Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πελοπόννησος: Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες που λίγοι γνωρίζουν

- Advertisement -
  • Ερύμανθος είναι επίμηκες και με πολλές κορυφές όρος της βόρειας Πελοποννήσου, εκτεινόμενο στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας. Το υψηλότερο σημείο του είναι η κορυφή Ωλενός (ή και Ωλονός) με υψόμετρο 2.224 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι το τέταρτο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και συμπεριλαμβάνεται στα λεγόμενα αλπικά βουνά της Ελλάδας.

Από τον Ερύμανθο πηγάζουν οι ποταμοί Βουραϊκός, Ερύμανθος, Παραπείρος, Πείρος, Πηνειός, Σελινούντας, καθώς και αρκετά άλλα μικρότερα ποτάμια και χείμαρροι.

Ο Ερύμανθος γεωλογικά ανήκει στη ζώνη Ωλονού-Πίνδου, ενώ κατά ένα τμήμα του συμπεριλαμβάνεται στην δυτική πλευρά του ανήκει στην ζώνη Γαβρόβου – Τριπόλεως.

Εκτάσεις του αποτελούν μέρος των προστατευόμενων περιοχών του πανευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000 με σκοπό την προστασία και την διατήρηση της άγριας χλωρίδας και πανίδας του.

Ο Ερύμανθος διακρίνεται για το άγριο φυσικό του περιβάλλον, τα δάση κωνοφόρων, την πυκνή κατά βάση βλάστηση, τα σπάνια και τα άγρια είδη φυτών, την εξαιρετική θέα και το εντυπωσιακό τοπίο, τις διάσπαρτες πηγές, τα ρυάκια, τους όμορφους ποταμούς που σχηματίζουν συχνά κοιλάδες και απότομες χαράδρες, τους επιβλητικούς βράχους και τις σπηλιές, τις πολυάριθμες σάρες που έχουν μάλιστα την ιδιομορφία να κάνουν την εμφάνιση τους και από χαμηλότερα υψόμετρα, τους εντυπωσιακούς κόκκινους και πράσινους σχιστόλιθους, καθώς και τα γραφικά και όμορφα χωριά που βρίσκονται στην έκτασή του.

Οι «άγνωστοι» καταρράκτες της Νεμούτας

Ο Ερύμανθος ποταμός κρύβει στο πέρασμά του μία σπάνια ομορφιά, μία φυσική όαση με καταρράκτες που έχει μείνει πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, στη Νεμούτα, ένα χωριό του νομού Ηλείας, στα σύνορα με την Αχαΐα και την Αρκαδία, χτισμένο σε υψόμετρο 560 μέτρων.

Μία διαδρομή απείρου κάλλους σε οδηγεί σε έναν κρυμμένο θησαυρό. Ένας καλής βατότητας ακόμη και για συμβατικά αυτοκίνητα χωματόδρομος (3 χλµ) οδηγεί από τη Νεμούτα προς το χωριό Ελαία και τη μεταλλική γέφυρα του Ερύμανθου ποταμού, όπου πολύ κοντά βρίσκεται ένας από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες της περιοχής.

Λίγα μέτρα πριν τη γέφυρα ξεκινά μονοπάτι πλάι στη μικρή όχθη του ποταμού που σε λίγα λεπτά οδηγεί μέσα στο φαράγγι και σε ένα ονειρεμένο τοπίο. Η πρόσβαση είναι εύκολη ακόμα και για παιδιά και η απόσταση με τα πόδια μικρή.

Η απόσταση από το Ναύπλιο είναι 152 χιλιόμετρα και από την Αρχαία Ολυμπία 26 χιλιόμετρα.

Απολαύστε μία πτήση με drone πάνω από τον ποταμό Ευρύμανθο και τους καταρράκτες της Νεμούτας.

- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εύκολη πρόσβαση, για τον μεγάλο καταρράκτη αφήνεις το αυτοκίνητο 100 μέτρα πριν την γέφυρα του Ερυμάνθου και έχει μονοπάτι περίπου 200 μέτρα και μένεις με το στόμα ανοιχτό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog