Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημοσκόπηση: Αυτοδυναμία της ΝΔ «βλέπει» πάνω από το 50% στις δεύτερες εκλογές

- Advertisement -

Στις 20,1 μονάδες καταγράφεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Πώς αισθάνονται οι πολίτες με το αποτέλεσμα και που αποδίδουν τη διαφορά.

Αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας «βλέπει» η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Το 50% των ερωτηθέντων έχουν θετικά συναισθήματα για το αποτέλεσμα των εκλογών και το 44% αρνητικά και η πλειονότητα αποδίδει τη σαρωτική επικράτηση της ΝΔ στις «σημαντικές αδυναμίες της αντιπολίτευσης» να εκπέμψει σαφές μήνυμα.

 

Τα συναισθήματα και οι εκτιμήσεις για το μέλλον

Το 50% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε θετικά συναισθήματα και το 44% αρνητικά.

Ειδικότερα:

  • Το 21% αισθάνεται ικανοποίηση
  • Το 15% ελπίδα
  • Το 15% ανησυχία
  • Το 15% θυμό
  • Το 14% ανακούφιση
  • Το 14% λύπη.

Σε ερώτηση για το αν τα πράγματα στο μέλλον για τη χώρα θα είναι καλύτερα ή χειρότερα, το 50% απαντά «σίγουρα ή μάλλον καλύτερα» και το 38% «σίγουρα ή μάλλον χειρότερα».

Γιατί επικράτησε η ΝΔ – Προσδοκίες από τη δεύτερη κάλπη

Στις «σημαντικές αδυναμίες της αντιπολίτευσης» να εκπέμψει σαφές μήνυμα αποδίδει το 43% των ερωτηθέντων την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές. Το 35% εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιο ικανός για τη θέση του πρωθυπουργού από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, το 28% ότι η ΝΔ είχε να επιδείξει θετικό έργο την τετραετία 2019-2023, το 26% ότι η ΝΔ είχε στήριξη από τα ΜΜΕ και τα οικονομικά συμφέροντα και το 18% ότι ήταν πιο σαφές τι σημαίνει η ψήφος στη ΝΔ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά πως στις εκλογές στις 25 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία, ενώ το 28% πως η ΝΔ πρέπει να συγκυβερνήσει με άλλο κόμμα.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ

Σε ερώτηση για την αξιωματική αντιπολίτευση, το 52% υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ ενώ το 28% ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να λάβει υψηλότερο ποσοστό για να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος στη νέα κυβέρνηση.

Τέλος, όσον αφορά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το 46% θεωρεί ότι θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού και το 33% να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.

Στις 20,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 20,1 μονάδες με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει 38,1%, και τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στο 18%. Tο ΠΑΣΟΚ καταγράφει 13,3%, το ΚΚΕ 6,6%, η Ελληνική Λύση 4,2%, ενώ στη Βουλή μπαίνουν τόσο η Πλεύση Ελευθερίας με 3,6% όσο και η Νίκη με 3,2%.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog