Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Στο μικροσκόπιο των ελέγχων τα βενζινάδικα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

- Advertisement -
  • Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκονται τα βενζινάδικα.

Στα πρατήρια καυσίμων πραγματοποιούνται έλεγχοι είτε σε συνέχεια καταγγελιών καταναλωτών είτε αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο.» στέλεχος από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), ανέφερε πως οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, καθώς πλησιάζουμε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Σημειώνεται πως -σε αντίθεση με άλλα πεδία ελέγχου όπου διαπιστώνεται συμμόρφωση (π.χ. «καλάθι του νοικοκυριού»)- στην αγορά των καυσίμων γίνονται ακόμη αρκετές καταγγελίες περί αισχροκέρδειας.

«Εχουμε καταγγελίες πανελλαδικά για θέματα αισχροκέρδειας στα καύσιμα και ελέγχονται όλες», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Δίνουμε προτεραιότητα στα καύσιμα. Είναι, άλλωστε, ένα ζήτημα που αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών. Εχουμε πραγματοποιήσει το τελευταίο τετράμηνο -για τα καύσιμα- 455 ελέγχους. Εχουμε βεβαιώσει 43 παραβάσεις και το ύψος αυτών είναι 138.000 ευρώ».

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά κατά την τουριστική σεζόν (π.χ. ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες), καθώς και σε άλλες επιχειρήσεις -εστίασης κυρίως-, που ο ετήσιος τζίρος τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του τουρισμού (π.χ. καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.).

Οι πρώτοι έλεγχοι έχουν γίνει εντός της Αττικής, ενώ μετά τις εκλογές κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ θα κάνουν επιτόπιους ελέγχους στα νησιά, ξεκινώντας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Στελέχη της ΔΙΜΕΑ επεσήμαναν στην εφημερίδα πως διενεργούνται έλεγχοι επτά ημέρες την εβδομάδα (για καύσιμα, αθέμιτη κερδοφορία – καλάθι νοικοκυριού, ηλεκτρονικό εμπόριο – απομιμητικά προϊόντα, εστίαση, POS κ.ά.).

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια Διυπηρεσιακή Μονάδα, εξήγησαν πως, ακόμη και αν δεν κάνει επιτόπιο έλεγχο κάποιο κλιμάκιο της ΔΙΜΕΑ, η Υπηρεσία έχει, παρ’ όλα αυτά, εικόνα για κάθε περιοχή της χώρας από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης Περιφερειών, την Αστυνομία κ.λπ.Σημειώνεται πως οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις καταγγελίες τους για φαινόμενα αισχροκέρδειας μέσω της τηλεφωνικής γραμμής του καταναλωτή, στο τετραψήφιο 1520, αλλά και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://kataggelies.mindev.gov.gr/.

Ειδικότερα όσον αφορά στο κόστος των καυσίμων, μέσα στο μήνα, η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης κινήθηκε από 1,86 έως 1,88 ευρώ το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης από 1,56 έως 1,58 ευρώ το λίτρο και του υγραερίου κίνησης από 0,82 έως 0,84 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σημειώνεται πως οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις καταγγελίες τους για φαινόμενα αισχροκέρδειας μέσω της τηλεφωνικής γραμμής του καταναλωτή, στο τετραψήφιο 1520, αλλά και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://kataggelies.mindev.gov.gr/

 

enikonomia.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog