Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ακέφαλο το Σοφικό – Στην δικαιοδοσία του Δήμου η Κοινότητα 

- Advertisement -
  • Με διαπιστωτική πράξη δημάρχου οι αρμοδιότητες της κοινότητας Σοφικού περνούν στον δήμο και στις υπηρεσίες του.
  • Η ενέργεια ήρθε ως επιστέγασμα της αμετακίνητης θέσης του πλειοψηφούντα τοπικού συμβούλου, μέχρι και τις 13 Απριλίου προέδρου της κοινότητας- Γρηγόρη Ρωτίδη να συγκαλέσει – ως ορίζει ο νόμος- ειδική συνεδρίαση για την ανάδειξη νέου προεδρείου σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Υπουργείο σε νεότερη και σαφή εγκύκλιό του.  

 

Ανάλογες διαδικασίες διενεργήθηκαν σε άλλες 6 κοινότητες του δήμου Κορινθίων χωρίς ουσιαστικά προβλήματα αφού κανείς δεν ήθελε να οδηγήσει το χωριό του σε αδιέξοδο.

Στο Σοφικό ωστόσο πρόσκληση για ειδική συνεδρίαση εκδόθηκε μια φορά χωρίς να καθίσταται εφικτή αφού δεν υπήρχε απαρτία, μάλιστα ο ίδιος ο πλειοψηφών απουσίαζε. Ο πλειοψηφών Γρηγόρης Ρωτίδης δεν προχώρησε σε δεύτερη συνεδρίαση ωθώντας τους τοπικούς συμβούλους σε ενέργειες προς τον δήμο και το Υπουργείο.

Ο Δήμαρχος, ως μη έχων αρμοδιότητα να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση και με την άρνηση του κ.Ρωτίδη να προχωρήσει στην εφαρμογή της εγκυκλίου προχώρησε χθες βράδυ σε διαπιστωτική πράξη μεταβίβασης αρμοδιοτήτων της κοινότητας.

Η αναγκαιότητα της διαπιστωτικής πράξης προήλθε από την άρνηση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου να καταβάλλει το ποσό της πάγιας προκαταβολής στις κοινότητες του δήμου δεδομένου ότι αυτή καταβάλλεται στον εκάστοτε πρόεδρο και το Σοφικό, δεν διαθέτει τέτοιον!

Προκειμένου να μην χάσουν οι κοινότητες τα χρήματα της πάγιας προκαταβολής για εργασίες που είναι άκρως απαραίτητες αυτό το διάστημα, και με δεδομένη την απάντηση του υπουργείου πως δεν νομιμοποιείται  ο δήμαρχος να συγκαλέσει την ειδική συνεδρίαση , κρίθηκε αναγκαία η διαπιστωτική πράξη της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων. «Δεν έχω πρόθεση αλλά ούτε και χρόνο να υποκαταστήσω την κοινότητα» ξεκαθάρισε εξ αρχής  μιλώντας για το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας ο Δήμαρχος Κορινθίων εξήγησε ωστόσο πως η μεταβίβαση γίνεται προκειμένου να λειτουργήσει η κοινότητα και να μην εξαιρείται από ζητήματα όπως οι πάγιες προκαταβολές. «Αν καταφέρει η κοινότητα να εκλέξει νέο πρόεδρο και η αποκεντρωμένη εγκρίνει την απόφαση αυτή με χαρά θα επιστρέψω τις αρμοδιότητες στην τοπική κοινότητα» κατέληξε ο κ.Νανόπουλος.  

Στην συνεδρίαση του ΔΣ έδωσαν το παρών οι τοπικοί σύμβουλοι πλήν του Γρηγόρη Ρωτίδη καταθέτοντας την αγανάκτηση τους για την  στάση του κ.Ρωτίδη και την δυσμενή εξέλιξη που αφορά στην ιστορική τους κοινότητα. “έχουμε κάνει και πρόεδροι και αντιδήμαρχοι και έχουμε φύγει με ψηλά το κεφάλι” ανέφερε ο κ.Κλέττας.

ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ!

Η παράταξη της ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ προχώρησε στην πρωτοφανή θα έλεγε κανείς πρόταση εξουσιοδότησης του δημάρχου να συγκαλέσει την ειδική συνεδρίαση παρ ότι ο νόμος δεν το επιτρέπει! «Βρήκαμε κενό νόμου και αφήνουμε το χωριό ακέφαλο. Είναι ντροπή!  Πάρτε την ευθύνη εσείς κι ας τρέξει ο κ.Ρωτίδης να βγάλει παράνομες τις διαδικασίες» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής κ.Νίκος Σταυρέλης.  

Την πρόταση υποστήριξε και ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ.Χρήστος Κορδώσης, υποψήφιος με την ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ στις επερχόμενες εκλογές με υπέρμετρο ζήλο θα έλεγε κανείς αφού δεν δίστασε να πει πως ο νόμος ουσιαστικά δεν έχει καμία σημασία.

«Σήμερα καλούμαστε να είμαστε αυτοδιοικητικοί, υπάρχει ανομία. Το Υπουργείο λέει αυτά και εντάξει  λέει αλήθεια. Εμείς αποδεχόμαστε την λάθος άποψη ή αναλαμβάνουμε τα ηνία; Παίζουμε χαμηλό παιχνίδι με ψηλές μπαλιές για ένα καπετανάτο; Συμφωνώ με την πρόταση του κ.Σταυρέλη. Ας το κάνουμε εμείς κι ας είναι παράνομη η απόφαση. Εμείς  είμαστε ο νόμος!»

 

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ Ο ΑΛΕΚΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ 

Ενστάσεις κατέθεσε επί της πρότασης μιλώντας για το αδιέξοδο της διαδικασίας ο πρώην δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός κρατώντας για πολλοστή φορά στάση αυτοδιοικητική, στάση ευθύνης έναντι του δήμου και των θεμάτων του.

 

« Άκουσα πολλά για το θέμα, δεν άκουσα νομική άποψη. Μπορεί ή δεν μπορεί ο δήμαρχος να συγκαλέσει; Υπάρχει κενό νόμου. Ας πούμε ότι αποφασίζουμε και εξουσιοδοτούμε τον δήμαρχο να συγκαλέσει την ειδική συνεδρίαση. Τι θα γίνει μετά; Θα βγει νέο προεδρείο, η απόφαση θα πάει στην αποκεντρωμένη η οποία δεν θα την εγκρίνει , ακόμα κι αν  την εγκρίνει όμως θα προσφύγει ο οποιοσδήποτε και πάλι το Σοφικό δεν θα έχει πρόεδρο. Ας κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα να πείσουμε τον Γρηγόρη τον Ρωτίδη να συγκαλέσει την συνεδρίαση».

 Στην εξουσιοδότηση επέμεινε ο Νίκος Σταυρέλης προσπερνώντας – αν και έχει πολλές φορές εφιστήσει την προσοχή στην δημοτική αρχή για θέματα νομιμότητας και ακύρωσης αποφάσεων του ΔΣ. Πάλι το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει, η κοινότητα Σοφικού να μην έχει πρόεδρο!

Την συζήτηση, μετέθεσαν  σε πολιτικό επίπεδο ,  ο κ.Σωτήρης Παπαδημητρίου και  ο κ.Γιάννης Καρασάββας κατηγορώντας τον δήμαρχο για κατάργηση της κοινότητας, καταλογίζοντας του ανοχή σε χουντικές ενέργειες ενός ατόμου!

 

Η κοινότητα είναι εκατοντάδες χρόνια, έρχεται ο κ.Νανόπουλος και την καταργεί διότι ένας κ Ρωτίδης δεν θέλει να εφαρμόσει το νόμο, να μην κάνει εκλογές. Με την κάλυψη τη δική σου γίνεται αυτό, περιμένω από σένα  να κάνεις ότι πρέπει. Να τους καταδικάσετε, με αυτούς θα διοικήσετε; Δεν εμφανίστηκε γιατί έτσι θέλει, φασιστικές και χουντικές πρακτικές, εφόσον τους καλύπτετε είστε ίδιος με αυτούς» ανέφερε ο κ.Παπαδημητρίου

ενώ ο κ.Καρασάββας είπε: «Ένας πρόεδρος καμπόικα κάνει ότι θέλει με την στήριξή σας. Είναι φίλος σας και υποψήφιος σας. Είναι πιο βαθύ το θέμα, είναι δημοκρατίας. Όλοι γνωριζόμαστε και φοβάμαι ότι θα έχουμε πολύ άσχημα γεγονότα στις 8 Οκτώβρη. Ξέρετε τι εννοώ κ.Δήμαρχε. Έχετε απόλυτη ευθύνη για την τήρηση της δημοκρατίας. Έπρεπε να έχετε επιβάλλει στον Ρωτίδη να κάνει το σωστό. Ότι άλλο είναι μη σύννομο»

 

 Ο πρώην αντιδήμαρχος και νομικός κ.Μιχάλης Χατζής που παρίστατο παρότρυνε τον δήμαρχο να καταθέσει μήνυση για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του κΡωτίδη.

 

Εντύπωσε προκάλεσε η τοποθέτηση του κ.Μαρίνου Κονδύλη, δικηγόρου στο επάγγελμα, ο οποίος ανέφερε πως το Σώμα θα πρέπει να μείνει στην ουσία και να εξουσιοδοτήσει τον δήμαρχο να προχωρήσει σε ενέργεια παρ ότι δεν προβλέπεται με τα όποια νομικά ζητήματα προκύψουν να αντιμετωπίζονται μετά.

 

Ο δε δημοτικός σύμβουλος κ.Χρήστος Μελέτης εξέφρασε την αγωνία του για την μη απόδοση της πάγιας προκαταβολής και το πώς το χωριό θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, όταν η δημοτική αρχή στην οποίαν ο ίδιος μετείχε ως αντιδήμαρχος και για πολλά έτη δεν απέδιδε στις κοινότητες καμία παγία, ούτε ένα ευρώ για ανάλογες χρήσεις!

 

 «Επειδή πήρατε απόφαση να παρανομήσω δεν σημαίνει πως θα το κάνω. Θα ζητήσω έγγραφη απάντηση από το υπουργείο για το εάν νομιμοποιούμαι να συγκαλέσω ειδική συνεδρίαση και αν δεν νομιμοποιούμαι δεν πρόκειται να το κάνω» κατέληξε ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος.  

 

Πριν από την συνεδρίαση από τον δήμαρχο αλλά και στην διάρκειά της από τον πρώην δήμαρχο έγιναν προσπάθειες ο Γρηγόρης Ρωτίδης να μετακινηθεί της αδιάλλακτης θέσης του και να εφαρμόσει την εγκύκλιο, οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες.

 

Μέχρι νεοτέρας  λοιπόν, όλες οι αρμοδιότητες του τοπικού συμβουλίου πέρασαν με διαπιστωτική πράξη στο δήμο Κορινθίων

 

Χ@ra

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog