Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τιτανικός: Μετά από έναν αιώνα δεν πίστευαν στα μάτια τους με αυτό που βρήκαν στο χώρο του ναυαγίου

- Advertisement -
  • Εξαιρετικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν στο ναυάγιο του Τιτανικού, μετά την πρώτη ψηφιακή σάρωση πλήρους μεγέθους του πλοίου. Σύμφωνα με το BBC, μία ομάδα ανέσυρε μέσα από τα συντρίμμια ένα χρυσό περιδέραιο, το οποίο δεν είχε δει κανείς για πάνω από 100 χρόνια.

Ένας από τους συντονιστές της αποστολής, ο Ρίτσαρντ Πάρκινσον, CEO της Magellan, ανέφερε πως η ανακάλυψη του περιδέραιου ήταν καταπληκτική και είπε πως η ομάδα των ειδικών δεν μπορούσε να αγγίξει το περιδέραιο λόγω μίας συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, η οποία εμποδίζει τους δύτες να ανασύρουν αντικείμενα από το ναυάγιο.

Η εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων Magellan με έδρα το Γκέρνσεϊ δείχνει εικόνες ενός χρυσού πολύτιμου λίθου σε σχήμα δοντιού από έναν προϊστορικό καρχαρία, που ονομάζεται Megalodon, που βρέθηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Τα μέλη της ομάδας είπαν ότι θα προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν τον ιδιοκτήτη του περιδέραιου χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να βρουν μέλη της οικογένειας μεταξύ των 2.200 επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο όταν βυθίστηκε ο Τιτανικός.

Οι εικόνες των επιβατών, ειδικά τα πρόσωπά τους, αλλά και τα ρούχα που φορούσαν, θα αναλυθούν προσεκτικά στο πλαίσιο του έργου, αναφέρει επίσης η εταιρεία. Η σάρωση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2022 από την Magellan Ltd, μια εταιρεία χαρτογράφησης βάθους, και την Atlantic Productions, η οποία κάνει ένα ντοκιμαντέρ για το έργο.

Πρόκληση η αποστολή

Τα τηλεχειριζόμενα υποβρύχια από μια ομάδα σε ένα ειδικό σκάφος πέρασαν περισσότερες από 200 ώρες εξετάζοντας τα συντρίμμια από πλευρά σε πλευρά.

Περισσότερες από 700.000 εικόνες καταγράφηκαν από κάθε γωνία, προκειμένου να παραχθεί μία πιστή τρισδιάστατη ανακατασκευή. Ο Gerhard Seiffert του Magellan, ο οποίος συντόνισε την αποστολή, είπε ότι ήταν το μεγαλύτερο έργο υποβρύχιας σάρωσης στο οποίο συμμετείχε ποτέ.

«Το βάθος στο οποίο βρίσκεται, σχεδόν 4.000 μέτρα, είναι επίσης πρόκληση λόγω των ρευμάτων. Δεν μας επιτρεπόταν να αγγίξουμε τίποτα για να μην καταστρέψουμε τα συντρίμμια. Μια άλλη πρόκληση ήταν η χαρτογράφηση κάθε τετραγωνικού εκατοστού – ακόμη και μη ενδιαφέροντων μερών», εξήγησε. Η σάρωση δείχνει τόσο την κλίμακα του πλοίου όσο και κάποιες μικρές λεπτομέρειες όπως τον σειριακό αριθμό σε μία από τις προπέλες.

«Θα μπορούσε να προσφέρει ενδείξεις για το τι συνέβη στον Τιτανικό»

Το τόξο, τώρα καλυμμένο με σκουριά , είναι εύκολα αναγνωρίσιμο ακόμα και μετά από 100 χρόνια. Μια τεράστια τρύπα στο κατάστρωμα είναι η ένδειξη ότι κάποτε υπήρχε μια εσωτερική σκάλα εκεί. Η πρύμνη είναι ένα βουνό από μέταλλο, αυτό το μέρος του πλοίου είναι το πρώτο που έπεσε στον βυθό της θάλασσας.

Διάσπαρτα τριγύρω υπάρχουν διάφορα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της διακοσμητικής μεταλλικής κατασκευής του πλοίου, αγάλματα και κλειστά μπουκάλια σαμπάνιας.

Φαίνονται επίσης τα αντικείμενα των επιβατών, μεταξύ των οποίων δεκάδες παπούτσια. Ο Parks Stephenson, ο οποίος έχει μελετήσει τον Τιτανικό για πολλά χρόνια, είπε ότι έμεινε «έκπληκτος» όταν είδε για πρώτη φορά τις σαρώσεις.

«Χάρη σε αυτούς μπορείτε να δείτε το ναυάγιο όπως ποτέ άλλοτε, στο σύνολό του. Μπορείτε επίσης να δείτε πραγματικά σε ποια κατάσταση βρίσκεται το ναυάγιο τώρα.» Είπε ότι η μελέτη των σαρώσεων θα μπορούσε να προσφέρει νέες ενδείξεις και μια νέα άποψη για το τι συνέβη στον Τιτανικό εκείνη τη μοιραία νύχτα του 1912.

 

In.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog