Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Η ενδοκρινολόγος του L-Medical ενημερώνει για την Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

- Advertisement -
  • Πρόκειται για μία αυτοάνοση θυρεοειδική νόσο, δηλαδή μία κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά του θυρεοειδή αδένα. Η φλεγμονή που προκαλείται από τη νόσο οδηγεί συχνά στον υποθυρεοειδισμό.

Είναι η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού στις μέρες μας και πρωταρχικά επηρεάζει μέσης ηλικίας γυναίκες , αλλά μπορεί να παρουσιαστεί σε άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας ακόμα και στα παιδιά.

Η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto τυπικά αναπτύσσεται με αργό ρυθμό και προκαλεί χρόνια καταστροφή του θυρεοειδή, οδηγώντας σε μείωση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα.

Η καθυστέρηση της διάγνωσης μπορεί να οδηγήσει σε έναν αριθμό επιπλοκών όπως:

1) Βρογχοκήλη (αυξημένο μέγεθος θυρεοειδή),

2) Καρδιαγγειακή νόσο λόγω αυξημένων επιπέδων χοληστερίνης,

3) Ψυχική νόσο (κατάθλιψη, μειωμένη libido) και τέλος

4) Μυξοίδημα, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα.

 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: εύκολη κόπωση, νωθρότητα, μυική αδυναμία, δυσανεξία στο κρύο, δυσκοιλιότητα, ωχρό και ξηρό δέρμα, οιδηματώδες προσωπείο, εύθραστα νύχια, τριχόπτωση, ανεξήγητη πρόσληψη βάρους, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, κατάθλιψη και διαταραχές μνήμης.

Για αυτούς τους λόγους, ο υποθυρεοειδισμός αλλοιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια από τον ειδικό αν παρουσιάσουν τα πρώτα μη ειδικά συμπτώματα εύκολης κόπωσης, ξηρό δέρμα, δυσκοιλιότητα και αύξηση βάρους.

 

Η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού τίθεται με τη μέτρηση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) και των θυρεοειδικών ορμονών (Τ3 και Τ4) στο αίμα. Η ανίχνευση θυρεοειδικών αντισωμάτων είναι χρήσιμη για τον καθορισμό της θυρεοειδίτιδας Hashimoto. Το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς βοηθά τον ειδικό να διακρίνει τη θυρεοειδίτιδα από την πολυοζώδη βρογχοκήλη και τους όζους που είναι ύποπτοι για κακοήθεια.

Πληθώρα μελετών έχει δείξει ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ θυρεοειδίτιδας Hashimoto και της δυσανεξίας στη γλουτένη. Φαίνεται ότι η γλουτένη πυροδοτεί επιθέσεις εναντίον του θυρεοειδή στα άτομα που πάσχουν από τη νόσο. Επομένως οι ασθενείς αυτοί καλό θα είναι να ακολουθούν δίαιτα περιορισμένη σε γλουτένη.

Η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης θυρεοειδίτιδας Hashimoto και έχει φανεί ότι τα συμπληρώματα αυτής βοηθούν στην καλύτερη εξέλιξη της νόσου, μειώνοντας τα επίπεδα αυτοαντισωμάτων. Τέλος σε ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα και έχουν μειωμέναεπίπεδα σεληνίου, σημαντικό χημικό στοιχείο των θυρεοειδικών κυττάρων, η συμπληρωματική χορήγηση σεληνίου προάγει τη μείωση της αυτοανοσίας.

Εχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό έχουν αυξημένηπιθανότητα εμφάνισης έλλειψης βιταμίνης Β12 και σιδήρου, καθώς και μειωμένα επίπεδα φυλλικού και βιταμίνης Β6. Η αναπλήρωση αυτών των στοιχείων με τη τροφή ή/και με συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι επιτακτική για κάποιουςασθενείς.

 

 

Οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μιακληρονομική ασθένεια και θα πρέπει να ελεγχθούν οι πρώτου βαθμού συγγενείς. Επίσης οι ασθενείς με μία αυτοάνοση νόσο έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν ή/και να συνυπάρχει άλλη αυτοάνοση πάθηση, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, ερυθηματώδης λύκος και πολλές άλλες.

 

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μία νόσος που προκύπτει από τον συνδυασμό γενετικών και παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον. Η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μπορούν ν΄αλλάξουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο, και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών

 

  • Υπηρεσίες στο Ενδοκρινολογικό Ιατρείο του L-Medical στο ΛουτράκιΔιάγνωση και Θεραπεία

 

  •  Παθήσεων Θυρεοειδούς αδένα
  •  Σακχαρώδους Διαβήτη
  •  Δυσλιπιδαιμίας
  •  Οστεοπόρωσης
  •  Διαταραχών εμμήνου ρύσεως-Υπογονιμότητα-Εμμηνόπαυση
  •  Διαταραχών μεταβολισμού ασβεστίου-Παραθορμόνης
  •  Παθήσεων επινεφριδίων και υπόφυσηςΠαρακολούθηση κύησηςΠαχυσαρκία και ρύθμιση βάρους σώματος

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Αποφοίτησε από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο το 2005.

Πήρε το τίτλο της Ενδοκρινολογίας το 2015.

Είναι μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής εταιρείας.

Έχει συμμετάσχει και παρουσιάσει εργασίες σε πανελλήνια και πανευρωπαϊκά συνέδρια και έχει πάρει πιστοποίηση στο υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.

Σήμερα συνεργάζεται με τα ενδοκρινολογικά τμήματα των νοσοκομείων ¨Ευαγγελισμός¨ και ¨Έλενα Βενιζέλου¨ και εχει ιατρείο στο L-Medical Λουτρακίου

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog