Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Μεγάλη αλλαγή στα διόδια – Τι θα ισχύει για τους οδηγούς

- Advertisement -
  • Ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει αναθεωρημένη ρύθμιση για τις χρεώσεις των διοδίων ανάλογα με την κατηγορία οχήματος του κάθε ιδιοκτήτη.

Το Υπουργείο Μεταφορών της Ρουμανίας προτείνει ένα νέο νόμο που αφορά το κόστος χρήσης των δημόσιων δρόμων της χώρας. Ενδεικτικά, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα πληρώνουν περισσότερα, ανάλογα με την κατηγορία του αυτοκινήτου, τις προδιαγραφές ρύπων που πληρούν και την διάρκεια χρήσης του δημόσιου οδικού δικτύου.

Η νέα πρόταση του υπουργείου θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2026 και είναι υπό συζήτηση έως τις 23 Μαϊου.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Μεταφορών δρομολόγησε νέο σχέδιο νόμου προς συζήτηση, το οποίο προτείνει ένα σύστημα υπολογισμού και καθορισμού του κόστους διοδίων.

Η πρόταση του Υπουργείου κάνει διάκριση μεταξύ «μικρών αυτοκινήτων» και «φορτηγών», γεγονός που θα αποτυπωθεί και στον τρόπο χρέωσης της κυκλοφορίας τους στους δημόσιους δρόμους.

Με απλά λόγια, τα σκεπτικό πίσω από την πρόταση είναι τα αυτοκίνητα να πληρώνουν ανάλογα με την κατηγορία ρύπανσης και τα φορτηγά με τα χιλιόμετρα που διένυσαν.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση βασίζεται στο σκεπτικό «ο ρυπαίνων πληρώνει» και αποτελεί μέρος των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση της Ρουμανίας για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες νόρμες και να μεταλλάξει τις μεταφορές και να τις κάνει βιώσιμες.

Προς το παρόν, όλα τα οχήματα που κινούνται στους δημόσιους δρόμους της Ρουμανίας είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν διόδια, με το κόστος τους να καθορίζεται αποκλειστικά από την κατηγορία του οχήματος που τους χρησιμοποιεί.

Σύμφωνα όμως με τις νέες ρυθμίσεις που προτείνει το υπουργείο Μεταφορών της Ρουμανίας, τα νέα διόδια θα ισχύουν για οχήματα συνολικού βάρους έως 3,5 τόνων. Αυτό σημαίνει ότι η αξία τους θα καθοριστεί με νέα κριτήρια, διαφορετικά από αυτά που ισχύουν αυτή τη στιγμή.

Εκτός όμως από την κατηγορία του οχήματος, ως κριτήρια διαφοροποίησης εισήχθησαν οι εκπομπές ρύπων στην οποία ανήκει κάθε όχημα, καθώς και η διάρκεια της χρήσης των αυτοκινητόδρομων.

Ουσιαστικά, η τιμή των διοδίων θα είναι ανάλογη με την κατηγορία «ρύπανσης» του κάθε οχήματος.

Βέβαια, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι παρόμοιο τρόπο καταβολής διοδίων έχουν και ορισμένες άλλες χώρες στον πλανήτη, λαμβάνοντας, κατά κύριο λόγο, υπόψη την διανυθείσα απόσταση κάθε οχήματος στον αυτοκινητόδρομο.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog