• Ολονύχτια αναμένεται η μάχη με τις φλόγες στο νέο «μέτωπο» της Άνω Βλυχάδας στα Μέγαρα, της φωτιάς που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μεγάρων, Κωνσταντίνος Φυλακτός, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ τόνισε ότι η φωτιά καίει 200 μέτρα από την Εθνική Οδό.

Το εν λόγω πύρινο μέτωπο χωρίστηκε σε δύο μέρη: το ένα κινείται προς την Άνω Βλυχάδα και το άλλο προς τα Μέγαρα. Στην ευρύτερη περιοχή τα μέτωπα είναι τρία: Άνω Βλυχάδα, Λουτρόπυργος και οικισμός Πλάτωνα.

Ο κ. Φυλακτός δήλωσε αισιόδοξος ότι η φωτιά δεν θα προχωρήσει, από τις εγκαταστάσεις της Ολυμπίας Οδού όπου βρίσκεται, καθώς οι επίγειες δυνάμεις είναι πολλές αλλά επιχειρούν φορτωτές και γκρέιτερ, ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες. «Αυτή τη στιγμή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι αλλά η φωτιά βρίσκεται στα 200 μέτρα από την Εθνική Οδό (…) Το μήκος του μετώπου μπορεί να είναι και τριών χιλιομέτρων», συμπλήρωσε. «Στον οικισμό Πλάτωνα ίσως να έχουμε και καμένα σπίτια. (…) Γύρω στα 70 άτομα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος, όλοι είναι καλά στην υγεία τους».

Σύμφωνα με την ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Βαλέρια Δολαψάκη, η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των εθελοντών είναι τεράστια αλλά η απουσία των εναέριων μέσων είναι καθοριστική.

Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα αφού ευνοείται από ανέμους, καίγοντας πυκνή βλάστηση.

Από νωρίτερα το εν λόγω μεγάλο μέτωπο εκτεινόταν σε μήκος 11 χλμ και έφθανε στον Λουτρόπυργο, δυτικά της Ελευσίνας, ορατό από το Καραούλι της Μάνδρας, το οποίο είχε τεθεί σε επιφυλακή. Πρόκειται για ακόμα ένα δύσκολο σημείο, στο οποίο δεν μπορούσαν να φθάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Έτσι, η φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο έκαιγε ανεξέλεγχτη και όδευε προς ακόμα έναν οικισμό.

Σε κρανίου τόπο έχουν μετατραπεί χιλιάδες στρέμματα βλάστησης και καλλιεργειών αλλά και σπίτια στα Δερβενοχώρια. Η πυκνή βλάστηση, η ξηρασία και οι έντονοι άνεμοι, στέκονται εμπόδιο στις συνεχείς προσπάθειες των πυροσβεστών να τιθασεύσουν την φωτιά.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη Μάνδρα, όπου για μια ακόμη φορά οι φλόγες απειλούν οικισμούς και περιουσίες, με τους κατοίκους να εκκενώνουν την περιοχή.

Το πύρινο μέτωπο έχει μεταφερθεί στον οικισμό Αγία Σωτήρα όπου καίει πυκνό δάσος. Το σημείο είναι δύσκολο, ενώ έχουν σταματήσει να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Είχε νωρίτερα δοθεί εντολή ολικής εκκένωσης στους οικισμούς Νέα Ζωή, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι, Πανόραμα και Πουρνάρια καθώς η πύρινη λαίλαπα κινήθηκε από το μεσημέρι προς τα δυτικά.

Οι φλόγες πέρασαν νωρίτερα από στη Νέα Ζωή, όπου επίσης καταστράφηκαν κατοικίες, ενώ σε κίνδυνο τέθηκε και η περιοχή Αγία Σοφία όπου αστυνομικοί απομάκρυναν κατοίκους.

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες και στον οικισμό Κιάφα, όπου έφθασαν οι φλόγες αφού πέρασαν από τη Νέα Ζωή. Σε πολλές περιπτωσεις χρειάστηκε απεγκλωβισμός κατοίκων, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Κλειστή παραμένει παλιά εθνική οδός Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς την Θήβα, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κλειστός ο δρόμος και στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και προς Μάνδρα, απαγόρευση κυκλοφορίας και επί της οδού Αγίας Αικατερίνης από τη Μάνδρα έως Λεωφόρο Καταδρομών.

Εξάλλου, ανακλήθηκαν οι άδειες όλου του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι νεωτέρας λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών που μαίνονται στην χώρα.

Σημειώνεται, ότι όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου

 

ERTNEWS