Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δρομολογείται η αύξηση του ποσού ανεργίας – Πώς θα υπολογίζεται

- Advertisement -
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και σύνδεσή του με το μισθό που ελάμβανε ο άνεργος τα τελευταία χρόνια της απασχόλησής του πριν την έξοδό του στην ανεργία, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.

Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο και στην οποία συμμετέχουν και στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), εξετάζει την πιλοτική εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη σε ο, τι αφορά την επιδότηση της ανεργίας.

Αύξηση του ποσού

Στις προτάσεις είναι η αύξηση του ποσού του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα συνδεθεί με το ύψος του μέσου μισθού του ανέργου τα τελευταία χρόνια, πριν την έξοδό του στην ανεργία. Αυτό θα ισχύει για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Δηλαδή κατά τους πρώτους έξι μήνες της ανεργίας, το επίδομα να είναι κοντά στον μέσο μισθό. Ακολούθως, θα μειώνεται σταδιακά και μέχρι το τέλος του χρόνου της επιδότησης, θα φθάνει τα σημερινά επίπεδα (στα 479 ευρώ).

Σύνδεση με τον μισθό

Βασική διαφοροποίηση της νέας διαδικασίας είναι ότι το ποσό του επιδόματος που θα χορηγείται θα συνδέεται με τον μισθό που λάμβανε ο άνεργος όταν εργαζόταν.

Ουσιαστικά, θα προκύπτει ένας μέσος μισθός των τελευταίων χρόνων πριν ο άνεργος χάσει την εργασία του. Ποσοστό αυτού θα είναι το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει.

Τους πρώτους έξι μήνες θα χορηγείται επίδομα ανεργίας περίπου 60% του μέσου μισθού των τελευταίων ετών.

Τους υπόλοιπους μήνες το επίδομα ανεργίας θα επανέρχεται στη σημερινή βάση δηλαδή θα είναι ποσοστού του κατώτατου μισθού. στη βάση που ήδη υπάρχει, δηλαδή ως ποσοστό του κατώτατου μισθού.

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου το επίδομα ανεργίας έχει διαμορφωθεί στα 479 ευρώ. Αυτό θα είναι και το κατώτατο όριο που θα θεσμοθετηθεί για τη χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής, κάτω από το οποίο δεν θα «πέφτει» κανείς άνεργος.

Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους (479 ευρώ) και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό.

Το επίδομα λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φθάνει μόλις το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων.

 

 

in.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οχι ρε παιδια. Ψηφο στον συριζα ωστε η διαφορα χρηματων να παει στις ΜΚΟ να φέρνουν μεταναστες να παιρνουν επιδοματα αλληλεγγυης. Μην ειστε χαζοι. Οι μεταναστες ειναι ταξικα αδελφια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog