αναλυτές θα είναι το γεγονός βάσης για οποιαδήποτε κίνηση στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία στο εξής, με τους front runners να σπεύδουν να τοποθετηθούν σε μια αγορά που από πλευράς αποτιμήσεων είναι σημαντικά ελκυστική. Ήταν άλλωστε και η προσδοκία που κράτησε προεκλογικά το ΧΑ σε υψηλά 105 μηνών, ακόμη και όταν οι μετρήσεις της πρόθεσης ψήφου θόλωναν το τοπίο.

Με βάση τα παραπάνω, το νέο υψηλό 9ετίας φαίνεται δεδομένο, με τον δρόμο για τις 1.250 μονάδες να είναι ανοιχτός για τον γενικό δείκτη. Μένει πλέον να δούμε αν εκτός από τον τραπεζικό κλάδο και κάποιων τίτλων του FTSE 25 που έχουν την μερίδα του λέοντος, υπάρξει διάχυση σε άλλους τίτλους τόσο της μεσαίας όσο και της μικρής κεφαλαιοποίησης. Όσο η επενδυτική βαθμίδα έρχεται χρονικά και απτά πιο κοντά όλο και περισσότεροι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν μέρος στην άνοδο της αγοράς.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, διψήφια, πάνω από 10%, είναι η άνοδος σε Eurobank, Alpha bank, Πειραιώς, ΔΕΗ και Εθνική, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Quest σημειώνουν άνοδο άνω του 6%, ενώ άνω του +5% είναι οι Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Λάμδα, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ.

Τα κέρδη σε ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ και Jumbo ξεπερνούν το 4%, ενώ εκείνα των ΟΤΕ, Βιοχάλκο και Autohellas το 3%. Άνω του +2% κινούνται οι Τιτάν, ΟΛΠ και Aegean, με την Coca Cola να είναι στο +1,37%.

 

Πηγή: capital.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog