Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

«Τα γυρίζει ο καιρός» – Βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας αυτή την εβδομάδα

- Advertisement -
  • Εβδομάδα με ισχυρούς ανέμους και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας ξεκινάει από τη Δευτέρα 7 Αυγούστου με τους βοριάδες να αναμένεται να ενταθούν από το Σάββατο 12/8 και μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.

«Από αύριο Δευτέρα θα έχουμε πολλούς ανέμους, τα γνωστά μελτέμια και σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία 7, 8, και τοπικά 9 μποφόρ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας», δήλωσε υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και ζήτησε την ιδιαίτερη προσοχή όλων των συμπολιτών, των αρμοδίων υπηρεσιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επίσης, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με βάση την ανάλυση των πιο πρόσφατα διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων για την πορεία των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στην Ελλάδα υποδεικνύει σημαντική αύξηση της επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών την ερχόμενη εβδομάδα, και ειδικότερα από την Τρίτη 8 Αυγούστου έως και την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023.

Αιτία αποτελεί η αναμενόμενη μεταβολή της συνοπτικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη, οπότε και η ισχυρή βαροβαθμίδα που θα αναπτυχθεί πάνω από την περιοχή μας θα οδηγήσει στη σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων (7-8 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στον επόμενο προγνωστικό χάρτη για την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023.

Επιπροσθέτως, τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία υποδεικνύουν την παρουσία ξηρού αέρα στην κατώτερη τροπόσφαιρα, με δυναμική μεταφοράς του κοντά στην επιφάνεια. Το στοιχείο αυτό αποτελεί εξόχως επιβαρυντικό πυρομετεωρολογικό παράγοντα, καθώς, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκρηκτική εξάπλωση τυχόν πυρκαγιών που εκδηλωθούν.

Πού υπήρξε πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή

Πτώση παρουσίασε η θερμοκρασία στη χώρα μας την Κυριακή 06/08. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μέγιστη θερμοκρασία, η οποία καταγράφηκε στο Κρανίδι (37.2 °C), ήταν κατά 3.9 °C χαμηλότερη από την μέγιστη θερμοκρασίας του Σαββάτου 05/08 (Στυλίδα Φθιώτιδας – 41.1 °C). Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες το μεσημέρι του Σαββάτου 05/08.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ μέχρι την Παρασκευή (11/8)

Δευτέρα (7/8)

Σύμφωνα με την ΕΜΥ τη Δευτέρα (7/6) αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα δυτικά και τα νησιά του Αιγαίου τους 31 με 33 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Τρίτη (8/8)

Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών και βελτίωση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και τα βόρεια και θα φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Τετάρτη (9/8)

Στα ανατολικά ηπειρωτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με πιθανότητα για τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Πέμπτη (10/8)

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα βόρεια, κυρίως στα ορεινά, είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Παρασκευή (11/8)

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Μελτέμια και τον Δεκαπενταύγουστο βλέπει ο Αρναούτογλου

Τον καιρό που θα επικρατήσει στη χώρας μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο παρουσίασε ο έμπειρος προγνώστης της ΕΡΤ, Σάκης Αρνούτογλου.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Σάκης Αρναούτογλου παρουσιάζει ένα μετεώγραμμα με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν από τη Δευτέρα (7/8) μέχρι και την άλλη Τετάρτη (16/8).

Στο μετεώγραμμα παρουσιάζονται οι θερμοκρασίες αλλά και η ένταση των ανέμων για το επόμενο δεκαήμερο. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 32-36 βαθμούς Κελσίου με τις υψηλότερες να καταγράφονται το τετραήμερο από τις 13 έως και τις 16 Αυγούστου.

Όπως επισημαίνει ο Σάκης Αρναούτογλου στους κλειστούς κάμπους η θερμοκρασία θα είναι 1 με 2 βαθμούς υψηλότερη, στις ορεινότερες περιοχές, π.χ., 500-1000 μέτρα υψόμετρο 4-8 βαθμούς χαμηλότερη, ενώ στα παραθαλάσσια τμήματα της χώρας και τα νησιά η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 3 έως 6 βαθμούς πιο χαμηλά.

Όσον αφορά τους ανέμους την Τετάρτη 9/8 θα υπάρξει ενίσχυση των βοριάδων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο με την έντασή τους να φτάνει τα 7-8 μποφόρ.

Επίσης, η ισχύς των ανέμων θα ενταθεί και το τετραήμερο από 12 έως 16 Αυγούστου, καθώς αναμένονται βοριάδες 7-8 μποφόρ σε Αιγαίο, Εύβοια, Βοιωτία, ανατολική Πελοπόννησο και Αττική.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog