Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«Παραπονεμένα λόγια»: Το πολιτικό τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου που θα μείνει στην ιστορία

- Advertisement -

Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια των τελευταίων 50 ετών, ένα τραγούδι που έχει προκαλέσει ρίγη συγκίνησης σε εκατομμύρια Ελληνες είναι το «Παραπονεμένα Λόγια» που συνέθεσε ο Γιάννης Μαρκόπουλος, σε στίχους του τεράστιου Μάνου Ελευθερίου.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο οποίος πέθανε στα 84 του χρόνια, έχει συνθέσει ορισμένα από τα πιο εμβληματικά πολιτικά τραγούδια που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα μένουν στη συλλογική μνήμη.

 

Τα «Παραπονεμένα Λόγια» ήταν επίσης ένα τραγούδι που ο Γιώργος Νταλάρας είπε με μοναδικό τρόπο. Το «Σεργιάνι στον Κόσμο» ήταν και η πρώτη μεγάλη δισκογραφική συνεργασία του Γιώργου Νταλάρα με τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Τα τραγούδια αυτά αρχικά παρουσιάστηκαν στην «Διαγώνιο» το Νοέμβριο του 1978 έως και τον Ιανουάριο του 1979. Τα τραγούδια είχαν πολύ θερμή ανταπόκριση από το κοινό. Ο δίσκος κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά το τέλος των παραστάσεων. Το εξώφυλλο είναι του Δημήτρη Μυταρά.

 

Ο Μάνος Ελευθερίου είχε πει για τους στίχους που έγραψε:

 

«Πρόκειται για ένα πολιτικό τραγούδι, ένα απ` τα πολλά που έγραψα όπως τα `Τραγούδια του Αγώνα` που φτιάξαμε με τον Μίκη Θεοδωράκη το `71. Σε αυτή την ενότητα ήταν και τα `Παραπονεμένα λόγια` αλλά δεν το είχα τελειώσει. Είχα γράψει το πρώτο τετράστιχο και το άφησα στην άκρη. Μετά από χρόνια το έδωσα στον Γιάννη Μαρκόπουλο για να το μελοποιήσει και να το τραγουδήσει ο Νταλάρας. Σε αυτά τα πράγματα να ξέρετε τούτο: ένας στίχος όσο καλός και να είναι, αν δεν βοηθήσει η μαγεία της μουσικής, εάν δεν βοηθήσει η φωνή του τραγουδιστή, η τύχη του αλλάζει. Χωρίς τον Μαρκόπουλο και τον Νταλάρα τι τύχη θα είχε αυτό το τραγούδι;» (Από συνέντευξη του Μάνου Ελευθερίου στον Πιερή Παναγή και στον «Φιλελεύθερο« της Κύπρου).

Και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα μαγικό, πολιτικό τραγούδι που εξέφραζε τους πόνους, τις αγωνίες, τον αγώνα επιβίωσης εκατομμυρίων πολιτών.

Ειδικά στα χρόνια μετά τη Χούντα, το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη, δημοκρατία, έκανε τέτοια τραγούδια να γίνουν σύμβολο ολόκληρου του λαού.

 

 

Στης ανάγκης τα θρανία
και στης φτώχειας το σχολειό
μάθαμε την κοινωνία
και τον πόνο τον παλιό

Παραπονεμένα λόγια
έχουν τα τραγούδια μας
γιατί τ’ άδικο το ζούμε
μέσα από την κούνια μας

Το σεργιάνι μας στον κόσμο
ήταν δέκα μέτρα γης
όσο πιάνει ένα σπίτι
και ο τοίχος μιας αυλής

Παραπονεμένα λόγια
έχουν τα τραγούδια μας
γιατί τ’ άδικο το ζούμε
μέσα από την κούνια μας

- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑντρεαςΛεκκαςΟυαλλια 🏆🏆Σίγουρα ένα από τα ωραιοτερα τραγούδια τα παραπονεμένα λόγια και η ερμηνεία από τον Νταλαρα έδεσε ωραία !Ξερεις ότι μερικές φορές το κάθε τραγούδι θέλει και τον δικό του τραγουδιστή !Αυτη είναι επίσης και η επιτυχία του κάθε συνθέτη να βρει ποιος τραγουδιστής ταιριαζει στο τραγούδι που γράφει !!Γνωστα αυτά που λέω δεν ανακάλυψα την Αμερική που λέει ο λόγος !Εγω θα σταθώ σε ένα άλλο θρυλικό τραγούδι που έγραψε ο Μαρκόπουλος και μόνο ένας Νίκος Ξυλούρης το έκανε όπως λένε οι μορφωμένοι εμβληματικό !!Τα μαύρα λάβαρα ανέμιζαν ,στην μετάφραση του Σαβανακατρανεμια !!Το θρυλικό Σαβανακατρανεμια δεν νομίζω να το έλεγε κανείς καλύτερα από τον Ξυλούρη ισως αν υπηρχε τότε ο συνονόματος ο Λεκκας ο Βασίλης που είναι παραστατικός και τα ζει τα τραγούδια του !!Καλο ταξίδι σε ένα μουσικοσυνθέτη που έβαλε και αυτός πολλά λιθαράκια στην ελληνική μουσική !!

  2. Έγινε τώρα ο κάθε αδαής και άσχετος, μουσικολόγος. Το ζαβαρακατρανέμια το φτιάχνει θρυλικό σαβανακατρανέμια. Ούτε να ακούει δεν ξέρει, ενώ δεν κατανοεί πως έτσι σπιλώνει και προσβάλλει τη μνήμη του τεθνεώτος μεγάλου μουσικοσυνθέτου. Με εκτίμηση, Αθανάσιος Κ.

  3. Να προσθέσω στον φίλο τον Αντρέα αφού ανάφερε τον Βασίλη Λεκκα και την ερμηνεία τραγουδιών του Μαρκόπουλου ,για ενα μεγάλο τραγούδι που ερμήνευσε ο Καζανζιδης με την Μαρινέλα σε μια παλιά ελληνική ταινία !Το τραγούδι ήταν «ποιος δρόμος ήταν ανοιχτός «Καπου άκουσα πριν λίγο σε ενα αφιέρωμα ότι ήταν το μοναδικό τραγούδι που είπε ο Καζαντζιδης του Μαρκοπουλου !!Το τραγούδι αυτο το είχε πει σε κάποια εκδήλωση ο Λεκκας παρά πολύ παραστατικά !Νικος

  4. ΑντρεαςΛεκκαςΟυαλλια 🏆🏆Αμάν ζημιά !!Ορθογραφικο λάθος έκανα πάλι και ποιος τον ακούει τον μορφωμένο !!Ο δαίμων του πληκτρολογίου πάλι !Αντι για Σαβαρακατρανεμια γράφτηκε Σαβανακατρανεμια 😃😃Παντως και τώρα που το ξανάγραψα η διορθώσει έβαλε σάβανα !!Το πρόβλημα είναι ότι δεν τα διαβάζω τα σχόλια για να διορθώσω κανα λάθος !!

  5. ΑντρεαςΛεκκας Ουαλλια 🏆🏆Τον Μπαμπινιωτη περιμενα ,μου βγηκε ο Αθανάσιος Κ😂😂Καταρχας χαίρομαι που είστε καλά στην υγειας σας μεγαλος άνθρωπος και με όλα αυτά που βλεπουμε !!Ενταξει σχολίαζες αλλά δεν έβαζες το όνομα !!τωρα εσυ κατάλαβες ότι ο αδαής και άσχετος Αντρεας προσβάλει την μνήμη του Μαρκοπουλου επειδη έκανε ένα ορθογραφικό λάθος που μολις το είδα το διόρθωσα αν δεις το σχόλιο μου παρακάτω !Εσυ τώρα σεβεσε την μνήμη του μουσικοσυνθέτη και στο άρθρο που είναι για να σχολιάσουν οι αναγνώστες να που ένα καλό λόγο, για ένα τραγούδι που τους αρέσει κλπ ,κάνετε πάντα με την εκτίμηση σας επίθεση στον Αντρέα να φορτώσει να γράψει κάτι να το συκοφαντήσουμε για ακόμα μια φορά !Σεβομενος την μνήμη ,το άρθρο που εγώ σχολίασα για τον μουσικόσυνθετη δεν θα σου κάνω την χάρη !Με εκτίμηση Αντρεας

  6. Zαβαρακατρανέμια. Ζα. Με ζήτα, στο έγραψαν. Ούτε νσ διορθώσεις δεν ξέρεις πια? Πες μόνο συλλυπητήρια και άσε τα άλλα αφού δε μπορείς. Άϊντε πια με σένα. Μια ζωή τα ίδια.

  7. ΑντρεαςΛεκκαςΟυαλλια🏆🏆Το πετσοκοψα Τελικα το τραγούδι !.,Το Ζα το έκανα Σα ,τα Ζαβαρα τα έκανα Σάβανα !Δεκτες οι παρατηρήσεις από τον 1811 !Παντως το ότι μου την έχετε στημένη στην γωνία για να βρείτε το παραμικρό λάθος ,τι θα γράψω ,πως θα το γράψω ,θα το γράψω σωστά ,λάθος ,δυστυχως είναι ανησυχητικό !!Ανησυχητικο διότι δεν κοιτατε τα τόσα προβλήματα που υπάρχουν στην καθημερινότητα σας ,στην ζωή γενικά αλλά να τα βάζετε με τον Αντρέα !Μακαρι και εσυ βρε φίλε ,και ο Αθανάσιος ,και κανα δυο άλλοι που μου βγαίνουν με κόκκινο να έχετε όλα σας τα προβλήματα λυμένα και να σας απασχολώ μόνο εγώ !Με εκτίμηση Αντρεας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog