• Μπροστά σε ένα φρικτό και θλιβερό θέαμα βρέθηκαν όσοι επισκέφτηκαν χθες τις εκβολές του ποταμού Αποσελέμη στο Ηράκλειο Κρήτης, αφού αντίκρισαν εκατοντάδες νεκρά ψάρια να επιπλέουν στο νερό.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας, που τα προηγούμενα χρόνια έχει οδηγήσει στο θάνατο και άλλους πληθυσμούς ψαριών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, από την πρώτη αυτοψία που πραγματοποίησαν στο σημείο στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, φαίνεται ότι ο θάνατος των ψαριών οφείλεται στο γεγονός ότι έχει κατέβει η στάθμη του νερού, έχει αποκοπεί η ροή προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα τα ψάρια να έχουν εγκλωβιστεί σε ένα περιβάλλον με έλλειψη οξυγόνου και να προκύψει το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας.

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, ο οποίος είπε στην ΕΡΤ ότι τις προηγούμενες ημέρες νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν και σε άλλα σημεία, ψηλότερα, στην περιοχή του φράγματος Αποσελέμη.

Σύμφωνα με τον κ. Ξυλούρη, σήμερα θα ληφθούν δείγματα, τα οποία θα σταλούν στο ΙΘΑΒΒΥΚ, προκειμένου να αναλυθούν εργαστηριακά και να αποσαφηνιστεί η αιτία θανάτου των ψαριών, να διευκρινιστεί αν όντως, όπως φαίνεται, πρόκειται για την επανεμφάνιση του φαινομένου της ερυθράς παλίρροιας ή αν υπάρχει θέμα ρύπανσης.

 

dnews