Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πελοπόννησος: Ποια παραλία με συγκεκριμένο σχήμα θεωρείται μία από τις ομορφότερες της Μεσογείου

- Advertisement -
  • Η Βοϊδοκοιλιά είναι παραλία της Μεσσηνίας που θεωρείται από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Είναι διάσημη κυρίως για το ολοστρόγγυλο σχήμα της που θυμίζει το γράμμα Ω.

Βρίσκεται βόρεια της Πύλου, στις ακτές του Ιονίου, και εφάπτεται με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας από την οποία χωρίζεται με μία λωρίδα αμμόλοφων.

Η παραλία και η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000. Στο νότιο άκρο της Βοϊδοκοιλιάς αναπτύσσεται το ακρωτήριο Κορυφάσιο, όπου βρίσκονταν τα ερείπια της κλασικής πόλης της Πύλου.

Η παραλία προσεγγίζεται από χωματόδρομο που διασχίζει περιμετρικά την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, από χωματόδρομο από το χωριό Πετροχώρι καθώς και από μονοπάτι από την παραλία Διβάρι.

Ιστορία

Πιστεύεται ότι η παραλία αντιστοιχεί στην παραλία Βουφράδα στην οποία σύμφωνα με την Οδύσσεια, έφτασε το πλοίο του Τηλέμαχου κατά την άφιξή του στην Πελοπόννησο, με σκοπό να συναντήσει τον Νέστορα και τον Μενέλαο.

Στην Πρωτοελλαδική περίοδο αναπτύχθηκε στην περιοχή οικισμός που διέθετε ένα μεγάλων διαστάσεων κτίριο, που ίσως είχε το ρόλο διοικητικού κέντρου. Ο οικισμός κατοικήθηκε αδιάλειπτα ως και την ΥΕ ΙΙΙ περίοδο.

Ο Μυκηναϊκός τάφος

Στη βόρεια πλευρά της παραλίας βρίσκονται τα ερείπια θολωτού τάφου της Μυκηναϊκής περιόδου, ο οποίος ανασκάφηκε από τον αρχαιολόγο Σπύρο Μαρινάτο.

Σύμφωνα με την περιγραφή του Παυσανία, ανήκε στον γιό του Νέστορα Θρασυμήδη. Στην περιοχή αυτή ανασκάφηκε επίσης οικισμός της 4ης χιλιετίας π.Χ.

Τον “τάφο του Θρασυμήδη” εντόπισε πρώτα ο βρετανός περιηγητής G.B.Grundy στα τέλη του 19ου αιώνα. Τον ανέσκαψε ο Σπ. Μαρινάτος τη δεκαετία του 1950 και τον διερεύνησε συμπληρωματικά ο Γ. Σ. Κορρές το 1976-77, όταν παρατήρησε έναν ταφικό πίθο που δεν είχε καταγράψει ο Μαρινάτος.

 

anagnostis.org

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Πράγματι, υπέροχη, απίθανη, μοναδική, απολαυστική και χαλαρωτική παραλία”!!!!! Ε ωραία, γι’ αυτό λοιπόν το λόγο, τι περιμένετε και κάθεστε ακόμη, και το μελετάτε, το εξετάζετε και το σκέφτεστε ακόμη, δηλαδή? Δεν έρχεστε, λέγω εγώ, καλύτερα λιγάκι και από εκεί, ούτως ώστε να μας δωθεί η δυνατότης και η ευκαιρία, στο να κάνουμε ένα θαλασσινό μπανάκι μαζί, αγαπητή μου κυρία, εσείς?!!! Τασος

  2. Ακόμη, αγαπητή μου κυρία, η πράγματι υπέροχη, απίθανη, μοναδική, απολαυστική, όσο και χαλαρωτική παραλία αυτή, συνδιάζει και διαθέτει, για τους τυχερούς αυτούς, κολυμβητές και λουόμενούς της, και άλλα δύο βασικά, καθώς επίσης και συγκριτικά πλεονεκτήματα: Το πρώτο, ότι είναι σχεδόν ερημική, ακόμη και σε περιόδους τουριστικής αιχμής, πράγμα το οποίο και σημαίνει πως ο,τι θα κάνουμε εμείς οι δυό ετούτο το μπανάκι μας, μακριά από κοσμικότητες και απο τα αδιάκριτα βλέμματα, ετούτου του περίεργου, κακόβουλου, όσο και κουτσομπόλη λαουντζίκου και κοσμάκη, δίχως να μας ενοχλήσει και κανείς, και δεύτερον και κυριότερον, μερικά μόλις χιλιόμετρα πιο πάνω, βρίσκεται το ονειρικό, μεγαλοπρεπές, εμβληματικό, υπερπολυτελές και θαυμαστό ξενοδοχειακό αυτό θέρετρον, το πεντάστερο, τι πεντάστερο δηλαδή, εξάστερο και βάλε – εις την πραγματικότητα – είναι, το “Costa Navarino”, που πιθανότατα να είναι (για όσον αφορά μια αξέχαστη, ανεπανάληπτη και αλησμόνητη διαμονή), η κατάληξή μας, αγαπητή μου κυρία, εκεί!!! Τασος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog